www.otthonautomatika.hu/blog

Keltse életre otthonát!

Okos kütyü karácsonyra? Nem biztos, hogy a legjobb ötlet...

2016. december 15. - miecs

Valakinek okoskütyüt adni és mindezzel magára hagyni? Totális bukás az ajándékozás tekintetében! Ne csak az eszközt, hanem a tudást is ajándékozzuk hozzá!

Amikor az ember fia/lánya hosszú idő után megtalálja az elmúlt évi karácsonyi ajándékát, amit valamelyik szerettétől vagy barátjától kapott és ráeszmél, hogy ha eddig nem hiányzott, akkor ezután sem fog. Na jó, na jó.. talán ez így durva megfogalmazás, de ez az igazság..  sőt lehet, hogy valaki ugyanígy gondolkodik arról az ajándékról, amit én adtam neki. Benéz a polcon a könyvek mögé és megtalálja azt a kütyüt, amit ugyan kicsomagolt, de egyből el is feledte, hogy neki is van. Annál nincs is rosszabb, mikor tényleg végigfut az agyadon, hogy egy 5-ös csomag karácsonyi zokni is hasznosabb lett volna. Sajnos ez igaz az okos kütyükre és okosotthon eszközökre is. Talán még fokozottabban is. Az egyik legrosszabb ajándéktípus, amit adhatsz a szeretet ünnepén. Hogy miért, mondom ezt? Számtalan jó okom van rá!

15578463_10154744624770270_2229498493657942831_n.jpg

A legfontosabb, hogy gondolj bele a következményekbe - okos eszköz, ami csatlakozik egy hálózathoz, máris feladatot ró a megajándékozottra, szöszöljön a beállításokkal és karbantartási dolgokkal. Tényleg ezért adjuk neki, amit adunk? Bosszúságot akarunk okozni? Nyilván nem...

Első sorban azt kell mérlegelünk, hogy kinek is szeretnénk venni okoskütyüt karácsonyra. Ha felnőttnek vennénk, ne tegyük, mert valószínűleg lenne neki, ha nagyon szüksége lenne rá. Felnőtt ismerőseink már állnak úgy anyagilag, hogy ha nagyon szeretnének egy okos eszközt, akkor azt magunknak megveszik. Ha még nem vettek, akkor valószínűleg nincs is rá szükségünk. Kivételt képez, ha felírták a kívánságlistára, akkor hagy szóljon!

images_1.jpg

Ha mégis veszünk okos cuccot, akkor mégis milyen eszközt vegyünk? Ismerek olyan esetet, amikor a karácsonyra kapott Apple TV boldog tulajdonosa soha nem használta a tvt, főleg nem arra a célra, amiért kapta. Gondoljunk bele, meg akarjuk könnyíteni valakinek az életét és csak egy porfogóval lesz több az élete, mert nincs rá szüksége.

Második tény  ha meglepünk valakit akár okos akár hagyományos lakásfelszereléssel, vagy dekorációs eszközzel, amely megváltoztatja a lakásának elrendezését, vagy az eddig jól bevált otthoni rendszerét, annál jogosan merülhet fel, hogy neheztel ránk vagy csak nemes egyszerűen csalódott lesz ajándékunk láttán. Nem fogja kitenni, feltenni, elhelyezni, mi meg szintén csalódottak leszünk, amikor legközelebb megyünk ismerőseink lakásába és látjuk, hogy a sarokban félretolva és eredeti csomagolásban pihen karácsonyi ajándékunk. Hiába néznek már ki nagyon trendin a lakásba szánt kütyük, nem várhatjuk el senkitől, hogy felborítsa a lakókörnyezete berendezését vagy elrendezését, csak azért mert mi vettünk neki egy ajándékot, amire még csak szüksége sem volt. Tartsuk tiszteletben, hogy mindenkinek a saját lakása a saját kreativitásának játszótere. Ne szóljunk bele.

top.jpg

 

Nem utolsó sorban  az okos eszközök arra hivatottak létezni, hogy könnyítsenek és egyszerűsítsenek életünkön, de sok esetben csak fejfájást okoznak. Akármennyire is néznek ki jól ezek az okoskütyük, alapjában véve azért vannak, hogy segítsenek, de ha a megfigyelő kamerát a garázsban akarjuk felszerelni és nem el odáig a hálózat jele, már gondolkodhatunk is azon, hogy hogyan terjesszük ki a hálózati lefedettséget a garázsra. Vegyünk egy új router? Buheráljuk meg sufni tuningban? Szerezzünk be valami jeltovábbítót? Még ha meg is oldódik ez a probléma, akkor is adódhatnak hibák a rendszerben, technikai malőrök és technikai felügyelet nélkül nem garantálható, hogy helyesen fog működni a rendszer. Szóval, aki nem jártas ebben a világban, annak csak problémát fogunk okozni egy okos ajándékkal, sőt lehet egy örök életre megutáltatjuk vele az okos eszközöket.

aaeaaqaaaaaaaazbaaaajda2mgyynzfllwm5ymqtngi0ny05zjbhlwe0zdq5mdqxowzimg.jpg

Természetesen lehet úgy ajándékba adni okos megoldást, ha adunk hozzá segítséget is! Például ha nem kifejezetten a kütyüt adjuk szerettünknek, hanem a lehetőséget, hogy az okosotthon alapjait megismerje és összekötjük szakemberrel, akit később végül mi finanszírozunk. Ez abból a szempontból is jó ajándék, hogy nem kell azonnal fizetnünk az ajándékért, hanem majd csak később, amikor már lecsendesülnek az ünnepek és elkezd újra feltöltődni a pénztárcánk. Valamint megajándékozottunk is örömmel fog gondolni ajándékunkra, hiszen nem csak egy kütyüt kapott tőlünk, hanem egy élményt, egy lehetőséget a kényelmesebb és biztonságosabb életvitelre, amire profik és hozzáértő szakemberek programozzák fel rendszerét. Sőt meg is tanítják használni!

Mennyivel jobban hangzik, ha szeretik az ajándékainkat?! Ne feledjünk szakértőt megkérdezni, ha okosotthon megoldást szánunk ajándékul szeretteinknek! Segíthetünk!?

motion_sensor.png

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonautomatika.blog.hu/api/trackback/id/tr712049781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

matroz.f.j. 2016.12.16. 20:09:16

Ez igen, ez marketingstratégia! Mindenki hülye és analfabéta, és az emberek egy "okostévét" sem tudnak bekapcsolni de mi jó pénzért megtanítjuk nekik.
Ha valaki maga szeretné segíteni az ismerőseit az pedig gonosz aki a káoszba taszítja őket.
Közlöm, hogy még a szüleim és a bölcsész testvérem is "okoseszközöket" fognak kapni. Idáig is sikerrel vették az "akadályokat" és használják a kapott dolgokat széles mosollyal :-)
süti beállítások módosítása