www.otthonautomatika.hu/blog

Keltse életre otthonát!

Tévhitek az okos világításról

2017. június 30. - Smartme

Az okos eszközök ideje eljött, és egyre jobban körülvesznek minket. Okos telefon nélkül ma már szinte senki nem tud meglenni. Hamarosan ugyanígy hozzá fogunk szokni az okos otthonokhoz, okos autókhoz. Ennek az új technikai forradalomnak a kezdetén még sokakban élnek tévhitek az okos eszközökkel és funkciókkal kapcsolatban. Az egyik legnépszerűbb trend, az okos világítások kialakítása, mellyel kapcsolatban még rengeteg tévhit van az emberek fejében. Most feloszlatjuk ezeket.

shutterstock_441405193.jpg

  1. „Az okos világítás azt jelenti, hogy a kanapéról tudom kapcsolgatni a telefonomról a villanyokat.”

Tény, hogy az okos világítás funkciói közt szerepel ez is, de ha csak ennyiből állna, nem lenne érdekes egy ilyen rendszer kialakítása. Az intelligens világítás előnye az automatizálhatóság. A világítást szokásainkhoz igazíthatjuk, így teljesen magától lép majd működésbe, akkor és ott, ahol kell, hiszen ha minden alkalommal a telefonunkért kéne matatnunk, valójában az nem is lenne olyan kényelmes. Szenzorok segítségével, komplett rendszerbe kötve lehetséges olyan funkciók kialakítása, mint a fogadófény, éjszakai fény, vagy a jelenlét szimulálása, ha nem vagyunk otthon. A telefonunkra csak akkor van szükség, ha az előre beállított programba bele szeretnénk nyúlni, vagy távolról ellenőrizni, hogy lekapcsoltuk-e a világítást -  ha elfelejtettük, akkor akár a munkahelyünkről meg tudjuk tenni.

fibaro_wallplug_6.jpg

  1. „Ha okos világítást akarok, akkor az összes lámpámba okos izzót kell tennem”.

Már egyre több okos izzóval találkozni a piacon, egyre több hasznos és jópofa funkcióval. A ma egyik legismertebb és legnépszerűbb ilyen eszköz a Philips Hue. Ezek ára viszont még nem tart olyan szinten, hogy egy hétköznapi család megengedhesse magának, hogy minden villanykörtét ezekre cseréljen le. Ennél sokkal költséghatékonyabb módszer, ha komplett rendszerben gondolkodunk, ahol modulok segítségével világítási körönként tudunk vezérelni. Ráadásul ebben az esetben a világításon kívül még más területeket is okosíthatunk otthonunkban. Vezeték nélküli rendszert választva ezt a fejlesztést költséghatékonyan, rombolási munkák nélkül megtehetjük. Amennyiben mindenképpen szeretnénk okos izzókat, mint a Philips Hue, elég az olyan központi helyekre elhelyezni, mint a nappali vagy a konyha. A jó hír, hogy kompatibilis az okosotthon rendszerekkel, mint az Amazon Echo vagy a FIBARO Z-Wave-es megoldása.

blog_philipshue.jpgPhilips
  1. „Az okos világítás fölösleges, luxus funkció.”

Az okos világításnak kétségkívül elsősorban kényelmi szerepe van életünkben, és valóban luxusnak számított még pár évvel ezelőtt. A tömeggyártásnak és a vezeték nélküli technológiának köszönhetően ma már egy ilyen rendszer ára a töredékére csökkent, így többé már nem csak a felső tízezer játékszere.

Az automatizált világításnak ugyanakkor biztonsági feladatai is lehetnek, hiszen a mozgásra éjszaka bekapcsoló lépcsővilágítás egy családi házban, ahol gyerekek vannak, baleset megelőzés szempontjából is rendkívül hasznos lehet. A jelenlét szimuláció pedig a biztonságot fokozza, a betörők megtévesztésére szolgál.

itgoo-fibaro-inteligentny-dom-5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonautomatika.blog.hu/api/trackback/id/tr4612630679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.06.30. 23:40:59

És mire jó az, hogy előre beprogramozom, hogy mikor kapcsoljanak fel a villanyok? Ha később érek haza, akkor tök fölöslegesen megy egy órát a világítás. Amúgy meg olyan megerőltető felkapcsolni a villanyt?

Felesleges baromság, idiótáknak, akik nem tudják kitalálni mit kezdjenek a pénzükkel.

MIx 2017.07.01. 07:53:14

Okos - ez egy marketingduma, hogy vedd meg.
Mozgásérzékelős van, ahol kell jó.
Random kapcsoló van, használjuk.
Okos aki nem vesz értelmetlen kacatot aranyárban

Privateer 2017.07.01. 08:07:44

@Sweetshark: 3. pontot olvasd el. Meg esetleg arra is jó tud lenni ha elmész nyaralni, és úgy tűnik, hogy otthon vagy?
Amúgy egy igazán okos rendszert meg lehet arra is tanítani, hogy érzékelje a jelenléted. Pl csak akkor kezd el világítani a lakásban, ha kinyitod a bejárati ajtót, és nem kell botorkálnod a sötétben. De ha nem vagy otthon, akkor nem kapcsolja fel.
Vagy érzékelje hogy sötétben támolyogsz kifele a wc-re és tudja hogy te vagy aki szereti ha diszkréten világít a lámpa a WC-ben. Míg az asszonyt érzékelve aki több fényre vágyik olyankor, akkor meg nagyobb fényerővel világít a wc-ben. Stb.

Egyelőre én maradok a megszokott kapcsoló keresésnél. :-) Automata időzítés meg a halaimnak bőven jó. :-) Vagy ha tudom hogy van egy tv sorozat, és a számítógépen veszem fel. Akkor is időzítetten kapcsolom be a gépet (kora délután még gályázok a melóban). De ez nem okos rendszer, hanem automatizálás.

Palladrin 2017.07.01. 15:03:28

Minek az automobil. Büdös és nem megy ... mondták a lóvasút tulajdonosok.

Természetesen egy egy szobás panelba felesleges az ilyen, ellenben egy családi házban már lassan szükséglet.

MIx 2017.07.02. 10:12:04

@Privateer: Erre van a mozgásérzékelős kapcsoló, sőt van ami a körtébe van építve.

2017.07.02. 14:10:49

@Privateer: Létezik időkapcsoló is, 990 Ft-ért megveszed bármelyik barkácsáruházban. Ha nem vagy otthon, kapcsolgatja majd neked a villanyt. Illetve erre a célra lehet kapni kamutévét is, ami csak 1-2 wattot fogyaszt, de kívülről nézve a tv fényeit utánozza.

El tudom képzelni, hogy vannak hasznos funkciói az okosvilágításnak, de hogy mindent lecseréljek emiatt, azt biztosan nem.

wrstjnethn 2017.07.02. 21:07:14

@Sweetshark: hadd találjam ki: épp egy barlangban ülsz és a pattintott kő nevű új találmányt szidod. Ha ennyit gondolsz egy okos otthonról az a te szegénységi bizonyítványod. Szövegértés sem az erősséged mert a cikkben leírták hogy érzékelőkkel együtt komoly rendszert lehet építeni. Én is most építettem ki otthon magamnak de inkább bele sem kezdek a részletezésbe amíg el nem jutsz agyilag a gőzgép működési elvéig.

wrstjnethn 2017.07.02. 21:13:17

@MIx: Köszönjük Emese. Te ne is vegyél, ha ennyit értettél meg. Egy jó rendszer idővel többet spórol, mint amennyibe kerül. De ne is kezdj el gondolkodni ezen, mert csak megfájdul a fejed.

wrstjnethn 2017.07.04. 08:05:45

@Sweetshark: még mindig nem érted az OKOS rendszer lényegét, de ez mondjuk cseppet sem lep meg. Ez sokkal többről szól, mint hogy nem kell felállni a kapcsolóhoz, csak neked ez a relativitáselmélethez hasonlóan távoli es érthetetlen dolog. Fröcsögni persze könnyebb, mint gondolkodni, de megértem, hogy sokkol, ha egy villanykapcsoló fenyegeti a felsőbbrendűségedet. Hát nem baj, tudod, ez a "malacnak zsebóra" klasszikus esete. Ha nem érted, te ne is költsd erre a pénzed, inkább vegyél sört rajta, az legalább meglátszik rajtad.

wrstjnethn 2017.07.05. 09:16:32

@Sweetshark: a kioktató nagyokos stílussal kapcsolatban talán lennél szíves elolvasni a legelső kommentedet: "Felesleges baromság, idiótáknak, akik nem tudják kitalálni mit kezdjenek a pénzükkel." Szerinted milyen hangnemben kellett volna válaszolni valakinek, aki úgy szidja a dolgot, hogy közben fogalma sincs róla? De akkor tessék, néhány fantáziaindító dolog: 1. Az előszoba kapcsolót beprogramozod, hogy mondjuk kétszer megnyomva a lakás osszes lámpákat lámpáját kapcsolja le. Így biztos nem marad égve lámpa. 2. Mozgásérzékelővel megoldható hogy éjjel halványan felkapcsolódjon a lámpa mikor botorkál az ember a wc-re, de ne égjen ki a szeme. 3. Ágy alá rakva érzékelőt és halvány világítást megoldható hogy ha felkel valaki éjszaka ne rúgjon bele senkibe, de a másik sem ébred fel a fényre. 4. A termosztátok távolról irányíthatóak így az előre beállított program felülírható ha mondjuk késő estig maradsz sörözni. 5. A vízvezetékre szerelhető átfolyás mérő szelep így WC tartály törés eseten sem folyik végtelen ideig a víz. 6. Ugyanezzel programozható a kert locsolása es mivel az internetről lekéri az időjárás előrejelzést ezért eső előtt/után nem locsol. Stb. stb, ezek csak a legegyszerűbb beállítások.
süti beállítások módosítása