www.otthonautomatika.hu/blog

Keltse életre otthonát!

Okosotthon kezdőknek: mit jelent az okos otthon

2017. március 17. - miecs

Annyit beszélünk már manapság az okosotthonokról, okos megoldásokról, okos fűtésről, sőt még okos hotelről is, de lehet nem is tudjuk biztosan, hogy mit is takar az okosotthon kifejezés.

Egy mondatban: az okosotthon fel van szerelve valami fejlett irányítási rendszerrel. Az okos vagy intelligens szócska a teljes lakás esetében azt jelenti, hogy a házunk döntéseket hoz, amihez mi éppen akkor nem kellünk mint ember, különböző tényezőkkel számolva dönt. Sőt még lehet cselekszik is, ha úgy van beállítva. Akár a házon kívül, akár a házon belül indít be jeleneteket vagy működtett eszközöket, természetesen annak megfelelően, ahogy döntött. 

agy.jpg

De honnan tudja hogy kell döntenie vagy hogyan kell cselekednie?

A rendszer agya a központi egység. Mint az embereknél, itt is ez mindennek a mozgatórugója a rendszerben. Itt található meg minden parancs, minden algoritmus, ide fut be minden érzékelt adat, minden amit felfoghat a rendszer és innen indulnak ki a üzenetek, hogy mi és hogyan mozogjon, aktiválódjon, történjen. A parancsokat és algoritmusokat mint jelenetek tárolja a központ. Ezeket a jeleneteket pedig nekünk kell megadnunk, hogy a szokásainkhoz illeszkedjen a ház önálló élete. Vagyis az emberi kezünk munkája nagyon fontos elem telepítéskor, hogy később okosotthonunk igényeinknek megfelelően, önállóan tudjon létezni és működni, nélkülünk is.

Mikor szerencsés beépíteni a lakásba?

Szerencsére már azokban a napokban élünk, amikor már nem kell falat vésni, rombolni a lakásban ha valamit be akarunk telepíteni. Vezeték nélküli rendszerek léteznek már, aminek köszönhetően a meglévő lakásba, már kialakult igényekhez tudunk telepíteni okosotthon rendszert. A FIBARO okosotthon rendszere is pont ilyen. 

Ha mélyebben szeretnél betekintést nyerni a témába a weboldalunkon találsz még információkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonautomatika.blog.hu/api/trackback/id/tr5312342935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása