www.otthonautomatika.hu/blog

Keltse életre otthonát!

Okosotthon kezdőknek - Vajon ki kopogtat az ajtón?

2017. július 11. - miecs

Vajon ki kopogtat az ajtón? Akár lehetne egy horror film címe is! Tegyünk róla, hogy ne éljünk  át horror filmbe illő jeleneteket, de még csak egy thrillerhez se hasonlítsanak mindennapjaink!

Mikor otthon vagyunk és valaki csenget vagy kopogtat, az első dolgunk, hogy megnézzük titokban még bentről, hogy ki érkezett hozzánk. Hányszor éltük már át, hogy csengetnek, rohanunk az ablakhoz, megláttuk, hogy csak a szomszéd a kölcsönkért fúróval, vagy kuktával és örömmel beengedjük, vagy lehet olyan személy, akiről nem tudjuk kicsoda, de mivel nem várunk senkit és nem is bizalom gerjesztő a külseje, inkább be se engedjük.

knocking-on-door.jpg

Biztos volt már olyan is, hogy az utcán szokatlan zajra lettünk figyelmesek és az ablakra tapadva néztük, mi történhetett, majd nyugtáztuk, hogy áh csak megint a szomszéd, vagy rosszabb esetben vadidegen ólálkodik a házak között. Mindezt meg tudjuk tenni, ha otthon vagyunk. Viszont ezek akkor is megtörténnek, ha nem vagyunk otthon. Azért mégis csak jó lenne tudni, hogy ki mászkál a ház körül, amikor nem vagyunk otthon. Nagyon sokan tudni szeretnénk, mi történik a ház körül, mikor nem vagyunk otthon, vagy otthon vagyunk, de egyedül és ki se merünk nézni. Ilyenkor érdemes elgondolkodni egy kamera rendszeren.

letoltes_20.jpg

Okosotthon kamera rendszer egyszerűen

Megfogalmazódik az emberek fejében, hogy kamera rendszert és okosotthon rendszert szereljenek be, el is kezdik felderíteni a terepet, majd elvetik az ötletet, mert ez egy olyan technológiai megoldásnak tűnik, ami elég sok szakértelmet kíván. Sokan idő- és pénz pocsékolásnak vélik, ugyanakkor úgy gondolják, hogy egy eléggé komplikált megoldás. Van egy jó hírem! Ugyan viszonyítás kérdése, de lényegében ebből egyik sem igaz. Manapság már megfizethető és egész könnyedén telepíthető. Alap funkciók kiszolgálást könnyen meg lehet oldani.

 

Mikor telepítsük?

A nyár erre kifejezetten alkalmas időszak. Hiszen nyáron mindenki nyaralni megy, kiruccan valahova, kevés időt tölt otthon, ha mégis akkor több a vendég, ha pedig nyaraló övezethez közel élünk, több az idegen, aki csak nyaralni jött, sőt még a belvárosban is összefuthatunk AirBnB-t használó idegenekkel. Számtalan ember megfordulhat a házunk, lakásunk előtt.

959d1fe944e957589892208729e70d4a--garden-design-plans-home-garden-design.jpg

A gyerekek is tovább kimaradnak a barátaikkal. vagy csak kint játszanak az udvaron és valaki megáll a kerítés előtt, vagy a rég nem látott rokonok is ideutaznak vidékről, vagy éppen ellátogatnak vidékre, mindenki mozgásban van. A nyár minden kétség nélkül eléggé nyüzsgő időszak várt és nem várt vendégek, látogatók tekintetében. Fontos, hogy tudjuk, kit is fogadhatunk házunknál. 

Jó tudni

Mikor nem vagyunk otthon és váratlan látogatók toppannak be, akár a munkahelyünkről is jó tudni, hogy ki jött. Nagyobb biztonságban érezhetjük lakásunkat, ha tudjuk, hogy valaki a bejárati ajtó előtt mászkál, vagy ha jelzést kapunk, hogy a házunk kertjében nagyobb test mozgását észlelte, mint egy macska, vagy a kutya. Ezt már egy Z-Wave-es mozgásérzékelővel és egy párosított okos kamerával is meg lehet oldani, így ez az egyszerű rendszer lehet segítségünkre, amikor nem vagyunk a közelben.

when_someone_is_at_my_door_i_don_t_know_da8eca_4201706.png

Amit mi használunk hozzá:

- FIBARO központi egység (akár HC Lite akár HC2)

- FIBARO univerzális érzékelő

- D-Link kamera (FIBARO központi egységet használva a legjobb megoldás, de itt még van pár kamera)

relays-300x224.jpg

Plusz lehetőségként, ha az univerzális érzékelő mozgást érzékel, RGBW vezérlőt használva bármely színes világítás felkapcsolható, például piros színű fényt tudunk felkapcsolni a nappaliban, ha valaki a bejárati ajtónkhoz lépett.

Akár önállóan is létrehozható ez a kis rendszer csináld magad megoldással, de szakember segítségével is telepíthető, aki akár további felhasználási lehetőségeket is tud javasolni. Telepítésben kérd segítségünket!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonautomatika.blog.hu/api/trackback/id/tr9512642567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása