www.otthonautomatika.hu/blog

Okos öntözőrendszer

2019. augusztus 06. - SMARTmeFIBARO

Okosotthon rendszerek ma már számtalan lehetőséget biztosítanak ahhoz, hogy a házban és a ház körül is automatizálni tudjuk eszközeinket. Ilyen például az időjárásnak megfelelően működő öntözőrendszer is.

fibaro_okosotthon_automataontozo.jpg

A FIBARO vezeték nélküli okosotthon rendszer egy erre alkalmas időjárásjelző állomás kiegészítővel képes az eső, páratartalom és hőmérséklet függvényében irányítani a kerti öntözőrendszert.


Az okosotthon rendszer szabályozza növényeink öntözésének folyamatát, különös tekintettel a vízmennyiségre és az öntözés rendszerességére. Az okosotthon ezen funkcióját használva elkerülhetjük, hogy egy esős nap után este elinduljon a locsolás, vagy egy napokig tartó száraz forró időszakban hozzásegít a megfelelő locsolási mennyiséghez és gyakorisághoz.

fibaro_okosotthon_kertivilagitas.jpg
Ugyanakkor a FIBARO rendszer segítségével a kertben töltött esték is tökéletessé válnak. Ha szeretnénk az estét a kertben élvezni, vagy kerti partit adni, nem kell felrúgnunk a szokásos öntözési programot, csak szimplán átkapcsolni “Kerti buli” jelenetre és addig szünetel az öntözés, amíg a kertben töltjük az időt.

Mindehhez csak 1 db időjárás állomásra, 1db vagy körönként 1 db FIBARO Relay Switch - Relémodul-ra van szükségünk igénytől függően. “Kerti buli” jelenet természetesen más akciókat is tartalmazhat az öntözőrendszer lekapcsolásán kívül, így ahhoz további eszközökre lesz még szükség a világítás vezérléséhez vagy a zene lejátszáshoz.

FIBARO okosotthon bemutató Csutival

 

A vezetéknélküli okosotthon rendszer kialakítása már nem csak az új lakások privilégiuma. Meglévő lakásba, nyaralóba, kész házba is könnyen telepíthető a FIBARO okosotthon rendszer egy szakértő telepítő segítségével.

Mit kell tudni a kialakítás előtt?

1) Tervezd meg álmaid rendszerét!

Az okosotthon lényege, hogy tulajdonosa kényelmét és biztonságát szolgálja. Találd ki és tervezd meg pontosan ismerve a szokásaidat, napirendedet, hogy milyen funkciókra van szükséged. Adunk tippeket itt: https://otthonautomatika.hu/felhasznalasi-tippek

2) A FIBARO okosotthon rendszer nagy előnye a kompatibilitás. Nem kell lecserélni a meglévő elektromos eszközöket, csak tudd, hogy melyeket szeretnéd a rendszer részévé tenni. A Z-wave kompatibilis eszközök könnyedén az intelligens otthon szerves részévé válhatnak, a villanykapcsolók, a redőnykapcsolók bontás nélkül egy aprócska modul segítségével máris beleilleszthetőek az okos otthonodba. A háztartási gépek közül is számos olyan berendezés található a piacon, amely könnyedén integrálható, az egyszerűbb gépek pedig a FIBARO Wallplug segítségével máris okosíthatóak. 

3. Ami elengedhetlen: a stalbil és megbízható internet kapcsolat. Az okosotthon egyik fő funkciója a távoli vezérlés és ellenőrzés, ehhez gyors internet és megbízható hálózati kapcsolat szükséges. Ma már ez sem luxus! 

4. Ne barkácsolj! Bízz meg professzionális telepítőt! Manapság sok technológiai témában egyre inkább elterjedt a Do It Your Self mozgalom, ami persze a kísérletező kedvűek számára izgalmas kihívást jelenthet, de ne feledd: elektromos eszközökről van szó, amelyeket biztonságosan csak erre hivatott szakember "bütykölhet". 

7 érv a Z-Wave technológia mellett

7 pontba gyűjtöttük azokat az érveket, amik mind a Z-WAVE technológia mellett szólnak. Így könnyen átláthatod, miért is érdemes ezt a rendszert választanod, és rábíznod otthonodat a Z-Wave-re!

1. Egyszerű


zwaveikon.jpgNincsenek felesleges vezeték, amikkel bajlódnod kéne, könnyen telepíthető és nem igényel újrakábelezést otthonodban.

 

 

2. Megfizethető

persely.pngPénztárcabarát, minimális befektetéssel el tudod kezdeni a Z-Wave technológia használatát, majd igényeidhez és lehetőségeidhez mérten mindig hozzáadhatsz újabb és újabb intelligens eszközöket a rendszerhez.

 

 

3. Megbízható

pipaikon.pngA Z-Wave már 10 éve a piacon van, amit több millió eszköz és otthon használ már. A technológiát folyamatosan fejlesztik és a visszajelzések szinte 100%-ig pozitívak. Ez az egyik legjobb megoldás otthonod automatizálásához!

 

 

4. Biztonságos

biztonsagikon.pngA Z-Wave technológia ugyanazt a titkosítást használja, mint az online banki szolgáltatások (AES-128-as szabványt), külföldön a biztonsági cégek nagy része is a Z-Wave-et választotta már. Így elhiheted, hogy számodra is ez a legbiztonságosabb választás az okos otthonodhoz.

 

 

5. Elterjedt

zwave.jpgA piacon a legnagyobb márkanevek mind a Z-Wave technológiát használják, már több mint 2400 okos eszközzel kompatibilis a technológia. Kamerák, érzékelők, okos asszisztensek, világítás, energiaellátás – a Z-Wave szinte mindennel kompatibilis, és egyszerű összekötnöd az eszközökkel.

 

6. Tapasztalt

fibarorendszer.jpgMár 100 millió termék használja világszerte ezt a technológiát, így sok évnyi tapasztalat áll a rendszer mögött.

 

 

7. Takarékos

energiatakarekosikon.pngKis energiafogyasztású, így környezetbarát és energiatakarékos választás otthonodba.

Rejtélyes hullám

Mit jelent a Z-WAVE és mire használhatjuk?

Magát a Z-WAVE technológiát már 2003-ban kifejlesztették, és azóta bizony már több millió termékben használják, mégis a mai napig eléggé ismeretlen fogalom hazánkban. Mit jelent ez a jól csengő név? Eláruljuk!

smart_home.jpg

Ami az elnevezés mögött rejlik

A Z-WAVE egy vezeték nélküli kommunikációs csatorna, amit direkt az okos rendszerekhez fejlesztettek ki. Ez teszi lehetővé az eszközök közötti információcserét és nagy előnye, hogy a wi-finél megbízhatóbb.

 

Soroljuk az előnyöket

A megbízhatóság mellett szintén a Z-WAVE mellett szól, hogy olyan frekvenciát használ (800-900 MHz), ami elkerüli a wi-fit használó rendszerek zsúfolt szegmensét, így nincsenek interferencia problémák sem.

De akkor hogy működik?

A Z-WAVE egy úgynevezett Mesh hálózatot használ, aminek a lényege, hogy a készülékek felerősítik a jelet és továbbadják a többi eszköznek. Tehát minél több Z-WAVE eszközünk van, annál nagyobb hatótávolságú lesz a hálózatunk, és mindent úgy használhatunk, hogy nem veszít a jel az erősségéből.

images_8.jpg

A Z-WAVE könnyen telepíthető, nem igényel szaktudást, a készülékeket oda helyezhetjük el, ahova csak szeretnénk, mivel nincsenek kritériumok, megkötések, otthonunkban ott találunk neki helyet, ahol nekünk kényelmes, a vezérlőegység pedig automatikusan csatlakozik.

Biztonság mindenekelőtt az otthonunknál is

A könnyű kezelhetőség mellett sokat fektettek a biztonság fejlesztésébe is a Z-WAVE-nél. A rendszer az AES-128-as titkosítást használja, amit jellemzően leginkább bankoknál alkalmaznak, de ez talán nem is meglepő, ha belegondolunk, hogy a riasztónkat vagy épp az ajtónk zárát is irányítani tudjuk távolról egy applikáció segítségével.

fibaro-okos-otthon-egyszeru-diagram.jpg

Ha pedig energiatakarékos megoldást keresünk, a Z-WAVE rendszere a legjobb választás számunkra, hiszen évi több Kw energiát spórolhatunk meg, ha okosítjuk otthonunkat vele!

 

Okosotthon kezdőknek: milyen részei vannak az okosotthon rendszernek?

Az okosotthon kezdőknek szériában már írtunk felhasználási tippekről, eloszlattunk tévhiteket, tisztáztuk, hogy mi az okosotthon és hogy van-e különbség okosotthon és otthonautomatika között. Szóba került már a redőnyvezérlés és a fűtésvezérlés is, valamint a világítás vezérlésről is beszéltünk már. Volt olyan, hogy összegyűjtöttük azokat a pontokat, amire érdemes figyelni, mielőtt okosotthont teremtünk magunk köré. Az otthonautomatika nem ismer nálunk határokat, mindent körbejárunk a témával kapcsolatban. 

Arról még nem írtunk, hogy milyen részei vannak az okosotthon rendszernek.

agy.jpg

 

Egy FIBARO rendszer központi vezérlőegységből, vezérlőmodulokból és érzékelőkből áll. 

Központi vezérlőegységek

A központi vezérlőegységek – FIBARO Home Center 2 és FIBARO Home Center Lite – a FIBARO okosotthon-rendszer központi agyaként működnek. A szenzoroktól érkező információk itt kerülnek feldolgozásra, majd az adott esetben végrehajtandó parancsként futnak ki a vezérlőmodulok felé

A vezérlőegységek azon túl, hogy végrehajtják a beprogramozott parancsokat, az okosotthon energiafogyasztási adatait is összegzik, adatokat listáznak.

 

Érzékelők

Azok az eszközök, amelyekkel a környezetet és annak változását érzékeli a rendszer.

Univerzális érzékelő: mozgást, fényt, hőt és rezgést érzékel

Füst érzékelő: füstöt és hősebességet érzékel

Nyitás érzékelő: a nyílászáró állapotának változását képes érzékelni (nyitás, zárás)

Víz érzékelő: vizet és jeget érzékel

 

Modulok

Azok az eszközök, amelyeknek segítségével létrehozzuk az akciót és megtörténik a cselekvés

Dimmer modul: kapcsolhatjuk és vezérelhetjük a világítási köröket

RGBW modul: színes LED szalagok irányításához, vezérléséhez.

Redőny modul: redőnyvezérlést valósíthatjuk meg, és minden olyan eszközre felszerelhető, aminek végállása van

Relé modul: gépészeti és egyéb háztartási eszközök automatizálásához

Wall plug: okoskonnektor, konnektorba dugható kapcsolóaljzat.

 blogmegold.png

Jolly Joker modul, ami érzékelő:

Univerzális bináris modul: bármely bináris kontaktussal rendelkező vezetékes érzékelő egyszerűen integrálható a rendszerbe, kommunikációs híd a FIBARO központ és a csatlakoztatni kívánt rendszer között.

 

 Számtalan érdekességgel térünk még vissza Okosotthon kezdőknek cikkeinkben.

Az okosotthon eredete - 3 dolog, amiről valószínűleg még sosem hallottál!

jelenlet_szimulacio_fibaro_okosotthon_rendszer.jpg

Nyugat-Európában már egyre népszerűbb, hazánkban azonban még csak most kezd elterjedni az okosotthon, vagyis az intelligens otthon fogalma.

Ha megnézünk egy kelet- és egy nyugat-európai példát (összevetve) jól látható a különbség: míg a cseh piacon az új építésű házak alig 5%-ba kerül okosotthon rendszer, addig a pár évvel előttü(n)k járó Németországban ez az arány 40%-nál is magasabb (forrás: HVG, Okosotthon melléklet, 2014).

Látva a technológia gyors fejlődését, már nincs messze az az idő, amikor nem csak telefonunkról, hanem házunkról is elsüthetjük azt a poént, hogy okosabbak, mint mi.  Egy lakás okosotthonná való alakításához számtalan lehetőség közül választhatunk - legyen szó akár vezetékes, vagy vezeték nélküli megoldásokról.

Az pedig mindenképpen jó hír, hogy az okosotthonhoz ma már nem óriási tőke, csak némi tájékozódás szükséges.

Mit jelent az okosotthon?

Az okosotthon az igényeinkhez tökéletesen idomuló automatizált rendszer, melyben az elektromos eszközök a szokásainkhoz alkalmazkodva szinte önálló életet élnek.

Hogyan fejlődtek az okosotthonok?

Akármilyen hihetetlen, de az első kapcsolódási pont Tesla távirányítós szerkezete, még 1889-ből.

A második kapcsolódási pont 1966-ra tehető, amikor Jim Sutherland mérnök kifejlesztette az első otthont vezérlő számítógépet. A feltaláló és fejlesztő az ECHO IV. nevet választotta termékének, amely sajnos sohasem került kereskedelmi forgalomba.

echo.jpg

Ez a forradalmian új kütyü már képes volt a lakás hőmérsékletének szabályozására, ki tudta kapcsolni az egyes elektromos készülékeket. A ma már alapfunkciónak tekinthető tulajdonságokon túl, az ECHO IV.-nek voltak extrái is. Képes volt például ételrecepteket tárolni, majd ezek tartalmát figyelembe véve, bevásárlólistát állított össze a családnak.

Már 1966-ban tudta a készülék az időjárás-előrejelzést, ami valószínűleg abban az időben is hasznos információnak tűnt, és számos területen fel lehetett használni a kapott adatokat. Az alapszolgáltatásokon túl üzenetküldési és üzenet továbbítási lehetőség is rejlett benne.

A harmadik:

watford.jpg

1998-ban Watfordban elkészül az első bemutató jellegű okosotthon, amit ma valószínűleg showroom-nak hívnánk. Ebben az okosotthon ’műhelyben’ a technika akkori minden vívmányát felsorakoztatták, így került górcső alá az automatizálás, a fűtésszabályozás és a világítás-vezérlés. A fejlesztők nagy hangsúlyt fektettek a biztonságra is, ami egy okosotthon tekintetében talán az egyik legfontosabb szempont a kényelem, és az energiamegtakarítás mellett.

A watfordi okosotthon kapott egy öntöző rendszert is, melynek működése a talajnedvességtől függött. Sőt, ez az okosotthon rendelkezett még egy úgynevezett zártrendszerű kamerarendszerrel is.

Ugye, hogy az okosotthon nem is modern úri huncutság? :)

 

Kerti party okosan

A szabadtéri programok és kerti időtöltések szezonjának finishében járunk, nem is lehetne jobb idő. Nem csak eljárunk másokhoz, de meg is hívunk magunkhoz barátokat egy kerti sütögetésre, egy szülinapi partyra, vagy éppen házassági évfordulót ünneplünk otthonunkban. Lehet nagy családi összejövetel, vagy kis baráti társaság, a legfontosabb, hogy a lehető legkellemesebb környezetet teremtsük meg vendégeink számára. Ebben otthonunk okos funkciói segíthetnek.

smarthome-bbq.jpg

Vendégfogadás:

Idézd csak fel magadban: éppen a mini fasírtgolyókat gyúrtad a konyhában, amikor valaki csengetett, odamentél, beengedted, a kezedről leszóródott minden, hozzányúltál az ajtóhoz, így aztán össze is kentél mindent. Viszont, ha ugyanebben a helyzetben lettek volna beépített okos funkciók az otthonodban, ez is történhetett volna: ránézel a kijelzőre, mert csengettek - látod, hogy ki jött és tudsz is beszélni hozzá. Szólsz a vendégeknek, hogy legyenek kedvesek a terasz ajtóhoz fáradni, ugyan a redőny még le van engedve, de hamarosan felhúzod. Mire a vendégeid odaérnek a teraszodra, addigra te a konyhapult alatt elhelyezett FIBARO gesztusérzékelő segítségével felhúzod a motoros redőnyt a terasz ajtón. További vendégek érkezésekor sem lesz kínos, hogy mást kérj meg az ajtónyitásra, ugyanezzel a mozdulattal őket is beengeded, és a buli máris kezdődhet.

Valaki későn, már sötétben érkezik és a bejárati ajtónál csenget? A telefonod egyből jelzi, hogy érkezett valaki, látod, hogy ki az és beszélhetsz is hozzá. Őt is a teraszhoz irányítod. A mozgásérzékelő követi az útját, és a kerti világítás kapcsolásával segít megtalálni az ajtót.

20140321_kulteri_lampak_vilaga1.jpg

Vendégektől elzárt terület:

Minden házibuliban van olyan területe a lakásnak, háznak, amit nem szeretnénk a vendégek számára elérhetővé tenni.  Nyitásérzékelők felszerelésével azonnal észlelhetjük ha valaki benyitott a tabu hálószobába, vagy ha valaki az emeleten járkál, pedig a földszinten kellett volna maradnia.

xfibaro-door-window-sensor-333x333_jpg_pagespeed_ic_xkavy279pk.jpg

Ki-be ingázó vendégek:

Kint tombol a kánikula, még este is meleg van, ezért a lakásban a légkondi be van kapcsolva, hogy bent kellemes hűvös legyen. A Nyitásérzékelők viszont azt mutatják, hogy nyitogatják az ajtókat, de nem csukják be maguk után, valaki még ablakot is nyitott a nappaliban, így nem túl hatékony a klíma működése. Ilyenkor is kapunk egy üzenetet a telefonra, hogy okosotthon rendszerünk lekapcsolja-e a légkondit, vagy inkább a nyílászárókat kezeljük okosabban.

Terasz party:

Sötétedés után már elviselhető a hőmérséklet a teraszon, az összejövetel központja áthelyeződhet. Egy FIBARO Button megnyomásával már élesíthetjük is a kerti party jelenetet. A terasz fényei felkapcsolódnak, a kert járdájának fényei is diszkréten világítanak. Mindeközben a hangszórókból megszólal a zene és a napellenző  behúzódik.

m_markilux_1300_terrassenmarkise.jpg

Kávét valaki?

Amikor elhangzik a szádból ez a kérdés, biztosan többen jelentkezni fognak. Házigazda lévén nem kell hosszú percekre otthagynod a társaságot, csak kapcsold be telefonodról a Wall Plug-ba dugott kávéfőzőt, és máris készül.

images_19.jpg

Távoznak a vendégek:

Nem együtt érkeztek és jó eséllyel nem is együtt távoznak. Van, aki a házon keresztül, van a kerti ösvényt követve fog eljutni a kijáratig. Aki a házon keresztül megy, behajtja-e a bejárati ajtót? Nyitásérzékelővel ellenőrizhető. Aki a kerten keresztül megy, annak a mozgásérzékelős világítás miatt könnyű dolga lesz, hiszen a kijáratig fény kíséri útját.

Visszajelzések a buliról

Ennek összegyűjtésében nem tud segíteni okosotthonunk, de abban, hogy minél pozitívabb visszajelzéseket kapjunk, abban már megtette, ami tőle tellett.

 

Jó bulit és kellemes időtöltést!

 

A Jövő utcája kiállítás 2018-ban

Korábban 2017-ben már részt vett a SMARTme a Jövő utcája eseményen, így ez ebben az évben sem történhetett másként. 2018-ban május első hétvégéje nem csak a ballagásokról és az anyák napjáról szólt, hanem bőven volt program a város utcáin is. A Jövő utcája 2018 is ezen a hétvégén volt látogatható a budapesti belvárosban a Madách Imre téren. Ez a kiállítás ismét nagyszerű alkalmat jelentett és lehetőséget biztosított kicsiknek és nagyoknak is, hogy belelássanak a jövő egy szeletébe, de megismerkedhettek a jelen előremutató technológiai megoldásaival is. 

a-jovo-utcaja1.jpg

A szoftverek és új hardver fejlesztések teljesen átírják az életünket, lassan minden termék vagy szolgáltatás ami körülvesz minket kapcsolatban áll az internettel, csatlakozik a hálóhoz valamilyen módon, és ez pedig a jövőben még inkább így lesz.

20180505_133633.jpg

A CRAFT Jövő Utcája egy izgalmas tudományos kiállítás Budapest közepén a Prezi and EPAM szervezésében, egy ingyenes esemény a technológia iránt érdeklődő felnőtteknek és gyerekeknek, ahol megnézhetik hogy milyen termékeken és technológiákon dolgoznak ma a cégek és mérnökeik valamint startupok, akik a jövőnket formálják. Találkozhattunk önvezető autóval, az okos otthonnal, a robotokkal és más intelligens tárgyak világába nyertünk betekintést! 

Az okosotthon sátorban a SMARTme Building Technologies Kft. is bemutatta a FIBARO vezeték nélküli okosotthon rendszert. Kiállítási sátorban 2 tabló fal segítségével igyekeztek bemutatni a lehetőségek tárházának egy szeletét. Intelligens otthon megoldások vezeték nélkül. Kényelem és biztonság felsőfokon, Ön igényeihez igazodik, esztétika és innováció az Ön otthonában. Felhasználási lehetőségeinek pedig csak a kreativitás szabhat határt. Mindez képekben:

20180504_195744.jpg

További okosotthon információk az otthonautomatika.hu-n elérhetőek.

3+1 funkció 10 FIBARO eszközzel és egy központi egységgel - 1. rész

Aki már korábban is olvasta blog bejegyzéseinket, az már biztosan ismer jónéhány felhasználási módot vezeték nélküli okosotthon eszközökre. Most bemutatjuk több részletben, hogy 10 FIBARO eszközzel és egy központi egységgel milyen funkciókat tudunk létrehozni. 

fibaro-home-2fb12.jpg

Ebben az első részben a fényvezérlést vesszük górcső alá, és 10 eszköz felhasználásával mutatunk be funkciókat a témakörben. 

A 10 eszköz a központon felül, amit még használni fogunk:

Tovább

CONSTRUMA 2018 - FIBARO okosotthon stand

Már csak pár hét van a CONSTRUMA vásárig. 2018.04.11-15-én lesz látogatható a fővárosi Hungexpo területén a nemzetközi építőipari szakkiállítás. Az A pavilon 106A2-es standján talál majd meg minket okosotthon megoldásainkkal.

banner_construma_fejlec_2018-v2.jpg


Ebben az évben már 38. alkalommal kerül megrendezésre a kiállítás, legutóbb közel 57 000 látogatót vonzott. A szokásokhoz híven most is a CONSTRUMA, a RENEO, az OtthonDesign és a CONSTRUMA kert kerül egy csokorban bemutatásra.


Az elmúlt év volt számunkra az első alkalom, mikor részt vettünk ezen a szakkiállításon. Akkor írtunk is erről! Sikeres napokat zártunk, örömmel látogattak el aprócska standunkra az érdeklődők. Most egy közel hatszor akkora standot fogunk megtölteni a FIBARO megoldásunkkal az A pavilonba. Bemutatunk majd több felhasználási lehetőséget, megismertetünk az érdeklődő közönséggel több funkciót és jelenetet, valamint azok megvalósítási lehetőségeit is.


Látogasson el a standunkra, üljön le a nappalinkba egy kellemes beszélgetésre, vagy hallgassa meg az előadásaink egyikét. A vásáron tartott előadásaink helyéről és idejéről helyszíni szórólapjainkról és a standunknál kaphat további információt. Várunk mindenkit szeretettel!