www.otthonautomatika.hu/blog

Keltse életre otthonát!

Első okosotthonom okosan - tippek

2020. január 20. - SMARTmeFIBARO

Most jött el a pillanat amikor a kapcsolatodat az otthonoddal új szintre emeled, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Lehet, hogy mindig is egy futurisztikus önműködő otthonra vágytál, de lehet, hogy csak hallottál róla, milyen jó ötlet és mennyire praktikus. Bármelyik típusba is tartozol, 4 egyszer lépést érdemes figyelembe venned mielőtt beleveted magad az új okosotthonod kialakításába.

 

Digitális asszisztens kerestetik

co_sensor_34.jpg
Bármilyen okosotthon rendszer mellett is fogsz dönteni, hasznos eleme lesz egy digitális asszisztens, amely hangvezérléssel képes irányítani a beszerelt elemeket, eszközöket. Lehet az Alexa, Siri, Google Assistant, mindegyik egyedi és más, és mégis ugyanazt tudja nyújtani az okosotthonod számára. Például Alexa több fajta rendszerrel kompatibilis, számtalan eszközzel képes kommunikálni, Siri a jól bevált Apple asszisztens az Apple eszközökhöz. A választott rendszer központi egysége fogja meghatározni, hogy mit lehet illeszteni hozzá, melyik asszisztenssel képes együttműködni.

 

Szükségleteidnek megfelelően válassz

co_sensor_24.jpg
Fontos, hogy ne azért válassz egy eszközt, mert trendi, de igazából semmire nem tudod használni. Ülj le és gondold át, hogy mire van szükséged. Mik azok a pontjai a mindennapjaidnak, ahol segítségedre lenne egy okosotthon. Mit szeretnél automatizálni? Mindig elfelejted felhúzni a redőnyt és a növények már kezdenek kókadozni az ablakpárkányon? Kellemetlen kiszállni az autóból és felnyitni állandóan a garázsajtót? A bevásárlás után mindig valamelyik csomag a földön köt ki, mert elejted, amikor megnyomod a villanykapcsolót? Keresd meg a legégetőbbet és kezd azzal!

 

Internet a lelke mindennek

co_sensor_38.jpg
Mai világban már mindennek az alapja az internet. Nézz utána, milyen interneted van a lakásban. Elbírja-e, ha ráteszel egy okosotthon rendszert? Folyamatos kapcsolatot szeretnél-e interneten az okosotthonoddal, vagy a rendszer működjön magától és ha kell internet segítségével rá tudj nézni? Vagy rá se akarsz nézni, csak a frissítések töltődjenek le? Van-e egyáltalán bevezetve internet a lakásba, ahova okosotthont tervezel? Tudj meg többet a szolgáltatásokról, hogy az okosotthon igényeidnek megfelelő internetet rendelj meg a szolgáltatótól.

 

Beszerelési típusok

okoskonyha.png
Okosotthon rendszerekből több beszerelési típust ismerünk - vezetékes vagy vezeték nélküli azon belül is több fajta protokoll, számtalan megoldás létezik. Ismerd meg a lakás lehetőségeit, keresd meg, hogy mit enged a lakóközösség, vagy a lakás tulajdonosa, ha bérelt otthonba szeretnéd tenni. A társasház gondnoka biztosan többet tud mondani arról, hogy milyen átalakításokat végezhetsz. Ha saját házadban gondolkodsz, akkor is érdemes végigvenni, milyen készültségi szinten van a ház, esetleg már benne is laksz egy ideje, szeretnél-e nagy munkát felújítással egyben, vagy csak az okoseszközöket szeretnéd beszereltetni.

Jól látod, érdemes meggondolni a döntésed több szempontból, több nézőpontból is. Ahány leírást és tippet olvas valaki, annál bonyolultabbnak tűnhet a döntést okosotthon kérdésben. Ne engedd meg magadnak azt a luxust, hogy rosszul dönts, keress fel egy okosotthon szakértőt. Ő szakszerű és részletes tájékoztatást tud adni arról, hogy mit miért érdemes az otthonodban felokosítani, segít a döntésben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonautomatika.blog.hu/api/trackback/id/tr8315417860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása