www.otthonautomatika.hu/blog

Keltse életre otthonát!

Okosan a szén-monoxid ellen - 1. rész

2017. szeptember 25. - miecs

Mikor megkezdődik a fűtési időszak, minden évben hallani lehet a hírekben halálesetekről, amelyeket régebbi típusú kazán, nem megfelelően ellenőrzött kémény, vagy nem szakszerű karbantartású gázfogyasztó okoz. Ugyan még csak szeptembert írunk, de a változékony időjárás, a hideg esték és hűvösebb nappalok néhány család számára már egyet jelentett a fűtés bekapcsolásával. Vajon ők számolnak a szénmonoxid mérgezés lehetőségével? Megtették a szükséges intézkedéseket a fűtés indítása előtt és felkészültek a lehetséges veszély elkerülésére? 

Most induló blog bejegyzés sorozatunkkal a következő napokban körbejárjuk a szén-monoxiddal és szén-monoxid mérgezéssel kapcsolatos témát. Szeretnénk mindenkinek támpontot és segítséget adni a tragédia és veszély megelőzésére.

silient_danger_mod.jpg

Az első bejegyzésben a szén-monoxidod mutatjuk be. Te tudod mi is az és milyen tulajdonságokkal bír?

Szén-monoxid:

Jelölése: CO

Tulajdonságai:
- színtelen, szagtalan, íztelen gáz
- nehezen cseppfolyósítható gáz
- mérgező
- fosszilis tüzelőanyagok tökéletlen égése során keletkezik
- nem irritál
- tűzveszélyes
- az oxigénnél sokkal erősebben kötődik a hemoglobinhoz, így súlyos oxigénhiányt okoz a szervezetben
- tartós belégzése, akár halálhoz is vezethet

Forrása lehet:
- eltömődött kémény
- hibás tervezésű kémény, nem megfelelően szellőző kémény
- egynél több tüzelőberendezés egy kéménybe kötése
- lakásban nyomáscsökkenés következik be
- fűtő berendezésben nem ég el tökéletesen a tüzelő anyag

Előfordulási ideje:
- főleg téli fűtés időszakában fordul elő legnagyobb eséllyel
- bármely más évszakban felütheti fejét a szén-monoxid, hiszen a vízmelegítésre használt nyílt égésű berendezések, vagy a működő benzin járművek által kibocsátott CO megjelenhet

Ha már tudjuk, hogy milyen gázra számítsunk, akkor már tisztán látjuk, hogy felismeréséhez segédeszközre van szükségünk.

on_the_wall.jpg

A FIBARO Szén-monoxid érzékelője nem csak akkor jelez, ha nagy koncentrátumban érzi a gáz jelenlétét, hanem akkor is ha alacsony koncentrátumban, de tartósan jelen van a gáz. További tulajdonságairól minden bejegyzés végén tudhatsz meg többet. Ha addig nem bírod és ég benned a vágy, hogy tovább olvass róla, tedd meg a Szén-monoxid érzékelőt bemutató oldalon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonautomatika.blog.hu/api/trackback/id/tr1612893798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása