www.otthonautomatika.hu/blog

Keltse életre otthonát!

Fűtsünk okosan - 2. rész - Fűtési típusok

2017. október 28. - miecs

Amikor beköszönt a hűvös és kénytelenek vagyunk bekapcsolni a fűtést, tudatosan vagy tudattalanul, de valahogy minden beszélgetésbe beleszőjük az "és te fűtesz már" kérdést. Tapasztalataim alapján ilyenkor azonnal adódik a kérdés, hogy "te mivel fűtesz", "milyen fűtési rendszered van". Fatüzelés, gáz tüzelés, vegyes tüzelés, távhő, cirkó és még sok más megnevezést hallhatunk válaszként.

room.jpg

Mi is összegyűjtöttünk most pár típust, amelyet kaptunk már válaszként.

Fűtési típusok avagy mivel is fűtünk

A gázfűtés:

Ide tartoznak a korszerűtlen gázzal fűtési megoldások és modern, gazdaságos megoldások is.

Legelterjedtebbek a gáz-konvektorok, a gáz-héra, a gáz-cirkó.

A gáz konvektorok nem túl gazdaságos megoldás, de kedveltebb mint a gáz-héra, rengeteg lakásban található még, szabályozható a fogyasztása. Ugyanakkor gyorsan fel lehet fűteni vele az adott szobát, de nem lehet pénztárca barát módon állandó hőmérsékletet fenntartani.

Gáz-héra már egy elavult fűtési mód, a régi cserépkályhákat alakították át úgy, hogy gázzal lehessen működtetni. Így a fa helyet, gáz került a kályhákba. Nem gazdaságos, a régi, nem helyesen karbantartott cserépkályhák nem csak esztétikailag lehetnek kérdéses részei a lakásnak, de veszélyesek is lehetnek.

A gáz-cirkó a kedveltebb, gazdaságosabb és a lehető legkorszerűbb a gázfűtések közül. Kombi cirko esetében egy kazán látja el a fűtést és a fogyasztási meleg vizet is. Hogy a lakásban merre futhatnak a cirko fűtés fűtési csövei, azt egy következő bejegyzésben részletezzük majd. A gázkazánok esetében nagyon fontos a megfelelően méretezett kazán és radiátorok kiválasztása, hiszen egy túlméretezett kazán sokat fogyaszt, egy kis kazán pedig hamarabb tönkremegy a nagy terhelés miatt.

 

calibration.jpg 

 

Split klíma fűtés:

Ha már nyáron hűtünk vele, miért ne fűthetnénk is télen? Természetesen ez egy garzonlakásban a split klíma sokkal gazdaságosabb megoldás lehet, mint egy cirkó kialakítása, olcsóbb a kialakítása és egész gyorsan fel tud fűteni egy szobát. Ugyan nagyobb, több szobás lakásba nem megfelelő megoldás, mivel minden klímához kell, hogy tartozzon egy kültéri egység, szobánként egy klíma és egy kültéri egység. Több szobás lakás esetén így már költségesebb a kialakítása és macera.

 

Elektromos fűtés:

Van olyan helyzet, olyan szoba, olyan lakás, ahol érdemes meggondolni ezt a típusú fűtést. Nincs szükség hozzá gázra, vagy meglévő lakásban nem kell falat bontani hozzá. Sokan azért tesznek le már a gondolatban is erről a típusú fűtésről, mert úgy tudják, hogy sokba kerül a fenntartása. Ez viszonyítás  kérdése. Mindenesetre ha a fürdőszobában nincs fűtés, akkor egy elektromos fűtés megoldás hozhat meleget a kád elé.

 

További típusok a következő bejegyzésben pár nap múlva.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonautomatika.blog.hu/api/trackback/id/tr1713109376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása