www.otthonautomatika.hu/blog

Keltse életre otthonát!

Szezonálisan felmerülő esetek - ünnepi szezon télen

2018. január 03. - miecs

Vitathatatlan, hogy az év legszebb időszakát éljük. Ugyanakkor az is biztos, hogy ez az időszak még több fejtörést tud okozni számunkra. Vendégek sora, ünnepek egymás után, mindig van mire koccintani, vagy csak simán elutazunk valahova. Mindezen tevékenységek sorban hoznak magukkal megoldandó problémákat is.

 

1: Zene füleimnek

Amikor vendégeket várunk, akkor természetes elkészítjük a finom ételt, kitakarítjuk és kidekoráljuk a lakást. Ugyanakkor a kellemes hangulatról, a zenéről sem árt gondoskodni. Más dal kell, hogy szóljon az előszobában, más a nappaliban, de egyszerre.

images.jpg

Megoldás: Multi room audio

FIBARO-val megoldható, hogy mindig csak ott és akkor szóljon a zene, amikor te akarod. Akár a lakás összes szegletében hallgathatunk mást, az egész lényege a programozásban rejlik.

 

2: Nyaralni nyugodtan 

Ebben az időszakban többen vannak, akik elmennek egy kicsit wellneszelni, fürdőzni, kikapcsolódni vagy melegebb éghajlatra. Ilyenkor okosotthon nélkül megkérjük barátainkat, családtagjainkat, hogy nézzenek rá a lakásra, adunk nekik kulcsot, kapnak kapukódot és rettegünk, hogy el ne hagyják a kulcsot és valóban elmenjenek ránézni legalább 3 naponta a lakásra, legalább ennyi mozgás legyen a lakásban. Komoly koreografálás eredménye, hogy végül mennyire húzzuk le a redőnyöket, és hogy állítjuk be a fűtést.

Megoldás: Jelenlét szimuláció a FIBARO eszközeivel

images_1.jpg

Így nem kell kulcsot adni, nem kell szívességet kérni, nem kell izgulni, hogy bezavarunk-e barátaink heti programjába a kérésünkkel, nem kell folyamatosan kérdezgetnünk őket, hogy minden rendben volt-e és nem is tudja meg senki, hogy nem vagyunk otthon, maximum meglepődnek, hogy napok óta nem láttak elmenni vagy hazajönni, de látják, hogy van élet a lakásban. A felhasználási lehetőségről bővebben itt találsz még információt.



3: Lélegzet elállító helyzetek 

Sajnos nem a pozitív értelemben beszélünk most róla. Ugyanis a hideg beköszöntével sokat kapcsolták be gázkonvektoraikat, vagy izzították be a kandallót. Ez természetesen megadja az áhított hőmérsékletet, de ha nem vagyunk eléggé figyelmesek, végzetes kimenetelű lehet.

Biztosan hallottál már a szén-monoxid veszélyeiről. Ha még nem akkor, itt olvashatsz többet róla, mert mi is körbejártuk a témát.

Megoldás: FIBARO Szén-monoxid jelző készüléket

Ne csak észlelje és jelezzen felénk, hanem tegyen is egyből ellene otthonunk. Zárja el a gázt, nyisson ablakot, riassza a családod vagy ébressze fel őket és értesítse a szükséges hivatali szervezeteket. Mindez csak programozás kérdése.



4: Téli vízi móka

Ha valami meleg helyen élnénk, és télen elázik a lakás, akkor nagyobb az esélye, hogy sikeresen ki tudjuk szellőztetni, és szárítani, valamint az elázás okát helyrehozni. Mint azt tudjuk, mi Magyarországon élünk, ahol bizony télen jön a hideg. Amikor beköszöntenek a mínuszok, akkor számíthatunk akár a csövek elfagyására is. Ugyanis ha a csőben valahol megfagy a víz, a tágulás miatt szétrepeszti a vízcsövet, aminek következtében elázik a lakásunk, vitatkozhatunk a biztostóval és még vízszerelőt is kell hívnunk.

979f1bef778f76490a1eb90db2bc568a.jpeg

Megoldás: FIBARO Vízérzékelő eszköz

A legrosszabb arra hazaérni, hogy nem csak minket, de a szomszédot is eláztatta a csőtörésünk során kiömlő víz. Ha a vízérzékelő időben észreveszi, hogy valahol lefagyott (mert fagyást is tud érzékelni), vagy csöpög a víz, akkor azonnal tud cselekedni, hogy minket ne a szétázott lakás fogadjon haza. Jelez is már rögtön, hogy problémát érzékelt, így már napközben elkezdhetünk vízvezeték szerelőt keresni, hogy ne hosszú napokra maradjunk víz nélkül.

 

Te mire használnád így télen a FIBARO eszközöket? Milyen extra funkciókat hoznál létre a szezonra való tekintettel?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonautomatika.blog.hu/api/trackback/id/tr3513534845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása