www.otthonautomatika.hu/blog

Első okosotthonom okosan - tippek

2020. január 20. - SMARTmeFIBARO

Most jött el a pillanat amikor a kapcsolatodat az otthonoddal új szintre emeled, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Lehet, hogy mindig is egy futurisztikus önműködő otthonra vágytál, de lehet, hogy csak hallottál róla, milyen jó ötlet és mennyire praktikus. Bármelyik típusba is tartozol, 4 egyszer lépést érdemes figyelembe venned mielőtt beleveted magad az új okosotthonod kialakításába.

 

Digitális asszisztens kerestetik

co_sensor_34.jpg
Bármilyen okosotthon rendszer mellett is fogsz dönteni, hasznos eleme lesz egy digitális asszisztens, amely hangvezérléssel képes irányítani a beszerelt elemeket, eszközöket. Lehet az Alexa, Siri, Google Assistant, mindegyik egyedi és más, és mégis ugyanazt tudja nyújtani az okosotthonod számára. Például Alexa több fajta rendszerrel kompatibilis, számtalan eszközzel képes kommunikálni, Siri a jól bevált Apple asszisztens az Apple eszközökhöz. A választott rendszer központi egysége fogja meghatározni, hogy mit lehet illeszteni hozzá, melyik asszisztenssel képes együttműködni.

 

Szükségleteidnek megfelelően válassz

co_sensor_24.jpg
Fontos, hogy ne azért válassz egy eszközt, mert trendi, de igazából semmire nem tudod használni. Ülj le és gondold át, hogy mire van szükséged. Mik azok a pontjai a mindennapjaidnak, ahol segítségedre lenne egy okosotthon. Mit szeretnél automatizálni? Mindig elfelejted felhúzni a redőnyt és a növények már kezdenek kókadozni az ablakpárkányon? Kellemetlen kiszállni az autóból és felnyitni állandóan a garázsajtót? A bevásárlás után mindig valamelyik csomag a földön köt ki, mert elejted, amikor megnyomod a villanykapcsolót? Keresd meg a legégetőbbet és kezd azzal!

 

Internet a lelke mindennek

co_sensor_38.jpg
Mai világban már mindennek az alapja az internet. Nézz utána, milyen interneted van a lakásban. Elbírja-e, ha ráteszel egy okosotthon rendszert? Folyamatos kapcsolatot szeretnél-e interneten az okosotthonoddal, vagy a rendszer működjön magától és ha kell internet segítségével rá tudj nézni? Vagy rá se akarsz nézni, csak a frissítések töltődjenek le? Van-e egyáltalán bevezetve internet a lakásba, ahova okosotthont tervezel? Tudj meg többet a szolgáltatásokról, hogy az okosotthon igényeidnek megfelelő internetet rendelj meg a szolgáltatótól.

 

Beszerelési típusok

okoskonyha.png
Okosotthon rendszerekből több beszerelési típust ismerünk - vezetékes vagy vezeték nélküli azon belül is több fajta protokoll, számtalan megoldás létezik. Ismerd meg a lakás lehetőségeit, keresd meg, hogy mit enged a lakóközösség, vagy a lakás tulajdonosa, ha bérelt otthonba szeretnéd tenni. A társasház gondnoka biztosan többet tud mondani arról, hogy milyen átalakításokat végezhetsz. Ha saját házadban gondolkodsz, akkor is érdemes végigvenni, milyen készültségi szinten van a ház, esetleg már benne is laksz egy ideje, szeretnél-e nagy munkát felújítással egyben, vagy csak az okoseszközöket szeretnéd beszereltetni.

Jól látod, érdemes meggondolni a döntésed több szempontból, több nézőpontból is. Ahány leírást és tippet olvas valaki, annál bonyolultabbnak tűnhet a döntést okosotthon kérdésben. Ne engedd meg magadnak azt a luxust, hogy rosszul dönts, keress fel egy okosotthon szakértőt. Ő szakszerű és részletes tájékoztatást tud adni arról, hogy mit miért érdemes az otthonodban felokosítani, segít a döntésben.

 

Már itt a jövő okosotthon technológiája?

Milyen eszközök vonhatóak be egy okosotthon rendszerbe

Mi a jövő a technológia területén? Azt senki nem tudja biztosan, hiszen úgy változik napról napra a világ, hogy e felgyorsult ritmusban bármit hozhat a holnap. Az okosotthon megoldások területén is már számos eszközt integrálhatunk a rendszerbe, de ahogy halad előre a technológia, úgy lesz minden körülöttünk lévő eszköz bevonható.

okoskonyha_fibaroeszkozok.png

Csak mondj egyet, hogy mit szeretnél okosotthon rendszerbe illeszteni a lakásodban található eszközökből, nincs lehetetlen. Legyen az egy óra, egy hangszóró, egy lámpa, egy ajtó csengő, egy kamera, akár az ablakok, vagy a redőnyök, meleg víz, hideg víz, fűtés és hűtés, vagy akár a konyhai eszközök. Én személy szerint nagyon várom az okos főzőedényt.

okosnappali.png

Minden eszköz, ami tud kommunikálni, információt küldeni, és parancsokat fogadni, azok az IoT eszközök táborát növelik már most, és bevonhatóak okosotthon rendszerben. Ami még nincs benne, arra pedig úgyis hamarosan lesz megoldás, hogy bevonható legyen.

Vannak olyan funkciók, amiket most egy központi rendszer felügyelete alá vonva könnyedén és költségkímélően okosotthonná tudunk formálni. Így nem csak automatizálni tudjuk eszközeinket, hanem távolról is irányítani tudjuk őket, még akkor is ha otthon sem vagyunk.

fibarokitchen.jpg

Nincs is jobb érzés annál, mint amikor rá tudunk nézni munkába menet, hogy kihúztuk-e a vasalót, a kutyát kiengedtük-e, az úszókapu becsukódott-e, a világítást lekapcsoltuk-e a konyhában. Megnyugvást és biztonságot adhat a család minden tagja számára.

Mielőtt belevágnánk okosotthonba, érdemes utána nézni a lehetőségeknek, hogy milyen smart home rendszert válasszunk, mit akarunk irányítani, mit akarunk beleintegrálni. Közelednek az ünnepek és akár ajándéknak is hasznos lehet egy alap csomag. Minél hamarabb keress fel egy szakértő kollégát, vagy gyere el egy nyílt napra!

 

Az okoskonyha a lakásod lelke


Befordultam a konyhába és megnyugodva tapasztaltam, hogy jól döntöttem minden egyes okos megoldással. Sokkal praktikusabb és kényelmesebb lett minden egyes perc, amit a konyhában töltök azóta.

okoskonyha.png

Számomra a FIBARO Swipe volt az az eszköz, ami leginkább sokat segített. Ugyanis ezzel a gesztusokkal irányítható távirányítóval akár milyen maszatos is a kezem, mindent el tudok intézni.

Fel tudom kapcsolni a világító LED sort, ami megvilágítja a munkapultot, ha nincs elég fény, be tudom engedi a vendégeket a bejárati ajtón egyetlen mozdulattal és a lakás összes redőnyét le tudom engedni egy egyszerű jel lerajzolásával.

swipe_maszat.jpeg

Mindebben a felülmúlhatatlan az, hogy közben semmi nem lesz maszatos, mert semmihez nem kell hozzáérni.

 

plug_01.jpgA családomban nagy örömnek örvend egy egyszerű lefőzős kávéfőző is. Ugyanis a konnektorba FIBARO Wall Plug-ot dugva, abban egy egyszerű lefőzős kávéfőző végét dugtuk bele.

Az okoskonnektort kikapcsoltuk, de reggel 6-ra beállítottuk, hogy kapcsoljon be, a kávéfőzőt bekészítettük még este és bekapcsolva reggelig. Így reggel mikor csörög a vekker, hogy kezdődjön a nap, a frissen főzött kávé illata már száll is a lakásban, és mire kiérünk a konyhában, már pont ihatóra hűlt. Szóval egyszerű, de nagyszerű.

swipe_ledkonyha.jpg

Annak érdekében, hogy az esti kétszemélyes romantikus vacsorák se teljenek unalmasan, a konyhapultot megvilágító LED szalag színes, amit egy RGBW modul irányít. Így, amikor leülünk a vacsora mellé, a ‘romantikus vacsora’ jelenetet bekapcsoljuk a telefonos applikációból és máris kezdődhet az együtt töltött minőségi idő.

red-kitchen-set_4.jpgUgyanakkor be kell valljam, nem csak a mindennapokban vettem már hasznát az okos funkcióknak. Amikor a konyhában születésnapi torta készült a legnagyobb titokban, akkor beállítottam egy jelzést. A konyhába vezető folyosón lévő mozgásérzékelőt hívtam segítségül, ami ha mozgást érzékelt, a konyhában a színes LED pirosra váltott, a telefonom pedig riasztást jelzett ugyanekkor. Így titokban is maradhatott addig, amíg az ünnepelt elé nem került a torta.

Szerintem eléggé praktikusan tud hasznára lenni az egész családnak a konyhába telepített okos megoldások. Nem cserélném le!

 

Okos öntözőrendszer

Okosotthon rendszerek ma már számtalan lehetőséget biztosítanak ahhoz, hogy a házban és a ház körül is automatizálni tudjuk eszközeinket. Ilyen például az időjárásnak megfelelően működő öntözőrendszer is.

fibaro_okosotthon_automataontozo.jpg

A FIBARO vezeték nélküli okosotthon rendszer egy erre alkalmas időjárásjelző állomás kiegészítővel képes az eső, páratartalom és hőmérséklet függvényében irányítani a kerti öntözőrendszert.


Az okosotthon rendszer szabályozza növényeink öntözésének folyamatát, különös tekintettel a vízmennyiségre és az öntözés rendszerességére. Az okosotthon ezen funkcióját használva elkerülhetjük, hogy egy esős nap után este elinduljon a locsolás, vagy egy napokig tartó száraz forró időszakban hozzásegít a megfelelő locsolási mennyiséghez és gyakorisághoz.

fibaro_okosotthon_kertivilagitas.jpg
Ugyanakkor a FIBARO rendszer segítségével a kertben töltött esték is tökéletessé válnak. Ha szeretnénk az estét a kertben élvezni, vagy kerti partit adni, nem kell felrúgnunk a szokásos öntözési programot, csak szimplán átkapcsolni “Kerti buli” jelenetre és addig szünetel az öntözés, amíg a kertben töltjük az időt.

Mindehhez csak 1 db időjárás állomásra, 1db vagy körönként 1 db FIBARO Relay Switch - Relémodul-ra van szükségünk igénytől függően. “Kerti buli” jelenet természetesen más akciókat is tartalmazhat az öntözőrendszer lekapcsolásán kívül, így ahhoz további eszközökre lesz még szükség a világítás vezérléséhez vagy a zene lejátszáshoz.

FIBARO okosotthon bemutató Csutival

 

A vezetéknélküli okosotthon rendszer kialakítása már nem csak az új lakások privilégiuma. Meglévő lakásba, nyaralóba, kész házba is könnyen telepíthető a FIBARO okosotthon rendszer egy szakértő telepítő segítségével.

Mit kell tudni a kialakítás előtt?

1) Tervezd meg álmaid rendszerét!

Az okosotthon lényege, hogy tulajdonosa kényelmét és biztonságát szolgálja. Találd ki és tervezd meg pontosan ismerve a szokásaidat, napirendedet, hogy milyen funkciókra van szükséged. Adunk tippeket itt: https://otthonautomatika.hu/felhasznalasi-tippek

2) A FIBARO okosotthon rendszer nagy előnye a kompatibilitás. Nem kell lecserélni a meglévő elektromos eszközöket, csak tudd, hogy melyeket szeretnéd a rendszer részévé tenni. A Z-wave kompatibilis eszközök könnyedén az intelligens otthon szerves részévé válhatnak, a villanykapcsolók, a redőnykapcsolók bontás nélkül egy aprócska modul segítségével máris beleilleszthetőek az okos otthonodba. A háztartási gépek közül is számos olyan berendezés található a piacon, amely könnyedén integrálható, az egyszerűbb gépek pedig a FIBARO Wallplug segítségével máris okosíthatóak. 

3. Ami elengedhetlen: a stalbil és megbízható internet kapcsolat. Az okosotthon egyik fő funkciója a távoli vezérlés és ellenőrzés, ehhez gyors internet és megbízható hálózati kapcsolat szükséges. Ma már ez sem luxus! 

4. Ne barkácsolj! Bízz meg professzionális telepítőt! Manapság sok technológiai témában egyre inkább elterjedt a Do It Your Self mozgalom, ami persze a kísérletező kedvűek számára izgalmas kihívást jelenthet, de ne feledd: elektromos eszközökről van szó, amelyeket biztonságosan csak erre hivatott szakember "bütykölhet". 

7 érv a Z-Wave technológia mellett

7 pontba gyűjtöttük azokat az érveket, amik mind a Z-WAVE technológia mellett szólnak. Így könnyen átláthatod, miért is érdemes ezt a rendszert választanod, és rábíznod otthonodat a Z-Wave-re!

1. Egyszerű


zwaveikon.jpgNincsenek felesleges vezeték, amikkel bajlódnod kéne, könnyen telepíthető és nem igényel újrakábelezést otthonodban.

 

 

2. Megfizethető

persely.pngPénztárcabarát, minimális befektetéssel el tudod kezdeni a Z-Wave technológia használatát, majd igényeidhez és lehetőségeidhez mérten mindig hozzáadhatsz újabb és újabb intelligens eszközöket a rendszerhez.

 

 

3. Megbízható

pipaikon.pngA Z-Wave már 10 éve a piacon van, amit több millió eszköz és otthon használ már. A technológiát folyamatosan fejlesztik és a visszajelzések szinte 100%-ig pozitívak. Ez az egyik legjobb megoldás otthonod automatizálásához!

 

 

4. Biztonságos

biztonsagikon.pngA Z-Wave technológia ugyanazt a titkosítást használja, mint az online banki szolgáltatások (AES-128-as szabványt), külföldön a biztonsági cégek nagy része is a Z-Wave-et választotta már. Így elhiheted, hogy számodra is ez a legbiztonságosabb választás az okos otthonodhoz.

 

 

5. Elterjedt

zwave.jpgA piacon a legnagyobb márkanevek mind a Z-Wave technológiát használják, már több mint 2400 okos eszközzel kompatibilis a technológia. Kamerák, érzékelők, okos asszisztensek, világítás, energiaellátás – a Z-Wave szinte mindennel kompatibilis, és egyszerű összekötnöd az eszközökkel.

 

6. Tapasztalt

fibarorendszer.jpgMár 100 millió termék használja világszerte ezt a technológiát, így sok évnyi tapasztalat áll a rendszer mögött.

 

 

7. Takarékos

energiatakarekosikon.pngKis energiafogyasztású, így környezetbarát és energiatakarékos választás otthonodba.

Rejtélyes hullám

Mit jelent a Z-WAVE és mire használhatjuk?

Magát a Z-WAVE technológiát már 2003-ban kifejlesztették, és azóta bizony már több millió termékben használják, mégis a mai napig eléggé ismeretlen fogalom hazánkban. Mit jelent ez a jól csengő név? Eláruljuk!

smart_home.jpg

Ami az elnevezés mögött rejlik

A Z-WAVE egy vezeték nélküli kommunikációs csatorna, amit direkt az okos rendszerekhez fejlesztettek ki. Ez teszi lehetővé az eszközök közötti információcserét és nagy előnye, hogy a wi-finél megbízhatóbb.

 

Soroljuk az előnyöket

A megbízhatóság mellett szintén a Z-WAVE mellett szól, hogy olyan frekvenciát használ (800-900 MHz), ami elkerüli a wi-fit használó rendszerek zsúfolt szegmensét, így nincsenek interferencia problémák sem.

De akkor hogy működik?

A Z-WAVE egy úgynevezett Mesh hálózatot használ, aminek a lényege, hogy a készülékek felerősítik a jelet és továbbadják a többi eszköznek. Tehát minél több Z-WAVE eszközünk van, annál nagyobb hatótávolságú lesz a hálózatunk, és mindent úgy használhatunk, hogy nem veszít a jel az erősségéből.

images_8.jpg

A Z-WAVE könnyen telepíthető, nem igényel szaktudást, a készülékeket oda helyezhetjük el, ahova csak szeretnénk, mivel nincsenek kritériumok, megkötések, otthonunkban ott találunk neki helyet, ahol nekünk kényelmes, a vezérlőegység pedig automatikusan csatlakozik.

Biztonság mindenekelőtt az otthonunknál is

A könnyű kezelhetőség mellett sokat fektettek a biztonság fejlesztésébe is a Z-WAVE-nél. A rendszer az AES-128-as titkosítást használja, amit jellemzően leginkább bankoknál alkalmaznak, de ez talán nem is meglepő, ha belegondolunk, hogy a riasztónkat vagy épp az ajtónk zárát is irányítani tudjuk távolról egy applikáció segítségével.

fibaro-okos-otthon-egyszeru-diagram.jpg

Ha pedig energiatakarékos megoldást keresünk, a Z-WAVE rendszere a legjobb választás számunkra, hiszen évi több Kw energiát spórolhatunk meg, ha okosítjuk otthonunkat vele!

 

Okosotthon kezdőknek: milyen részei vannak az okosotthon rendszernek?

Az okosotthon kezdőknek szériában már írtunk felhasználási tippekről, eloszlattunk tévhiteket, tisztáztuk, hogy mi az okosotthon és hogy van-e különbség okosotthon és otthonautomatika között. Szóba került már a redőnyvezérlés és a fűtésvezérlés is, valamint a világítás vezérlésről is beszéltünk már. Volt olyan, hogy összegyűjtöttük azokat a pontokat, amire érdemes figyelni, mielőtt okosotthont teremtünk magunk köré. Az otthonautomatika nem ismer nálunk határokat, mindent körbejárunk a témával kapcsolatban. 

Arról még nem írtunk, hogy milyen részei vannak az okosotthon rendszernek.

agy.jpg

 

Egy FIBARO rendszer központi vezérlőegységből, vezérlőmodulokból és érzékelőkből áll. 

Központi vezérlőegységek

A központi vezérlőegységek – FIBARO Home Center 2 és FIBARO Home Center Lite – a FIBARO okosotthon-rendszer központi agyaként működnek. A szenzoroktól érkező információk itt kerülnek feldolgozásra, majd az adott esetben végrehajtandó parancsként futnak ki a vezérlőmodulok felé

A vezérlőegységek azon túl, hogy végrehajtják a beprogramozott parancsokat, az okosotthon energiafogyasztási adatait is összegzik, adatokat listáznak.

 

Érzékelők

Azok az eszközök, amelyekkel a környezetet és annak változását érzékeli a rendszer.

Univerzális érzékelő: mozgást, fényt, hőt és rezgést érzékel

Füst érzékelő: füstöt és hősebességet érzékel

Nyitás érzékelő: a nyílászáró állapotának változását képes érzékelni (nyitás, zárás)

Víz érzékelő: vizet és jeget érzékel

 

Modulok

Azok az eszközök, amelyeknek segítségével létrehozzuk az akciót és megtörténik a cselekvés

Dimmer modul: kapcsolhatjuk és vezérelhetjük a világítási köröket

RGBW modul: színes LED szalagok irányításához, vezérléséhez.

Redőny modul: redőnyvezérlést valósíthatjuk meg, és minden olyan eszközre felszerelhető, aminek végállása van

Relé modul: gépészeti és egyéb háztartási eszközök automatizálásához

Wall plug: okoskonnektor, konnektorba dugható kapcsolóaljzat.

 blogmegold.png

Jolly Joker modul, ami érzékelő:

Univerzális bináris modul: bármely bináris kontaktussal rendelkező vezetékes érzékelő egyszerűen integrálható a rendszerbe, kommunikációs híd a FIBARO központ és a csatlakoztatni kívánt rendszer között.

 

 Számtalan érdekességgel térünk még vissza Okosotthon kezdőknek cikkeinkben.

Az okosotthon eredete - 3 dolog, amiről valószínűleg még sosem hallottál!

jelenlet_szimulacio_fibaro_okosotthon_rendszer.jpg

Nyugat-Európában már egyre népszerűbb, hazánkban azonban még csak most kezd elterjedni az okosotthon, vagyis az intelligens otthon fogalma.

Ha megnézünk egy kelet- és egy nyugat-európai példát (összevetve) jól látható a különbség: míg a cseh piacon az új építésű házak alig 5%-ba kerül okosotthon rendszer, addig a pár évvel előttü(n)k járó Németországban ez az arány 40%-nál is magasabb (forrás: HVG, Okosotthon melléklet, 2014).

Látva a technológia gyors fejlődését, már nincs messze az az idő, amikor nem csak telefonunkról, hanem házunkról is elsüthetjük azt a poént, hogy okosabbak, mint mi.  Egy lakás okosotthonná való alakításához számtalan lehetőség közül választhatunk - legyen szó akár vezetékes, vagy vezeték nélküli megoldásokról.

Az pedig mindenképpen jó hír, hogy az okosotthonhoz ma már nem óriási tőke, csak némi tájékozódás szükséges.

Mit jelent az okosotthon?

Az okosotthon az igényeinkhez tökéletesen idomuló automatizált rendszer, melyben az elektromos eszközök a szokásainkhoz alkalmazkodva szinte önálló életet élnek.

Hogyan fejlődtek az okosotthonok?

Akármilyen hihetetlen, de az első kapcsolódási pont Tesla távirányítós szerkezete, még 1889-ből.

A második kapcsolódási pont 1966-ra tehető, amikor Jim Sutherland mérnök kifejlesztette az első otthont vezérlő számítógépet. A feltaláló és fejlesztő az ECHO IV. nevet választotta termékének, amely sajnos sohasem került kereskedelmi forgalomba.

echo.jpg

Ez a forradalmian új kütyü már képes volt a lakás hőmérsékletének szabályozására, ki tudta kapcsolni az egyes elektromos készülékeket. A ma már alapfunkciónak tekinthető tulajdonságokon túl, az ECHO IV.-nek voltak extrái is. Képes volt például ételrecepteket tárolni, majd ezek tartalmát figyelembe véve, bevásárlólistát állított össze a családnak.

Már 1966-ban tudta a készülék az időjárás-előrejelzést, ami valószínűleg abban az időben is hasznos információnak tűnt, és számos területen fel lehetett használni a kapott adatokat. Az alapszolgáltatásokon túl üzenetküldési és üzenet továbbítási lehetőség is rejlett benne.

A harmadik:

watford.jpg

1998-ban Watfordban elkészül az első bemutató jellegű okosotthon, amit ma valószínűleg showroom-nak hívnánk. Ebben az okosotthon ’műhelyben’ a technika akkori minden vívmányát felsorakoztatták, így került górcső alá az automatizálás, a fűtésszabályozás és a világítás-vezérlés. A fejlesztők nagy hangsúlyt fektettek a biztonságra is, ami egy okosotthon tekintetében talán az egyik legfontosabb szempont a kényelem, és az energiamegtakarítás mellett.

A watfordi okosotthon kapott egy öntöző rendszert is, melynek működése a talajnedvességtől függött. Sőt, ez az okosotthon rendelkezett még egy úgynevezett zártrendszerű kamerarendszerrel is.

Ugye, hogy az okosotthon nem is modern úri huncutság? :)

 

Kerti party okosan

A szabadtéri programok és kerti időtöltések szezonjának finishében járunk, nem is lehetne jobb idő. Nem csak eljárunk másokhoz, de meg is hívunk magunkhoz barátokat egy kerti sütögetésre, egy szülinapi partyra, vagy éppen házassági évfordulót ünneplünk otthonunkban. Lehet nagy családi összejövetel, vagy kis baráti társaság, a legfontosabb, hogy a lehető legkellemesebb környezetet teremtsük meg vendégeink számára. Ebben otthonunk okos funkciói segíthetnek.

smarthome-bbq.jpg

Vendégfogadás:

Idézd csak fel magadban: éppen a mini fasírtgolyókat gyúrtad a konyhában, amikor valaki csengetett, odamentél, beengedted, a kezedről leszóródott minden, hozzányúltál az ajtóhoz, így aztán össze is kentél mindent. Viszont, ha ugyanebben a helyzetben lettek volna beépített okos funkciók az otthonodban, ez is történhetett volna: ránézel a kijelzőre, mert csengettek - látod, hogy ki jött és tudsz is beszélni hozzá. Szólsz a vendégeknek, hogy legyenek kedvesek a terasz ajtóhoz fáradni, ugyan a redőny még le van engedve, de hamarosan felhúzod. Mire a vendégeid odaérnek a teraszodra, addigra te a konyhapult alatt elhelyezett FIBARO gesztusérzékelő segítségével felhúzod a motoros redőnyt a terasz ajtón. További vendégek érkezésekor sem lesz kínos, hogy mást kérj meg az ajtónyitásra, ugyanezzel a mozdulattal őket is beengeded, és a buli máris kezdődhet.

Valaki későn, már sötétben érkezik és a bejárati ajtónál csenget? A telefonod egyből jelzi, hogy érkezett valaki, látod, hogy ki az és beszélhetsz is hozzá. Őt is a teraszhoz irányítod. A mozgásérzékelő követi az útját, és a kerti világítás kapcsolásával segít megtalálni az ajtót.

20140321_kulteri_lampak_vilaga1.jpg

Vendégektől elzárt terület:

Minden házibuliban van olyan területe a lakásnak, háznak, amit nem szeretnénk a vendégek számára elérhetővé tenni.  Nyitásérzékelők felszerelésével azonnal észlelhetjük ha valaki benyitott a tabu hálószobába, vagy ha valaki az emeleten járkál, pedig a földszinten kellett volna maradnia.

xfibaro-door-window-sensor-333x333_jpg_pagespeed_ic_xkavy279pk.jpg

Ki-be ingázó vendégek:

Kint tombol a kánikula, még este is meleg van, ezért a lakásban a légkondi be van kapcsolva, hogy bent kellemes hűvös legyen. A Nyitásérzékelők viszont azt mutatják, hogy nyitogatják az ajtókat, de nem csukják be maguk után, valaki még ablakot is nyitott a nappaliban, így nem túl hatékony a klíma működése. Ilyenkor is kapunk egy üzenetet a telefonra, hogy okosotthon rendszerünk lekapcsolja-e a légkondit, vagy inkább a nyílászárókat kezeljük okosabban.

Terasz party:

Sötétedés után már elviselhető a hőmérséklet a teraszon, az összejövetel központja áthelyeződhet. Egy FIBARO Button megnyomásával már élesíthetjük is a kerti party jelenetet. A terasz fényei felkapcsolódnak, a kert járdájának fényei is diszkréten világítanak. Mindeközben a hangszórókból megszólal a zene és a napellenző  behúzódik.

m_markilux_1300_terrassenmarkise.jpg

Kávét valaki?

Amikor elhangzik a szádból ez a kérdés, biztosan többen jelentkezni fognak. Házigazda lévén nem kell hosszú percekre otthagynod a társaságot, csak kapcsold be telefonodról a Wall Plug-ba dugott kávéfőzőt, és máris készül.

images_19.jpg

Távoznak a vendégek:

Nem együtt érkeztek és jó eséllyel nem is együtt távoznak. Van, aki a házon keresztül, van a kerti ösvényt követve fog eljutni a kijáratig. Aki a házon keresztül megy, behajtja-e a bejárati ajtót? Nyitásérzékelővel ellenőrizhető. Aki a kerten keresztül megy, annak a mozgásérzékelős világítás miatt könnyű dolga lesz, hiszen a kijáratig fény kíséri útját.

Visszajelzések a buliról

Ennek összegyűjtésében nem tud segíteni okosotthonunk, de abban, hogy minél pozitívabb visszajelzéseket kapjunk, abban már megtette, ami tőle tellett.

 

Jó bulit és kellemes időtöltést!