www.otthonautomatika.hu/blog

Keltse életre otthonát!

Okosotthon kezdőknek - tévhitek az okosotthonokkal kapcsolatban 2.

2017. március 03. - miecs

Korábbiakban már írtam a korosztályról, a felhasználási lehetőségekről és az áráról terjedő tévhitekről. A mai bejegyzésben az "Úristen, nem húztam ki a kábeleket, mikor épült a ház!", és a "Minek? Ha elköltözök, akkor kezdhetem újra az elején az egész macerát." mondatok mögött rejlő kétséget szeretném eloszlatni.

image05.png

"Építkezéskor nem gondoltam rá"  tévhit:

Mikor építkezik az ember, akkor biztosan átveszi száz meg egymilliószor, hogy mit kell megterveztetni, milyen kábelezést hova kell kihúzni, mihez milyen anyagokat kell majd használni, milyen ablak, milyen ajtó, mennyi.... meg még ezernyi dolog, amiben dönteni kell. Ilyenkor felmerül, hogy akkor legyen már az otthonunk okosotthon, ha már egyszer ez egy modern ház lesz. Neki ülünk, kitaláljuk, megkeressük a legjobb megoldást, kihúzzuk a kábeleket és örülünk a végén, hogy nem csak szép és modern, de okos is az otthonunk. Beköltözünk és rájövünk, hogy a kanapé még sem oda kerül, az a szoba mégsem a gyerekszoba lesz, a francba, ide még kellett volna kábel, mert a lámpát a sarokban így nem tudom bevonni a rendszer irányítása alá, hisz oda nem húztunk kábelt. Most akkor bontsunk falat?letoltes_5.jpg

DEHOGYIS! Végre kész van! Hozzá ne nyúljunk a falhoz. Léteznek már vezeték nélküli rendszerek, mint például a FIBARO rendszere, amihez nem kell bontani, fúrni, faragni. Egyszerűen a központi egységbe LAN-t és tápot dugunk és minden mást már kábel nélkül tudunk csatlakoztatni és elérni. Nem kell azon izgulni, hogy most azt az ajtót, azt a karnist vagy azt a lámpát hogy érjem el az okosotthon rendszeremmel, ha egyszer nincs ott kábel.

0b1ad7a7b79268a1f4558db78e092446_xl.jpg 

"Elköltözök és kezdhetem újból, az új lakó meg boldogan él az én korábbi rendszeremmel" - tévhit:

Manapság már a vezeték nélküli technológiának köszönhetően könnyedén mozdíthatóak lettek az eszközök. Nincsenek falba vésve nincsenek örökre az adott pontba rögzítve, egyszerűen leszerelhetőek és magunkkal tudjuk vinni bárhova. Ha beszereltük a vezetékes rendszert, na azt biztos eladjuk a lakással együtt, mert a kábeleket csak nem tépjük ki a falból.

fibaro-home-2.jpg

Viszont, ha egy FIBARO vezeték nélküli rendszerünk van, akkor csak megfogjuk az eszközöket, berakjuk egy dobozba és az új lakásban kicsomagoljuk és programozzuk. Megspóroljuk a kábelezést, az új eszközök árát és még magunk is fel tudjuk programozni az új helyre. Csak a villanyszerelőre lesz szükségünk, aki a világítási körökbe beköti a modulokat. Ugyan ez a helyzet, ha albérletben lakunk - könnyen illeszthetjük az eszközöket, egyszerűen beszerelhetjük és nem kell otthagynunk a tulajnak, ha tovább állunk. Mi sem egyszerűbb!

Itt még nincs vége a tévhiteknek! Hamarosan folytatjuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonautomatika.blog.hu/api/trackback/id/tr9312309793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása