www.otthonautomatika.hu/blog

Keltse életre otthonát!

7 dolog, amit jó ha tudsz mielőtt megalkotod a saját okosotthonod

2017. május 04. - miecs

Mikor felújítunk vagy korszerűsítünk vagy csak nemes egyszerűséggel változtatunk valamit a lakásunkon, azt mindig izgalommal és várakozásokkal teli kezdjük. Ez az izgalom még jobban fokozódik ha okosotthonról beszélünk. Habár az okosotthon kialakítása nem lesz egyszerű, mégis érdemes ezt a 7 dolgot is tudni, mielőtt belevágunk. Ezen pontok segítségével zökkenőmentes lehet a folyamat.

36349359203b6dc509931e5fe24a0623.jpg

1. Kérdezd a szakértőt

Nem riadsz vissza a csináld magad megoldásoktól, és a net is tele van okosotthon ötletekkel. Mégis ha egyeztetsz egy okosotthon szakértővel egy csomó gondot levesz a válladról. A szakértő olyan esetekre is gondol, amire te nem is gondoltál volna. Az okosotthon megoldások elég komplex rendszert jelentenek még akkor is, ha vezeték nélkül, plug&play módon működtethetők, akkor is rejthetnek magukban egy-két fejfájást okozó pontot. Beszélj valakivel, aki már telepített, vagy legalább ismeri a rendszert.

2. A központi egység meglepően fontos elem

Ha egy valami van, amire mindenképpen oda kell figyelni az a központi egység. Hiszen az egésznek az alapja, az összes eszköz ehhez fog csatlakoz így vagy úgy. Minden az agyban dől el, frissül vagy változik. Ne spórolj a központi egységen. Tudd meg melyik tudja azt, amire neked szükséged van és válassz minőséget. Az se hátrány, ha van helyi support.

fibaro-home-2.jpg

3. Kerülj tisztába a veszélyekkel

Semmi sem bombabiztos megoldás. Le lehet védeni számtalan megoldással, de minden okos tv vagy bármilyen okos technológiai megoldás feltörhető. Készülj fel a veszélyekre, kerülj tisztába azzal, hogy milyen biztonsági intézkedéseket lenne hasznos alkalmaznod. Biztonság fontos kérdés, tudd meg milyen veszélyre érdemes figyelned.

4. Ne komplikáld túl

Ne kezd el egyből feltölteni a lakásod okos tvvel, okos hűtővel, okos kávéfőzővel, okos mindennel. Nincs értelme. Fogd vissza magad és mindent csak szép sorjában szerezz be. Gondolkodj el minden alkalommal azon, hogy tényleg szeretnéd-e és szükséged van-e rá valóban. Rengeteg okos eszköz elérhető már, de nem mindegyik teszi egyszerűbbé és könnyebbé az életed, van ami inkább csak bosszúságot okoz majd. Először kezdj olyannal, amire tényleg szükséged van - világításvezérlés, fűtés vezérlés vagy okos tv. Jobb, ha először kicsiben átlátod a rendszert.

maison_6_pieces_malo_les_bains_2890016489778962016.jpg

5. A márka

Kerüld a nevenincs termékeket! Ragaszkodj a márkákhoz, okosotthonok között is megvannak a piacot meghatározó márkák. Nézd meg, mivel kompatibilisek. Lehet nincs hangrendszer a portfóliójában, de lehet hozzá illeszteni másikat. Keresd, nézd és informálódj. Márkahűséged is biztosan meg tud térülni. Ne kevergesd a márkákat ész nélkül. Például a FIBARO plugin listájában is rengeteg olyan eszköz van, ami egy másik gyártótól származik, de tudnak kommunikálni és együttműködni.

6. Ne ijedj meg a "buta" cuccoktól

Minél csicsásabb, annál jobb a cucc, nem? Hát bizony NEM! Tudd meg először magadtól, hogy mit akarsz. Lehet, hogy csak dimmelni akarod a fényeket és nem akarsz száz más funkciót. Ne ijedj meg a butább megoldásoktól, azok is okosíthatóak és használhatóak.

7. Kompatibilitás - ellenőrizd

Internetről már nagyon sok terméket meg lehet vásárolni. Ami Amerikában kompatibilis egymással az Európában lehet, hogy nem. Figyelj rá és ellenőrizd le mielőtt megveszed. Ne dobd ki feleslegesen a pénzt!

capture_d_ecran_2015-03-25_21_55_14.png

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonautomatika.blog.hu/api/trackback/id/tr9212476621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása