www.otthonautomatika.hu/blog

Keltse életre otthonát!

Gartner Hype görbe 2017 - Hova tart az okosotthon?

2017. szeptember 12. - miecs

A Gartner kutatócsoport már 20 éve minden évben összesíti az elmúlt év során tapasztalt változásokat a technológia területén. A kutatás eredményét az úgynevezett Hype görbe segítségével mutatják be a nagyközönségnek. A görbe megmutatja, hogy hogyan haladnak előre a technológiai újítások az idő múlásával, összegzik a technológia világának lehetőségeit.

marketing-data-and-analytics-gartner-for-marketers-560x315-2.jpg

2017-ben több mint 2000 technológiai kutató és tanácsadó cég segítségével állították össze a trendet a jövőre nézve. Az összes vizsgált megoldásból a Hype görbe végül azokat tartalmazza, amelyek a leginkább képesek a következő 5-10 évben potenciálisan versenyelőnyt biztosítani.

A Gartner Hype görbe 5 fázisra van felosztva a technológia életútját tekintve:

- "innovation trigger", ahol még csak technológiai újdonságról van szó, még érdeklődés főleg csak azoktól érkezik, akik, amúgy is kaphatóak a tech újításokra

- "peak of inflated expectations", amikor már az érdeklődők már egy szélesebb körből érkeznek, sokan alkalmazzák, sokan felhasználják saját megoldásaikba, világmegváltó elképzelések látnak napvilágot, vannak már napi szintű felhasználók. Sajnos itt már megjelennek azok az adott technológiát alkalmazó cégek, akik nem is értenek hozzá, nem is igazán megbízható források, ha a technológiát alkalmazni szeretné egy fogyasztó.

- "trough of disillusionment", a kiábrándulás időszaka, ilyenkor a hirtelen jött nagy ötletek szertefoszlanak, az üres buborékok kipukkadnak, ennek hatására kiesik a fogyasztók érdeklődési köréből sok esetben, itt csak a technológiát megfelelően képviselő cégek számára marad jövő.

- "slope of enlightment", az az időszak, amikor már lecsendesedik a hirtelen hype helyzet, tudatos és megfontolt munka hozza meg a megoldást, azok a termékek maradnak itt életben, amelyek valóban megoldást nyújtanak a fogyasztók számára, mintegy a megvilágosodás korszaka tapasztalható a piacon.

- "platue of productivity", a termelékenység fennsíkja pedig az utolsó fázis, amikor már hétköznapivá vált a technológia, már nincs nagy hírértéke, de mindenki használja, beépült az életünkbe.

Miért érdekes nekünk ez a hype-görbe?

2014 óta a Gartner kutatócsoport az okosotthonok/ csatlakoztatott otthonok (connected homes) technológiáját minden évben a görbén megjelenítendő innovációnak értékeli.

blograhc_et_2014_jpg_wadf79d1c8397a49a2.jpg

Forrás: Gartner

2014-ben lépett először a görbe képébe az okosotthon. Akkor még csak innovációs kezdeményezésnek számított és 5-10 évet jósoltak ahhoz, hogy elérje a produktivitási fennsíkot. Az évek során folyamatosan fentebb jutott ezen a görbén. 2016-ban lépte át a várakozások inflációs pontjának határát. 2016-ban még csak épp a határon volt, de a legfrissebb görbe alapján 2017-ben éppen a csúcson tart ez a technológia.

blograhype-cycle-for-emerging-technologies-2017b.jpg

Ugyanakkor az utolsó fázis eléréséig még mindig 5-10 évet jeleznek a kutatók. Hamarosan átlépi a technológia az inflációs pontot, és elindul a "lejtőn", hogy kitisztuljon a helyzet és a technológiát megfelelően használók vagy alkalmazók maradjanak talpon. Erre még azért az előjelzések szerint 5-10 évet várnunk kell.

Már ezek alapján is látható, hogy a 2018-as görbe izgalmasnak ígérkezik. 4 év alatt elérte az inflációs pontot az okosotthon technológia, csak 2 évet töltött az innováció szakaszban és ez a második év, hogy a felfújt várakozások szakaszában jelenik meg. Vajon jövőre átlépi-e már a kiábrándulás szakasz határát? Vajon eléri-e 2017-ben valóban a tetőpontját? Rengeteg kérdés merül fel, amelyek megválaszolására 11 hónapot kell még várnunk a Gartnertől.

A FIBARO okosotthon termékei az innováció megjelenése óta elérhetőek és a fogyasztók igényeinek kiszolgálása érdekében folyamatos fejlesztéseket alkalmazva új termékeket, megújított lehetőségeket biztosítanak az érdeklődők számára. Hivatalos magyarországi disztribútor, a SMARTme Building Technolgies Kft. segítségével a magyar piacon is elérhetőek a termékek és megoldások.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonautomatika.blog.hu/api/trackback/id/tr4912823316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása