www.otthonautomatika.hu/blog

Keltse életre otthonát!

Internet of things - biztonságos fizetés?

2016. február 25. - SMARTme Building Technologies

mpos-feature.jpg

Az Internet of Things (a dolgok internete) átalakult az elmúlt években. A jövőben, ezek az eszközök kétségtelenül hatással lesznek az iparra, a városi fejlődésre, az egészségügyre, a mezőgazdaságra és más jelentős ökoszisztémákra. A Gartner előrejelzése szerint idén elérjük a 6,4 milliárd csatlakoztatott eszközt világszerte (30 százalékos növekedés 2015-től), és ez a piac növekedni fog 2020-ra.

Miközben a dolgok internete kétségtelenül befolyásolja a globális infrastruktúrát, egyik elsődleges alkalmazása az otthonokban történik. A definíció szerint egy "intelligens otthon" egy ház, amely magában foglalja a fejlett automatizálási rendszereket, amelyeknél a tulajdonos ellenőrzi és vezérli az épület funkcióit. Az intelligens otthon lehetőséget biztosít a világítás, hőmérséklet, multimédia, nyílászárók és a biztonsági rendszerek ellenőrzésére, vezérlésére. Egyes hűtők már saját maguk rendelnek online üzletekből, ha fogy a készlet. Igaz az utánrendelés automatizálása attól függ, hogy a gyártó képes-e beépíteni a biztonságos fizetési lehetőségeket, egy előre beállított rendelési folyamatot, amely lehetővé teszi a rendszer számára a teljes beszerzés ciklust anélkül, hogy a felhasználó beavatkozna.

Számos intelligens eszköz jelent meg a legutóbbi CES kiállításon Las Vegas-ban, amik rendelkeznek automatikus fizetési lehetőséggel. Például, a Samsung Family Hub hűtőszekrény, amin egy LCD képernyő található, ami egyben egy kommunikációs központ is. Három belső-kamerája minden egyes alkalommal, amikor a hűtő ajtó bezárul, számba veszi annak tartalmát, és továbbítja azokat a felhasználó okos telefonjára. A felhasználó választhat, hogy szükséges élelmiszereket a melyik internetes boltból rendelje meg.

A fényes jövő talán egy super cool keverék a Star Trek, Star Wars, James Bond és a Jetsons családdal. Autók, amelyek feltöltik üres tankjukat és automatikusan fizetik ki az üzemanyagot, nem is beszélve a kifinomult robotokról, amelyek képes önnálóan bevásárolni és fizetni.

„Mi lehet ezzel a baj?” kérdezhetnénk. Amint ez megtörténik, elég sok.
Az egy dolog, hogy a sok intelligens készüléket (mint például a Samsung hűtőszekrény és a Whirlpool mosogatógép) bekötjük a rendszerbe. Egyes szállítók korlátozzák, hogy milyen termékeket, és milyen fizetési módot választhatunk. A másik probléma az, hogy a legtöbb intelligens rendszernek internet kapcsolatra van szüksége a rendeléshez és a fizetéshez. Számos kérdés merül fel, mint például mi történik, ha nem működik internet, ha nincs Wi-Fi vagy Bluetooth kapcsolat? Mi történik, ha a rendszer a fizetési folyamat közepén leáll? Honnan tudod, hogy ha a fizetés valóban megtörtént?

A biztonság egy másik fontos szempont. Sok felhasználó még mindig bizonytalan a különböző fizetési módszerekkel szemben. Az biztos, hogy aggodalomra adhat okot, hogy a csalók képes feltörni a készülékek biztonsági rendszerét, és megszerezhetik az alapvető fizetési adatokat, mint például a hitelkártya-számokat és PIN-kódot.

Még nagy utat kell megtenni, hogy ezekre a kérdésekre megnyugtató válaszok és megoldások szülessenek. Ellenkező esetben egy átlagos ember valószínűleg úgy érzi, hogy sokkal biztonságosabb és jobb a régi vágású "buta háza."

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonautomatika.blog.hu/api/trackback/id/tr988417852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása