www.otthonautomatika.hu/blog

Keltse életre otthonát!

Segítsük a Télapó munkáját okos megoldásokkal

2016. december 06. - miecs

Ugyan mi örülünk a gyors technikai fejlődésnek, annak, hogy lehetőségeink bővülnek és szélesednek, egyre több kényelmi és biztonsági funkciót tudunk beilleszteni lakásunkba, de ezzel csak mi vagyunk így. Okosotthonunknak természetesen a betörők nem fognak örülni, de ezt mi egy cseppet sem sajnáljuk. Viszont van egy vendégünk, aki ugyan hívatlan, de mégis minden évben várjuk. Hiába várjuk, minden egyes évben elszalasztjuk magát a Télapó személyét. Valljuk be, ki ne szeretne szelfizni egyet a Télapóval? Na ugye, hogy ugye... Okosotthonunk segít marasztalni a Télapót - csak egy kép erejéig vagy tovább is?!

 Álljon itt most egy oktatási alapanyag, a "Hogyan csípjük el a Télapót okos FIBARO rendszerrel"  manó workshopról!

15380571_1744151239238917_7172028644883205116_n.jpg

Hogyan csípjük el a Télapót?

Több irányból is érkezhet a télapó. Gyakoriságát tekintve az égből szánon a legkedveltebb belépője, de érkezhet közúton is, ha alkalmas rá az időjárás.

Egy kép erejéig kicsit akár rá is ijesztve:

Otthonunk automatizált működését beállíthatjuk úgy, hogy ha érzékelik a Télapó jelenlétét, felébresztik a családot!

Égből érkezve a következő fog lejátszódni: Télapónk a kéményen keresztül préseli be magát lakásunkba, ahol a már órák óta kihűlt kandallóba fog érkezni. Huppanását követően a FIBARO mozgásérzékelőnk észreveszi vendégünket és egyből kiadja a parancsot az előre felprogramozott "Kapd el a Télapót" jelenet indulására. A kandalló felizzik, Télapónk talpa kicsit megpörkölődik, az égett szagra beindul a füstérzékelőnk és már ébreszti is a családot. Ha elég gyorsak vagyunk, akkor sikerül elkapnunk ezt a kedves betolakodót. 

Ha közúton érkezik és csak egyszerűen leparkol előttünk, nagy valószínűséggel az ajtót vagy az ablakot fogja használni ahhoz, hogy be tudjon jutni a lakásba. Ugyan nyitva hagytuk neki az ablakot, sőt az ajtót sem zártuk kulcsra vagyis készültünk érkezésére, de mindenképpen szeretnénk vele találkozni is. A FIBARO nyitásérzékelővel mind az ablakot és mind az ajtót figyelemmel tudjuk kísérni. Így ha valamelyik változást érzékel indulhat az erre beállított "Lessük meg a Télapót" jelenet. Nyitást érzékel a rendszerünk, sőt az ajtót/ablakot megfigyelésre állított mozgásérzékelőnk is észreveszi vendégünket, ennek hatására a Télapó fogadófényünk elalszik, megnehezítve dolgát, hogy a cipőinkhez jusson! Ekkor lead a rendszer a család tagjai számára egy riasztást és ha elég gyorsak vagyunk még el is csíphetjük a Télapót egy kép erejéig.

stock-photo-50652792-hipster-santa-claus-taking-selfie-on-cell-phone.jpg

 

Marasztalni szeretnénk hosszabb időre:

Lakásunk automatizálása kényelmi és biztonsági szempontból volt fontos számunkra, akkor miért ne legyen a Télapó számára is a bejutás kényelmesebb.

Égből érkezve már kedvesebben várjuk ebben az esetben a Télapót! Méghozzá: ahogy a piros ruhás szakállas úr megjelenik a kémény nyílásában, már érzékeli a FIBARO mozgásérzékelőnk, hogy megérkezett. Ezért az elektromos vezérlésű kandalló gyengéd lángjait is eloltja, így Télapó landolása a lakásba zavartalan lesz. Mikor kimászik a kandallónkból egy másik FIBARO Motion Sensor (mozgásérzékelő) jelzi a mozgást a szobában, a szoba fényei diszkréten felkapcsolódnak, és a szépen tisztított csizmák felé mutatják az utat. A csizmákhoz érve a konyha fényei is felkapcsolódnak, ahol egy pohár tej és sütemény várja szeretettel. Közben okosotthon rendszerünk felébreszti a család alvó tagjait, akik barátsággal csatlakozhatnak a nyugodtan majszoló öreg úrhoz a konyhába.

Ha közúton érkezik és csak egyszerűen leparkol előttünk, még mindig biztosak vagyunk benne hogy a direkt számára nyitva hagyott ajtót vagy ablakot fogja használni, hogy bejusson hozzánk. Mielőtt a házhoz közel érne, a FIBARO víz- és fagyásjelző készülékünk figyelmeztetni tudja, hogy az ablak alatt vagy a bejárat előtt bizony lefagyott a hó. Így Télapó egyben és épségben tud eljutni már a lakásunkig is.  A nyitásérzékelővel figyeljük a bejutási pontokat lakáson belül és amikor megérkezik otthonunkba várva várt vendégünk, akkor a nyitásérzékelő indítja a "Welcome Télapó" jelenetet. A kandallóban csendben fellobban a tűz, felkapcsolódnak a hangulatos fények, amelyek a csizmák irányába vezetnek. A szobák dekorációja is életre kel és a fényfüzérek táncot kezdenek járni. Miután behelyezte jól megérdemelt meglepetésünket a csizmákba, az okos hűtőnk kijelzője meginvitálja egy kis sütemény és tej elfogyasztására. Ahogy nyílik a hűtőajtó, a családot felébreszti a rendszer és csatlakozhatnak a hajnali nassoláshoz.

letoltes.jpg

Mindezekre hogy fog reagálni a Télapó?

Ha nem úgy kezeljük, mint egy behatoló bűnözőt , biztosan a barátságos arcát fogja mutatni. Próbáljuk meg úgy programozni FIBARO rendszerünket, hogy nem a bűnözők elfogását segítjük elő, hanem vagy képet vagy egy hosszabb beszélgetést szeretnénk a Télapóval! Mindenképpen segítsük munkáját az automatizálással! Aztán, ha megkérdezi, mi ez az okosotthon dolog, bátran vágjuk rá, hogy a FIBARO vezeték nélküli rendszer.

Lappföldön is biztosan jól működne! 

Van még ötleted, hogyan segíthetnénk a Télapót! Írd meg nekünk!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonautomatika.blog.hu/api/trackback/id/tr712028019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása