www.otthonautomatika.hu/blog

Keltse életre otthonát!

Kamu kamera megéri?

Kamu kamera előnyei és hátrányai

2020. szeptember 02. - SMARTmeFIBARO

A biztonsági kamerákat gyakran a leghasznosabb rendszerek között emlegetjük, ha betörés meggátolásáról van szó. Amikor egy bűnöző meglátja a kamerát a falon, gyakran úgy dönt inkább, hogy tovább áll, mert nem vállalja a rizikót, hogy ilyen ingatlanba törjön be. Erre már évekkel ezelőtt rájöttek, így a piac előállt egy kamu kamerákat áruló szegmenssel. Olyan ál kamerákat lehet manapság beszerezni, amik egy kábel nélküli CCTV rendszerhez hasonlítanak.

kamikamera.jpg

Természetesen ez az ötlet, hogy olyan eszközt alkalmazzunk, ami valójában nem csinál semmit, nem új találmány. Van olyan, aki kamera rendszer nélkül csak kiakasztja a táblát, hogy ez bizony kamerával megfigyelt terület. Vannak olyan családi házak, ahol a kerítésen ott van a “Vigyázz! Harapós kutya!”, pedig soha nem is volt a családnak még egy palotapincsije sem. Mindezeket csak azért, hogy elkerüljék a betörők.

Akkor egy ál kamerát miért ne szereltethetnénk be?

Nézzük meg mik az előnyei és hátrányai. Megéri-e az a kamu kamera?


Ál kamera előnyei


Teljesen jogos azt mondani, hogy legalább több mint a semmi, legalább van valami, ami olyan mintha… Néhány betörő ettől visszahőköl, és más célpontot választ, sőt besurranó tolvajok így a bejárati ajtó elől sem merik elvinni bármit is hagyunk ott. Viszont egy gyakorlottabb, tapasztaltabb betörő vagy tolvaj kiszúrhatja, hogy ez bizony nem igazi, de ahhoz már szinte profi betörőnek kell lennie.

kamerakozeli.jpg
Előnyei közé tartozik, hogy természetesen jóval olcsóbb mint egy valódi rendszer. Mivel nincs szükség arra, hogy felvételt rögzítsen, továbbítson, valódi képet mutasson egy távoli monitoron, így nincs szükség egy valódi kamera rendszer összes apró részletére.


Itt kell megjegyezni a beszerelés egyszerűségét is. Mivel nem egy valódi rendszer, nincs szükség valódi kábelezésre egy kábeles CCTV rendszerhez képest. Vezeték nélküli kamerákhoz képest is még nyerésre áll a telepítési idő tekintetében, hiszen semmit nem kell beállítani, csak egyszerűen feltenni, hogy látszódjon.

Ál kamera hátrányai

Hiába vettük végig az előnyeit, még mindig nem annyira hatékony, mint a valódi kamerák. Úgyhogy telepítése előtt vegyük figyelembe a hátrányait is.
Nem annyira hatékonyak a tapasztalt bűnözőkkel szemben. Egy ál kamera csak azokkal a bűnözőkkel szemben hatékony, akik kezdők vagy csak “alkalmi” betörők. Egy professzionális betörő egyből kiszúrja, hogy nem valódi, gagyi, vagy a körülményeknek meg megfelelő van felhelyezve és már nem is tartja vissza attól, hogy betörjön ingatlanunkba.

kulterikamerea.jpg
Mi történik, ha pereskedésre kerül valamiért sor? Munkatársaink ha úgy vélik igazi kamerával ellátott ingatlanban dolgoznak, kevésbé fordítanak figyelmet a további biztonsági intézkedésekre. Így egy bűncselekmény per esetén tanúvallomásukban úgy fog szerepelni, hogy meg lettek vezetve, nem tudták, hogy nem valódi a rendszer, ha tudták volna, hogy csak egy ál kamera rendszer figyeli az irodát, akkor ők is jobban odafigyeltek volna az ingatlan biztonságára.

Ugyanakkor bizonyítékot sem tud szolgáltatni, amikor megtörténik a betörés. Nem hogy felvételt nem készít, de valós képet sem tud mutatni, így nem lesz bizonyíték arról, hogy valaki betört és elképzelésünk sem lesz az elkövető kilétéről. Még csak fantom képet sem tudunk összehozni, mivel nem lesz leírásunk a tettesről. A rendőrség ugyan nyomozást fog folytatni az ügyben, de kisebb eséllyel lesz meg a tettes, vagy nagyobb erőfeszítések árán.

Akkor miért is a valódi kamerát válasszuk?


Valódi rendszer valós időben is képes továbbítani a képet, de felvételt is készíthetünk vele, amit a későbbiekben felhasználhatunk, ha bűncselekmény történik, akár az ingatlanon belül, akár a kamera látószögében. Valós kamerák még a profi bűnözőket is elriaszthatják, hiszen nem fognak azzal pepecselni, hogy kiiktassák, inkább továbbállnak egy könnyebb célpont reményében.

biztonsagikamera_mobilrol.jpg
Legtöbb ember számára, már ez a két pont olyan fontos, hogy meggyőzi őket, hogy a valós rendszert válasszák. Ilyenkor érdemes egy szakértő csapatot felkerni, akik segítenek a legmegfelelőbb, optimális rendszer kialakításában. Akár okos megoldásokkal is össze lehet kötni, ami a mai modern technikát figyelembe véve nagyon hasznos és hatékony párosítást tud eredményezni.


Otthon automatizáció és kamera rendszer együtt és nem csak bárhonnan képesek leszünk ellenőrizni a kamerák képét, de beavatkozásra is képesek leszünk akár a világ másik végéről nyaralás közben. Csönget valaki otthon, a kamera egyből továbbítja a bejárati ajtónál lévő képet, mi a tengerparton meglátjuk, hogy csak a futár jött és már nyithatjuk is a bejárati ajtót, hogy le tudja tenni a csomagunkat a szokásos helyre.
Jobban megéri a valódi? Egyértelműen igen!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonautomatika.blog.hu/api/trackback/id/tr8016186392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása