www.otthonautomatika.hu/blog

Keltse életre otthonát!

CES 2017 - 50 év története dióhéjban

2017. január 04. - miecs

2017. január 5-én nyitja meg hivatalosan kapuit a CES 2017. A Las Vegas-i a show a világ legnagyobb és legelismertebb kiállítása szórakoztató és fogyasztói elektronikai eszközök területén. Rendszerint mutatnak be újdonságokat, fejlesztéseket és vetítik elő a jövő technikáját, technológiai megoldásait. 2016. novemberében New York-ban a CES Unveiled eseményén jelentették be a CES 2017-es kiállítás innovációs díjazottjait, akik a kiállítás és vásár ideje alatt megkülönböztetett figyelmet kapva egy kiemelt területen kerülnek kiállításra. A díjazottak között szerepelt okosotthon kategóriában a FIBARO Button elnevezésű távvezérlője is.

red_button_pack.jpg

Amint elindul hivatalosan az esemény, mi is nyomon fogjuk követni a történések, minden fontos bejelentést és információt meg fogunk jeleníteni itt a blogon. Addig is ismerjük meg a CES fél évszázadra visszanyúló történetét. Hihetetlenül hangzik ez a szám, ugye?

 

letoltes_3.jpg

Mi is ez a CES?

A CES hivatalos honlapját felkeresve egy egész új világ tárul elénk az ezévi, az elmúlt és a jövőbeni eseményekről. Hivatalosan Consumer Electronics Show néven létezik, korábban International CES volt a hivatalos megnevezése. Szórakoztató elektronikai eszközök kiállítása és vására, ami minden évben megrendezésre kerül a Consumer Technology Association (Szórakoztató és fogyasztói elektronikai eszközök társasága) által. Minden évben a Las Vegas Convention Center ad otthont ennek az eseménynek. Témáját tekintve a technológiai újdonságokat, fejlesztéseket és innovációkat mutatja be a fogyasztói elektronika területén.

1993_wces_024.jpg

 

Egy kis történelem - a kezdetek

A CES története 1967 nyarán kezdődött New York városában. Akkoriban a Chicago Music Show mellékágaként jelent meg, hiszen addig ez az esemény gyűjtötte össze az akkori szórakoztató elektronikai eszközöket. Már a kezdetekkor több mint 100 kiállító jelent meg, és már 17 000 látogatót vonzott be. A legfontosabb bemutatók a televíziókatt és a tranzisztoros rádiót érintette.

Már akkor nagy elvárásokat állítottak elé és reményeket fűztek hozzá a kiállítás munkatársai és a vendégek is. Első kiállítók között tudhatjuk a Panasonic-ot, a Motorola-t, a Scott-ot, a Sharp-ot és az RCA-t is.

1967-ces_2_003.jpg

Minden hajóba kell egy kapitány, aki irányítja az egész gépezetet. A CES hajóskapitányát Jack Wayman személyében tisztelhetjük, aki elindított útjára, majd a csúcsra juttatta ezt a rendezvénysorozatot. Wayman már akkoriban olyan jövőképet látott a technológia és a szakma előtt, amiről akkor mások még álmodni sem mertek. Végül mégis Wayman-nek lett igaza. Ennek az úriembernek az ötletéből és elképzeléséből, egy megjósolt jövőképből valóság lett. Az az esemény, amely manapság a legfontosabb kiállítás a szórakoztató elektronikai eszközök világában. 

A mai CES nem lehetne ilyen, ha Wayman elképzelése, kreativitása és kitartása nincs az esemény mögött a kezdetektől fogva.

 

Azok a hetvenes évek

Az 1970-es évek is hoztak újdonságokat, számtalan bemutatót, innovációt, olyan eszközöket, amiket anno mind szerettünk, de mára már csak a múlt emlékei - televíziók, rádiók, hangrendszerek sokasága sorakozott fel a CES gerendáin.

Teljesség igénye nélkül párat az eszökből és kiállítókból megemlítek: a jó öreg VCR (videokazetta rögzítő), Sony vállalat, Hitachi vállalat, SANYO vállalat, Sharp (10 év fejlődés jót tett nekik megjelenésben a standjukat tekintve), Panasonic, Pioneer, Philips, Yamaha.

1979_philips.jpg

Ez az évtized volt a disco korszak fénykora, így nem hiába minden a hangrendszerekről szólt - kinek a rádió, kinek a otthoni nagyobb hangrendszer, kinek a hordozható zeneláda. Minden megtalálható volt a CES-en, ami fülünknek ingere.

 

80-as évek: nagy haj, nagy válltömések, nagy fejlesztések

Ugyan a divat trend hagyott némi kívánni valót maga után, a technológiai és technikai fejlődések ismét hasítottak és remekeltek. Ebben az évtizedben már akkora kiállítói térre volt szükség, mint 10 foci pálya, 1 400 kiállítónak kellett helyet biztosítani.

Mik voltak az újdonságok? Autó rádiók, autós hangrendszerek, vezeték nélküli telefonok, VCR technológiájának komoly fejlődése, digitális karórák és a korai személyi számítógépek. Kiállítók között jelen voltak: CASIO, Texas Instruments, Pioneer, Sony, SANYO, AIWA, Panasonic, Sharp, Toshiba, Nintendo.

1989-summer-ces_2_781.jpg

Nagy újdonságot jelentett a CTA (társaság) által sürgetett szabályrendszer, amely a videó rögzítés szabályait és lehetőségeit fekteti le, ugyanis megjelentek egyre több helyen a videó rögzítő eszközök, elterjedtek otthoni használatra. A CES 1983 eseményen már saját standdal rendelkezett ez a kezdeményezés.

 

A betárcsázás kora: 1990-es évek

Az első legnagyobb technológiai ugrások kora, amikor bemutatták a DVD lejátszót és a HD TV-t. Mintha csak tegnap lett volna. Ezekben az években már számtalan olyan kiállító cég jelent meg, akik a mai napig a kiállítók sorát gyarapítja a CES vásárokon. Ekkorra már elképzelhetetlennek tűnt az életünk számítógépek nélkül, már a legtöbb háztartásban is megtalálható volt. Már nagyon játszottunk a Mortal Kombat-tal, a Sega videójátékokkal (ki ne emlékezne Sonic-ra), mindenhonnan a DVD-k folytak (VHS már leáldozóban volt), egyre innovatívabb megoldásokat találtak ki a DVD lemezek és lejátszók korszerűsítésére. 

1996-spring-ces-031.jpg

Betekintést nyerhettünk abba, hogyan is fog kinézni az életünk a lakásunkba telefon kerül. Hogyan változtatja meg az életünket az úgynevezett internet, hogyan ad lehetőséget minden eddigi fejlesztés a kommunikációs csatornák változására, milyen lehetőségeket rejt magában. A vezeték nélküli telefonok nagy tégla kinézete is elkezdett fejlődni, egyre kisebb mobilisan hordozható telefonok kerültek a piacra. 

Egy szó mint száz: minden elkezdett kisebb lenni kinézetben.

 

Új évtized, új évszázad, új évezred - 2000es években minden felgyorsul

Nem csak a közlekedési eszközök, nem csak az autók lesznek egyre gyorsabbak, de a technológiai fejlődések is olyan sebességre kapcsoltak, hogy már nem évtizedeket kellett várni egy-egy fejlesztésre, hanem 1-2 évben tuduk mérni a változások idejét. Ezekben az években a CES már nem csak az otthoni eszközökre és az irodai alkalmazásokra voltak kénytelen fókuszálni, hanem a technológia betört az össze üzletágba - autóipar, egészségipar, szoftver, hardver és még sorolhatnánk. 

Ki ne emlékezne például Bill Gates 2005-ös nevezetes CES előadására, amikor a Windows Media Center bemutatása helyett a "Kékhalál" prezentációjának lehettünk tanúi.

south_9831.jpg

Már Xboxon játszhattunk, filmezhettünk és hallgathattunk zenét. Már virtuális valóságot akár szemüvegen keresztül is nézhettük. Már a 3D nem csak a filmekben volt elterjedt, hanem a nyomtatók világában is megjelent, bár még nagyon haloványan. Harry Potter lázban égett a filmvilág, a játékvilág, és az olvasók világa is, hiszen megjelentek az e-book olvasók is. Minden-minden rohamosan haladt a technika világa felé, olyan elképzelések kerültek megvalósításra, amikre pár évtizeddel ezelőtt még csak gondolni sem mertünk volna.

 

Jöjjön el a mi korunk, a 2010-es évek

Amikor rájön az egyszerű ember, hogy van még mit fokozni. A 2010-es évek megcáfoltak minden 2000-es elképzelést, mely szerint sose nem fejlődhet ennyire  a technika mint most.. talán addig nem is fejlődött, de a 2010-es évek elhozták azt a fejlődési sebességet, amikor pár hónap alatt nulláról kifejlesztenek komoly mérnöki munkával termékeket, eszközöket, teljesen úgy innovációt hoznak létre. Amikor a 90-es évek technikai találmányai, szoftverei mint retro eszközök térnek vissza, amikor trendi a 90-es éveket majmolni, és akkor vagy igazán naprakész, ha a szüleid bakelit lemezekeit tányéralátétként használod, vagy táskát csinálsz belőle.

mg_5599.jpg

Átértékelődött régi eszközök, lehetőségek, fejlesztések. Már nem az a nagy csoda, hogy mi működtetünk egy gépszerkezetet, ami elvégzi a felprogramozott parancsokat legyen az akármennyire is bonyolult, hanem a mesterséges intelligenciával ellátott eszközök már magukat működtetik, magukat vezetik.

2015-ben elterjedt a világban az Internet of things elképzelés, amikor már minden eszköz és megoldás csatlakoztatható internetre, minden iparág fel tudja használni, csak mindegyik egy kicsit másképp. Okosórák, okos viselhető eszközök, okos takarító robotok és otthon automatizálást hozta még el nekünk az év.

A CES 2016 az eddigi legnagyobb érdeklődést keltette, a leglátogatottabb kiállítás volt a CES történelmében. Kiállítók száma: 3 600 cég, kiállítói terület mérete: 2.4 millió m2, biztonsági intézkedések: táska átvizsgálás, felfegyverzett őrök, rendőrök és bomba kereső kutyák.

las-vegas-sign_1.jpg

 

És itt vagyunk most... 2017-ben az 50. évfordulóján... Jogos, hogy ennyire várjuk a holnapi napot! Nézzetek vissza holnap is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonautomatika.blog.hu/api/trackback/id/tr612095773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása