www.otthonautomatika.hu/blog

Keltse életre otthonát!

Okosan a szén-monoxid ellen - 4. rész

2017. október 11. - miecs

Az Okosan a szén-monoxid ellen sorozatunk eddigi részeiben kielemeztük a szénmonoxidot mint gyilkos gázt, írtunk a gázfogyasztó típusokról és veszélyeikről, illetve szó volt már arról, hogy mit tegyünk, ha szén-monoxid mérgezés tüneteit véljük felfedezni.

A mai részben a szén-monoxid érzékelőket vizsgáljuk meg részletesebben, és bemutatjuk a FIBARO szén-monoxid érzékelőjét is.

on_the_wall.jpg

Tudjuk mindannyian, hogy a szén-monoxid jelző életet menthet. Ezért nem mindegy, hogy milyen készüléket vásárolunk és hogyan használjuk. Megfelelő készülék mellett is csak akkor vagyunk biztonságban, ha jól használjuk. Néhány tanácsot foglalunk most össze, hogy a megfelelő készüléket jól tudjuk használni.

- Eszköz beszerzése: mindenképpen szakmailag hozzáértőtől vásároljuk az adott eszközt.

- Használati útmutató: az eszköz beszerzésekor kérjünk szakértői tanácsot, kérdezzünk és érdeklődjünk minden, miket érdeklő és érintő témáról a szén-monoxid érzékeléssel kapcsolatban. Legjobb, ha van leírásunk is a készülékről.

- Felszerelés: szakember segítségét kérve bizonyosan megfelelő módon kerül felszerelésre és telepítésre.

- Hova kell felszerelni: az eszközöket célszerű 1-1,5 méter távolságra elhelyezni a fűtőberendezéstől, lehetőség szerint az alvás vagy állandó tartózkodásra szolgáló helyiség felé nézzen 1,5-2 méter magasságban. A falak sarkától pedig minimum 30 cm távolságban legyen.

- Működik-e: kell, hogy legyen a készüléken egy próbagomb, ezzel bárki le tudja tesztelni, hogy valóban működik-e az eszköz.

- Meddig használható: a hatóság nyomatékosan felhívja a figyelmét minden fogyasztónak, hogy ezek az eszközök csak a gyártó által meghatározott ideig használhatóak. Ezt az időtartamot meghaladó eszközök már nem megbízhatóak.

+ Minden évben ellenőriztessük a fűtőberendezéseinket. Nem szabad csak a szén-monoxid jelző berendezésre hagyatkoznunk.

notification.jpg

Nézzük most meg közelebbről, hogy mit nyújt a FIBARO Szén-monoxid érzékelője.

FIBARO - Szén-monoxid érzékelő

Egy eszköz megannyi funkció - szén-monoxid érzékelés, hőmérséklet mérés, hangjelzés és fényjelzés

Minősített szén-monoxid érzékelő kivételesen precíz méréssel. A levegőben a szén-monoxid jelenlétét már alacsony koncentrációban felismeri, hiszen már az alacsony koncentráció is befolyással lehet egészségünkre. Magasabb koncentráció esetén azonnal jelzi a veszélyhelyzetet. Folyamatosan monitorozza a helyiséget, így a levegő minőségéről is tud visszajelzést adni.

A FIBARO érzékelője életmentő eszköznek minősül, ezért az EN50291-1:2010 szabvány követelményeinek való megfelelési tesztet a BSI Group akkreditált laboratóriuma végezte. Minden érzékelő folyamatosan kontroll és ellenőrzés alá kerül,  ami a termékek vizsgálatát és a gyártás minőségellenőrzési folyamatát jelenti.

Az eszköz FIBARO rendszerbe integrálva és a rendszertől függetlenül is használható. Az egyértelmű fényjelzések segítségével könnyen értelmezhető, hogy a levegő szén-monoxid koncentrációja milyen szinten van. Zölden jelez, ha nagyon alacsony, vagy nincs veszély; sárgán jelez, ha már a levegőben olyan arányban érzékel szénmonoxidot, ami befolyással lehet a közérzetre, ilyenkor érdemes ellenőrizni a helyiség szellőztetését és a gázfogyasztókat; piros jelzéskor pedig már veszélyhelyzetet észlel, azonnal követni kell a javasolt lépéseket. Hangjelzést is ad a készülék.

fibaro-co-sensor02.jpg

A FIBARO eszközei vezeték nélküliek, érzékelői elemről kapnak megtáplálást. Az elem teljes lemerülésétől sem kell tartanunk, mert a rendszer előre jelzi ha az elem állapota már nem megfelelő. Ilyenkor javasolt elemet cserélni azonnal a helyes működés fenntartása érdekében. Ajánlott beállítások mellett 3 év az elem élettartama.

Az érzékelő az eszközön feltüntetett gyártási időtől számított 8 évig használható. Amikor megválni kényszerülünk tőle, nem minősül veszélyes hulladéknak. A benne lévő szén-monoxid érzékelőt cserélni nem lehet, a teljes eszköz cseréje szükséges.

További információkat még a www.otthonautomatika.hu weboldalon található termékadatlapon is találunk, illetve a következő részben még folytatjuk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonautomatika.blog.hu/api/trackback/id/tr8012953665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása