www.otthonautomatika.hu/blog

Keltse életre otthonát!

Fűtsünk okosan - 3. rész - Fűtési típusok (folytatás)

2017. november 02. - miecs

Az előző részt is már a fűtési rendszereknek szenteltük, de ebben a részben főleg a megújuló energiaforrásokat felhasználó fűtési típusokról lesz szó.

Hőszivattyús fűtési rendszerek:

Gyakran az új házak építésénél a gázkazán vagy hőszivattyús fűtés kérdés felmerül, aminek a végén nagy százalékban a gázkazán nyer. Sokan nem ismerik még a hőszivattyús megoldást, vagy csak félinformációkat ismernek. A legfontosabb kérdés mindig az, hogy a hőszivattyús beruházás mikorra térülne meg, vagy megtérül-e valaha egy jó minőségű kondenzációs gázkazán költségével szemben. Ez a módszer inkább a gázról való leszakadásban úttörő, hiszen környezeti energiát haszonsító berendezésekről beszélünk. Hőforrásként használható környezeti energia lehet a külső levegőnek, a talajnak vagy vizeknek az energiatartalma is. Ugyan működtetéséhez elektromos energia szükséges, de a befektetett energiának többszörös mennyiségét lehet kinyerni belőle.levegos.jpg

Napkollektorok:

Megújuló energiaforrás másik lehetősége a nap energiájának felhasználása. A napkollektoros rendszerek leginkább alkalmazott területe a melegvíz előállítás. A megfelelően méretezett napkollektorok segítségével akár társasházak, lakások és lakóépületek teljes melegvíz ellátását lehet biztosítani. Téli hónapokban és nyári hónapokban más mennyiségű napkollektorra van szükség. Napkollektorok felülete már egy kisebb méretű társasház esetén is jelentős méretű lehet.A megtermelt energiát szükséges felhasználni, ha egyéb célra felhasználni nem tudjuk, kialakulhatnak műszaki problémák.

index.jpg

Biomassza tüzelés:

Ez nem más mint a fatüzelés, faelgázosító-, faapríték- és pellet tüzelésű készülékek, vagyis ezek is megújuló energiaforrásokat hasznosító hőtermelők. Ezeknél a berendezéseknél nincs lehetőség automatikus ki-bekapcsolásra. Manapság pedig azért már mindenki elvárja, hogy kényelmét és komfort érzetét automatikus ki-be kapcsolással lehessen biztosítani. Ehhez viszont egy fatüzelésű kazánnál számtalan plusz berendezés és kiegészítés szükséges, valamint a tüzelőanyag tárolásához nagy méretű helyre is szükség van. Beépítési költsége magas, de kedvező tüzelőanyag beszerzési forrás esetén üzemeltetési költsége igen kedvező lehet.

6376.jpeg

Következő bejegyzésben beszélünk bővebben az egyedi és a központi megoldásokról, fűtési módszerekről.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonautomatika.blog.hu/api/trackback/id/tr2213146684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása