www.otthonautomatika.hu/blog

Keltse életre otthonát!

A Japán okosotthon koncepció minden képzeletet felülmúl

2017. május 25. - Smartme

Megszokhattuk már, hogyha technológiáról beszélünk, akkor Japán igencsak előttünk jár. A Panasonic most megosztja velünk, hogyan látja az okosotthonok jövőjét Japánban

Japán mindig is egy olyan ország volt, ahol az emberek sokkal fogékonyabbak a technikai újításokra és találmányokra, így az okosotthon és okos város újítások itt remek táptalajra találnak. Az intelligens otthonok univerzális felhasználási lehetőségeinek egyértelműen van létjogosultsága, a nagy népsűrűségű Japánra pedig ez fokozottan igaz.

A Panasonic víziója, hogy a smart home technológia egyrészt a termékek hatékony szállítására, és a kisméretű okos lakások értékének növelésére fog kihegyeződni.

A cég az „okos kirakat ablakokban” látja a jövőt, amely nagy felületű, interaktív megjelenési lehetőséget ad a termékeknek. Így a fogyasztók fizikailag vagy a telefonjukon keresztül is tájékozódhatnak. A jövőben így sokkal több információt megtudhatnak egy megvásárolni kívánt termékről, megnézhetik az éttermek menüjét, amit le is fordíthatnak különböző nyelvekre, hogy aztán meg tudják rendelni otthonukba.

A következő lépés az úgynevezett „Wonder Life Box” lesz, ami a házak oldalára telepített olyan rendszer lesz, amely számos, két oldalról hozzáférhető egységet foglal magába.  Az egyes dobozok meghatározott típusú fogyasztási cikkekhez lesznek beállítva aszerint, hogy melyeknek milyen feltételekre van szüksége: fagyasztásra, vagy magas páratartalomra. Ezeket az információkat láthatják is az ajtókon, sőt üzeneteket is olvashatnak az eladóktól. A vásárlók pedig mint egy postaládából, a másik oldalról könnyedén hozzájutnak a megrendelt ételekhez, divatcikkekhez vagy elektronikai eszközökhöz.

A házak minden eszközét mesterséges intelligenciával rendelkező asszisztens segítségével teszik vezérelhetővé. Megkérhetjük, a házunkat, hogy töltsön fél liter vizet a kancsóba, vagy kapcsolja be a fűtést. A rendszer képes lesz arra, hogy javaslatok is adjon a felhasználóknak.

jovobeli_vasarlas_okos_varos.jpg

businesswire.com

Az okos ház arcfelismeréssel azonosítja be a felhasználókat, és eszerint engedélyezi a hozzáféréseket a családtagoknak vagy a vendégeknek. A fény és fűtés a külső hőmérséklethez, napszakhoz és időjáráshoz igazodik majd. A szenzorok még az alvó időszakot is megfigyelik. Reggel ébredés után a plafonra kivetített információkból tájékozódhatunk a közlekedésről és az időjárásról.

Az okos tükör képes lesz felismerni a hangulatunkat, így ha nagyon komoran ébrednénk, olyan zenét játszik majd le, amitől jobb kedvünk lesz. Képes lesz a vérnyomás mérésére, ez alapján mozgás- és étkezési tanácsokat is ad. Felhasználói előnézetként felpróbálhatják, hogyan áll nekik egy bizonyos smink, öltözék vagy frizura.

A legtöbb megálmodott technikai újításra a Panasonic Központjában, Tokyo -ban már van kész koncepció, de néhányukra a megoldás még várat magára. Egyelőre még nehezen elképzelhetőnek tűnik, hogy a házak falára óriási dobozokból álló tömböket telepítsenek, melyek használata nagyban függ a projektoroktól is, amelyek az információt vetítik a dobozok ajtajára.

Ugyanakkor már egyre több ember használ mesterséges intelligenciát otthonában Siri, Alexa vagy a Google Home formájában. Mindegyik megfizethető és kompatibilis más okosotthon rendszerekkel, mint például a vezeték nélküli FIBARO-val.

A Panasonic smart home megoldásai nem valószínű, hogy rövid időn belül Európában is megjelennek. Amiben biztosak lehetünk, hogy az ország, amely szeret eltérni a szokványostól – mint ahogy tette ezt a mobiltelefon gyártásnál is 90-es évektől 2000-ig – megteheti ugyanezt az okosotthonok terén is.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonautomatika.blog.hu/api/trackback/id/tr412540275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2017.05.26. 07:29:00

Egy hagyományos hegyvidéki japán faház jobban kéne...

_B_ 2017.05.26. 08:19:52

Hát ez minden, csak nem praktikus.
De elég beteg, és erre megy a világ, majd megszokjuk.
Az okosotthon szakembereknek lesz munkája bőven :D

szvsz 2017.05.26. 08:42:18

tökéletes példa az erőforrások értelmetlen elocsékolására

gh14 2017.05.26. 09:32:39

A csomagot meg ember viszi ki, amikor már több helyen is zajlanak kísérletek a drónokkal való házhozszállításra...
süti beállítások módosítása