www.otthonautomatika.hu/blog

Keltse életre otthonát!

Jetson család és az okosotthon

2017. március 02. - miecs

Emlékszünk még a Jetson családra? Már a 60-as évek animációs sitcom-ja eljátszott a jövő okosotthon megoldásaival, okos eszközeivel, természetesen a saját jövőképét felhasználva. Azóta már több mint 50 telt el, hogy ezt a jövőképet felvázolták. Vajon hol járunk mi most?

the-jetsons3.jpg

 

A Hanna-Barbera páros számtalan sikeres animációs sitcom-ot, sorozatot hozott létre. A Jetson családot a Flinstone család űrbéli párjának szánta. Míg Flinstone-ék a kőkorszakban madarak és állatok erejét használva, vagy saját lábhajtással mozgattak tárgyakat, eszközöket, addig Jetson-ék a másik véglet. Életüket egy, akkor még futurisztikus utópiának számító világban élték, ahol földönkívüliek, hologramok, robotok és szeszélyes találmányok színesítették a mindennapokat.

A Jetson család Orbit város lakója, boldog családi életet élnek, 2 gyerek, kutya és robot bejárónő. Ebben a világban az átlagosan munkával töltött idő 1 óra/nap és 2 nap/hét. Orbit város nem a Földön található, valahol a világűrben van ez a kolónia. Nem tudjuk, miért kerültek ide, vagy miért volt rá szükség, hogy már itt éljenek az emberek, de nem is ezt hivatott a Jetson család története felderíteni. A család életében érdemes megfigyelni az otthonukat felokosító eszközöket robotok, vezeték nélküli eszközök, a jövő kütyüjei. 2062 a lebegő házak és repülő autók világa, egy olyan hely ahol minden egy gombnyomásra történik. 

Jetson-ék mindennapjait átöleli olyan technika és technológia, ami a távoli elképzelt jövőnek számított. Mindennapi életüket segíti egy robot bejárónő, repülő autóval járnak mindennap dolgozni/iskolába, külső adathordozón viszik be az információkat a gépekbe, lapos tévéjük van, és 

Rosey, az "emberszabású" robot

Rosey karaktere egy robot, aki a bejárónőt formálja meg. Egy keréken robog mindenhova, kötény van a derekára kötve, alakját tekintve emlékeztet egy nagymamára, de az arca még nem emberi arc. Ő készít el a vacsorát, ad információkat a közlekedési helyzetről és takarít is. Arc- és hangfelismerésre képes, így fel tudja ismerni a család tagjait.

th1bb952q6.jpg

Ma:
Nézzük meg Pepper-t. Őt 2015-ben ismerhette meg a nagyközönség. Pepper viszont nem egy bejárónő robot. Arra fejlesztették, hogy sose érezzük magunkat egyedül, társalog velünk és igazi szociális lény. Az első olyan robot, amely képes az emberek érzelmi reakciót felismerni és reagálni rá. A legjobb benne, hogy már bárki hazaviheti a háztartásába. Hamarosan eljön a bejárónő robotok ideje is vagy csak marad a jövő elképzelt fejlesztése?
ech21703097_1.jpg

 

Repülő autók:

A család minden nap a kis méretű űrhajókra hasonlító autójukkal indul útra. Ez az autó repül, majd amikor George megérkezik egy bőrönddé alakul át, amit könnyedén magával vihet az irodába. 

jetsonscar.jpg

Ma:

Ugyan vannak fejlesztések és kutatások annak érdekében, hogy környezetbarát autókat, akár repülő autókat hozzanak létre. Ilyen például az Ehang 184, ami egy kínai drón gyártó vállalat fejlesztése. Ez még csak egyszemélyes, viszont teljesen autonóm, pilóta nélkül repül, így az az egy személy, mint utas élvezheti a repülést. Annyi dolgunk van ha utazunk az Ehang 184-gyel, hogy az érintőképernyőn összekattintsuk az útvonalat. Ha nincs ráhatásunk a vezetésre, veszélyesnek hangozhat, de minden biztonsági megoldással fel lesz vértezve, hogy ha fogy az üzemanyag időben kezdjen el ereszkedni, ha nem működnek a motorok se billenjen ki. Mindent összevetve, nem pont Jetson típusú közlekedési eszköz, de már közelít.

ehang_184_5.jpg

 

Okos cipő:

Jetson család háztartásában megjelenik az okos cipő is. Egyik epizódban Jane (anya) meggyőzi George-ot (apa) hogy táncleckéket vegyenek, ne hozzák szégyenbe lányukat a házavató party-n. Nem egy táncbajnok George, így el kell neki a profi segítség. Önjáró Tánc cipő a megoldás.

b253bee70.jpg

Ma:

Már elérhetőek különböző okoscipők. Még ha nem is táncra tanít bennünket, és nem is helyettünk lép, de számtalan funkciót tettek már az okoscipőkbe. Van olyan, amit egy app segítségével fel tudunk melegíteni, rá tudunk simítani a lábunkra, de van olyan, amivel séta közben energiát fejlesztünk és tudjuk tölteni a telefonunkat. Elérhető már különböző sportokhoz is, síeléshez, hogy javíthass a technikádon, futáshoz, hogy lásd hogyan ér a lábad a földhöz és tudj azonnal korrigálni. Viszont vannak ennél egyszerűbb cipők is, amelyek csak a színüket és a mintájukat változtatják. Nincs egységes elképzelés arról, hogy egy okoscipőt mit is tudjon, milyen funkcióknak feleljen meg.iq-block2-1280.jpg

 

Külső adatbetáplálás:

Jetson család és a közös étkezés. Náluk nem mondható el, hogy azért főznek, mert élvezik a főzést. Jane egyszerűen választ a menüről, bedobja a kártyát, megnyom egy gombot és már kész is az étel, mindenki élvezheti a finom falatokat. Mindezt egy külső adatforrásból adja meg a gépnek, aki a parancsot teljesítve elkészíti az ételt. Hogy mi ez a külső adathordozó? Az ott bizony egy lyukkártya.

jetsons-eating.jpg

Ma:

Teljesség igénye nélkül: külső merevlemez, pendrive, MicroSD kártyák, stb. A Bluetooth, WiFi és felhő rendszerekről már ne is beszéljünk.

Viszont, ilyen gépünk, amibe betáplálom milyen főtt ételt kérek, még nincs. Ezt azért szerintem sokan kipróbálnánk. Vannak már főzést segítő automata gépek, de mindegyiknél szükség van arra, hogy legalább az alapanyagokat bele helyezzük.

 

Az én személyes kedvencem a következő mondat:

"Én segíthetek, Miss Judy! Beprogramoztak leckeírásra. 10 perc alatt feldolgozom az össze lecke kazettát!" - Rosey.

Számtalan példát lehetne még felsorolni a Jeston család életéből az okosotthon és okos eszközök területén.

Nektek mi a kedvenc mondatotok a Jetson családból, ami végül nem pont úgy alakult a technológia területén?

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonautomatika.blog.hu/api/trackback/id/tr5512304689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása