www.otthonautomatika.hu/blog

Keltse életre otthonát!

Kerti party okosan

2018. augusztus 16. - SMARTmeFIBARO

A szabadtéri programok és kerti időtöltések szezonjának finishében járunk, nem is lehetne jobb idő. Nem csak eljárunk másokhoz, de meg is hívunk magunkhoz barátokat egy kerti sütögetésre, egy szülinapi partyra, vagy éppen házassági évfordulót ünneplünk otthonunkban. Lehet nagy családi összejövetel, vagy kis baráti társaság, a legfontosabb, hogy a lehető legkellemesebb környezetet teremtsük meg vendégeink számára. Ebben otthonunk okos funkciói segíthetnek.

smarthome-bbq.jpg

Vendégfogadás:

Idézd csak fel magadban: éppen a mini fasírtgolyókat gyúrtad a konyhában, amikor valaki csengetett, odamentél, beengedted, a kezedről leszóródott minden, hozzányúltál az ajtóhoz, így aztán össze is kentél mindent. Viszont, ha ugyanebben a helyzetben lettek volna beépített okos funkciók az otthonodban, ez is történhetett volna: ránézel a kijelzőre, mert csengettek - látod, hogy ki jött és tudsz is beszélni hozzá. Szólsz a vendégeknek, hogy legyenek kedvesek a terasz ajtóhoz fáradni, ugyan a redőny még le van engedve, de hamarosan felhúzod. Mire a vendégeid odaérnek a teraszodra, addigra te a konyhapult alatt elhelyezett FIBARO gesztusérzékelő segítségével felhúzod a motoros redőnyt a terasz ajtón. További vendégek érkezésekor sem lesz kínos, hogy mást kérj meg az ajtónyitásra, ugyanezzel a mozdulattal őket is beengeded, és a buli máris kezdődhet.

Valaki későn, már sötétben érkezik és a bejárati ajtónál csenget? A telefonod egyből jelzi, hogy érkezett valaki, látod, hogy ki az és beszélhetsz is hozzá. Őt is a teraszhoz irányítod. A mozgásérzékelő követi az útját, és a kerti világítás kapcsolásával segít megtalálni az ajtót.

20140321_kulteri_lampak_vilaga1.jpg

Vendégektől elzárt terület:

Minden házibuliban van olyan területe a lakásnak, háznak, amit nem szeretnénk a vendégek számára elérhetővé tenni.  Nyitásérzékelők felszerelésével azonnal észlelhetjük ha valaki benyitott a tabu hálószobába, vagy ha valaki az emeleten járkál, pedig a földszinten kellett volna maradnia.

xfibaro-door-window-sensor-333x333_jpg_pagespeed_ic_xkavy279pk.jpg

Ki-be ingázó vendégek:

Kint tombol a kánikula, még este is meleg van, ezért a lakásban a légkondi be van kapcsolva, hogy bent kellemes hűvös legyen. A Nyitásérzékelők viszont azt mutatják, hogy nyitogatják az ajtókat, de nem csukják be maguk után, valaki még ablakot is nyitott a nappaliban, így nem túl hatékony a klíma működése. Ilyenkor is kapunk egy üzenetet a telefonra, hogy okosotthon rendszerünk lekapcsolja-e a légkondit, vagy inkább a nyílászárókat kezeljük okosabban.

Terasz party:

Sötétedés után már elviselhető a hőmérséklet a teraszon, az összejövetel központja áthelyeződhet. Egy FIBARO Button megnyomásával már élesíthetjük is a kerti party jelenetet. A terasz fényei felkapcsolódnak, a kert járdájának fényei is diszkréten világítanak. Mindeközben a hangszórókból megszólal a zene és a napellenző  behúzódik.

m_markilux_1300_terrassenmarkise.jpg

Kávét valaki?

Amikor elhangzik a szádból ez a kérdés, biztosan többen jelentkezni fognak. Házigazda lévén nem kell hosszú percekre otthagynod a társaságot, csak kapcsold be telefonodról a Wall Plug-ba dugott kávéfőzőt, és máris készül.

images_19.jpg

Távoznak a vendégek:

Nem együtt érkeztek és jó eséllyel nem is együtt távoznak. Van, aki a házon keresztül, van a kerti ösvényt követve fog eljutni a kijáratig. Aki a házon keresztül megy, behajtja-e a bejárati ajtót? Nyitásérzékelővel ellenőrizhető. Aki a kerten keresztül megy, annak a mozgásérzékelős világítás miatt könnyű dolga lesz, hiszen a kijáratig fény kíséri útját.

Visszajelzések a buliról

Ennek összegyűjtésében nem tud segíteni okosotthonunk, de abban, hogy minél pozitívabb visszajelzéseket kapjunk, abban már megtette, ami tőle tellett.

 

Jó bulit és kellemes időtöltést!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonautomatika.blog.hu/api/trackback/id/tr6314184081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása