www.otthonautomatika.hu/blog

Keltse életre otthonát!

Okosabb vagy mint az okos technológia?

2017. augusztus 16. - miecs

Manapság minden mozdulatunkban, minden életkörülményünkben okos eszközök vesznek minket körül. Okos eszközt hordunk magunkon, okos kütyüket hordunk magunkkal, okos cuccok vannak a táskánkban és a zsebeinkben.  Akár tudtunk róla, akár nem, de minden ilyen eszköz jelet képes továbbítani helyzetünkről, hol létünkről, vagyis a nagy testvér mindenhol lát és mindent tud rólunk.

aaeaaqaaaaaaaaivaaaajdbizgzlmtvjltu4yjitnge0zc1inzm1ltk0zwy4mthiywu2ma.jpg

Ebben a rohanó technológiai helyzetben nagyon nehéz eltussolni bármit. Mondhatunk valamit, ha az okos kütyünk mást bizonyít. Főleg Amerikából hallottunk már olyan helyzeteket, ahol az okos kütyü leplezett le bűnösöket.

Egy connecticut-i fiatalember a rendőröknek tett vallomása szerint egy maszkos betörő bántalmazta őt és megölte a feleségét. A feleség Fitbit aktivitás mérője máshogy vallott a történtekről, a fiatalembert azóta megvádolták szándékos emberöléssel.

Arkansasban egy jacuzziba a házigazda szerint véletlenül belefulladt egy vendég. A nyomozók megszimatolták, hogy valami csavar van a dologban, a házigazda Amazon Echo-jából kinyertek minden lehetséges adatot. A házigazdát azóta letartóztatták emberölés alapos gyanújával.

Ohio-ban a nyomozóknak az otthon tulajdonosa azt mondta, hogy arra ébredt, hogy a háza lángokban áll, még éppen sikerült kimásznia az ablakon a lángok elől. Sajnos a pacemaker-e nem ugyanerről tanúskodott. Azóta megvádolták gyújtogatás és biztosítási család vádjával.

Mi volt a közös a fenti három emberben azon kívül, hogy mind ártatlannak vallotta magát? Mindegyiket egy okos kütyü juttatta rács mögé, mindegyikőjük vesztét az IoT okozta és ez a tény benne lesz a bűnügyi aktájukban is.

looking-glass.jpg

Az is biztos, hogy hamarosan még több hasonló sztoriról fogunk még hallani, amelyekben okos eszközök, okosotthon rendszerek, okos kütyük döntenek meg szilárdnak tűnő alibiket, világítanak rá hazugságokra. Okos autók, hűtők, kapucsengők, órák, okostelefonok, játékkonzolok, pacemaker-ek és még számtalan más eszköz kerülhetne a listára, ezek mind megfigyelnek, rögzítenek és felhasználhatók bizonyítékként.

Andy Kleinick, a los angeles-i rendőrkapitányság cyber bűncselekményekért felelős osztály vezetője elmondta, hogy „Akár jó fiúk vagyunk, akár rosszak, akár betörők, akár rablók, mára már mindenki tudatában van annak, hogy minden tette valamilyen módon dokumentálva van.”

A technológia fejlődése nem csak a bűntett után segíthet lefülelni a bűnösöket, hanem Kleinick szerint” manapság már nehezebb elkövetni gyilkosságot, hiszen minden információ rendelkezésünkre áll – rengeteg keresés érkezik a „hogyan szabaduljunk meg egy holttesttől” kifejezésre és a méreg készítése szavakra.” Nincs értelme könyvtárba menni és ott keresni, az is lekövethető, még a GPS jeleket is le lehet követni, hogy mikor merre fordultunk az úton.

cybercrime.jpg

Amerikában már erre képzik ki a rendőröket, hogy egy helyszínen milyen elektronikai eszközöket keressenek, amelyek akár később bizonyítékot is szolgáltathatnak a bűncselekményről. Egyre nagyobb a szükség ezekre a nyomozókra, akik értenek a bűncselekmények cyber hátteréhez és a szükséges nyomozók száma egyre csak nő. Lehet ez lesz a jövő szakmája? Bízom benne, hogy inkább a bűncselekmények száma fog csökkenni.

Ugyanakkor nem csak a bűncselekmények lefülelésében segíthet az okos technológia. Egy jól beállított okosotthon rendszer életet is mentett már Új-Mexikóban.

Anya és lánya élete forgott kockán, amikor az anya párja fegyvert fogott rájuk, de ő maga tette fel a kérdést, hogy "Did you call the sheriffs?" (Hívtad a rendőröket?). Ezt az intelligens asszisztens hallotta és a parancsnak megfelelően automatikusan teljesítette a kérést, hívta is a rendőrséget. Így tudomást szereztek a folyamatban lévő bűncselekményről, kivonultak és megmentették anyát és lányát.

Ezek a történetek bizonyítják azt, hogy az a technológia, amitől annyira ódzkodnak páran, és próbálják minél jobban elhesegetni a gondolatot, hogy ebbe az irányba halad a világ, sok jót is tartogat még számunkra. Természetesen az, hogy helyesen legyenek beállítva az okos funkciók, az elengedhetetlen, így érdemes szakértő kezeket segítségül hívni beüzemelésükkor. FIBARO okosotthon rendszer telepítésében és helyes beállításában a SMARTme Building Technologies Kft. tud segíteni. Ne hagyja szakképzetlen kezekre, a helyes beállítás életet menthet, vagy felderíthet egy bűncselekményt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonautomatika.blog.hu/api/trackback/id/tr2512748766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása