www.otthonautomatika.hu/blog

Keltse életre otthonát!

Múlt és jelen

2016. február 09. - SMARTme Building Technologies

Okos otthon, intelligens otthon, otthon automatizálás. Ilyen és ehhez hasonló kifejezéseket egyre gyakrabban hallunk. Ha valaki belekukkantott az idei CES kiállítás kínálatába, észrevehette hogy ez a jövő. A tőlünk nyugatra található országokban ennek már szinte hagyománya van, ezzel szemben mi le vagyunk maradva a trendektől. Leginkább az ár ami féken tartja fantáziánkat, amikor arról ötletelünk hogyan is valósítsuk meg, hogy beavatkozás nélkül, automatikusan kapcsolódjon fel a világítás, ahol éppen tartózkodunk. Ha ezen valahogy sikeresen túl is jutunk, jön a következő probléma, ami miatt a kedvesünk fúrja meg ezt a projektünket. Véssük szét a lakásunkat hogy mindent mindennel összekábelezhessünk. Hát igen. Nem mindenki gondolkodik előre akkor amikor új házat épít. De mit tegyenek azok, akik nem új házépítésre adják a fejüket, hanem lakást vásárolnak? A legtöbben nem állnak neki új lakásuk teljes átépítésének. 

Kábelmentesség - a nagyfokú szabadság 

Szabaduljunk meg a kábelektől. Legyen a rendszerünk rádiós! Itt jön a képbe a Z-Wave szabvány. Mit is nyerünk? Nincs kábelezés, nem kell feldúlni békés otthonunkat. Utólag is beépíthető, vésés, bontás nélkül. Máris spóroltunk magunknak egy kis pénzt. A szabványnak köszönhetően nem csak az adott gyártó termékei kompatibilisek egymással, hanem minden ilyen szabvánnyal működő eszköz mindegyikkel. És gyártóból sokat találunk. Mivel egyre többen vannak a gyártók, kialakult egy verseny, mely az árak csökkenését hozta. Pár évvel ezelőtt egy átlagos méretű lakás okosítása bőven milliós tételként jelent meg a számlán, mára ez már nem a luxus kategóriát jelenti. Megfizethetővé vált. A mai eszközök kicsik, esztétikusak, és nagyon sokat tudnak.
Hogy miként álljunk neki egy ilyen projekt tervezéséhez, azt a következő bejegyzésben fogom körbejárni.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonautomatika.blog.hu/api/trackback/id/tr858370422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása