www.otthonautomatika.hu/blog

Keltse életre otthonát!

Okosotthon kezdőknek - tévhitek az okosotthonokkal kapcsolatban

2017. február 26. - miecs

Saját bőröm tapasztaltam a hétvégén, hogy rengetegen nem tudják még hová tenni ezt az okosotthon koncepciót, sőt van aki ördögtől valónak gondolja, "hiszen ez öregeknek nem való, mert olyan modern, majd az Y generáció nyomogatja a telefonján". Ha valaki tudja is, hogy miről van szó, akkor "ja, igen, múltkor a haveromék raktak össze valami ilyet, de nem tudom mire használják majd". A harmadik fontos pont, amivel rendszeres összefutok az ismerőseim körében is, hogy "OKOSOTTHON???? Te nem vagy normális?? Horror összegekért?? Hát jó, ha neked van erre pénzed, akkor csináld, de inkább vegyél egy új kanapét, sokkal olcsóbban megúszod!". Most ezen a három eseten szeretnék végigmenni, tisztázni egy kicsit, hogy manapság mit is jelent egy okosotthon.

home_automation.jpg

"Idősebbeknek nem való, majd a fiatalok nyomkodják a telefonon"

Ezt azonnal meg is cáfolnám. Gondoljunk csak bele, hogy egy idős házaspár már nem tudja lehúzni a redőnyöket, nem tud odaugrani a termosztáthoz, vagy nem tud már olyan könnyen kiugrani az ágyból, hogy lekapcsolja a villanyt. Nekik sokat segít, ha mindez egy gombnyomással megoldódik. Képzeljük bele magunkat abba a jelenetbe, amikor az idős hölgy nézi a kedvenc sorozatát a tv előtt, mert elgémberedtek a tagjai, de közben lemegy a nap és kezd hűvösre fordulni az idő. A távirányító segítségével kiadja a parancsot a redőnyöknek, azok lemennek, a termosztát bekapcsol 24 fokra és fel sem kellett állnia. Valamint nagyon nagy segítség tud lenni, amikor valami baleset éri az idősebb embert a lakásán belül vagy hirtelen rosszul lesz. Csak megnyomja például a FIBARO Button-t egyszer hosszan és már jön is a mentő és a rokonok. 

care_for_you_loved.jpg

Valóban, ha a telefonos applikációt nézzük, akkor az alapján a fiatalok lehetne a felhasználók egy nagy részét kitöltő csoport. Viszont, ha az okosotthonnak nem csak a távoli vezérlési lehetőséget vesszük figyelembe, hanem a szerintem fontosabb funkcióját, az automatizálást, akkor igazából hozzá se kell nyúlni a telefonhoz, sem a távirányítóhoz. Hiszen előre fel van programozva, hogy a szokásainknak megfelelően a lakásunk mikor, mit csinál. Például naplemente után lemennek a rolók, minden hétfőn 8-kér érünk haza, így már fél 8-tól elkezdi felfűteni fokozatosan a lakásunkat. Rendszeres élet mellett rendszer kerül a lakásunk működésébe is. Természetesen attól még bármikor belenyúlhatunk telefonnal, távirányítóval, ha úgy kívánjuk.

 

"Mondták, hogy csináltattak ilyet, de mire használják majd? Húzogatják a redőnyt, meg csavargatják a fűtést és néha diszkóznak majd?"

Ha arra gondolunk, hogy az otthonok okosításánál általában az okok és igények között elsőként szerepel vagy a fűtés, vagy a redőny, vagy a világításszabályzás. Nagy valószínűséggel még ha ennyi felhasználási lehetőséget ha tudunk is magunktól, nem jut eszünkbe ennél több. Talán még az öntözés szokott ilyenkor megjelenni az emberek fejében. Bontsuk ki egy kicsit ezeket az eddig felsorolt felhasználási lehetőségeket, akár kombinálva őket.

Van egy olyan lehetőség, amit mi úgy hívunk, hogy fogadó fény - ez egy kellemesebb hazaérkezést biztosít. Biztosan van olyan, mikor elsőként hazaérve a lakásba a sötét és a hideg lakás fogad minket. Ennek vessünk véget, mikor nyílik a kertkapu, felkapcsolnak a kerti lámpák, már nyílik is a garázsajtó, felkapcsolódik a világítás a bejárat előtt. Mikor belépünk a lakásba a konyhába vezető út már fényárban úszik és még a kedvenc jazz dalunk is megszólal. Máris kellemesebb és jobb kedvel érkezünk haza.

36fdb1a35cd2f54f95cf2119fb5bc7ed_xl.jpg

Egy másik lehetőség, amit mi kellemes ébredés jelentnek neveztünk el. Minden ember máshogy szeret ébredni. Van, aki egyből kipattan az ágyból, van akinek szüksége van arra, hogy folyamatosan beszűrődjön egy jobban az ablakon. Van akinek azonnal kávéra van szüksége, van aki csak a felmelegített szobába hajlandó kitenni a lábát a takaró alól. Mindez megoldható, annak érdekében, hogy minél kellemesebben induljon a napunk. Mikor ébredünk reggel a redőny fokozatosan el kezd felhúzódni, így egyre több fényt engedve be, valamint az egyszerű on/off kapcsolású kávéfőzőnk lefőzi frissen az előző este bekészített kávét. A fürdőszoba tükrösszekrényének világítása felkapcsolódik és a törölközőtartón már csábítóan csalogat a felmelegített törölköző bennünket a reggeli zuhanyzásra. 

Ennél sokkal több lehetőség van még. Itt felsoroltunk még néhányat, de hamarosan itt a blogon is végigveszünk még több felhasználási lehetőséget. 

 

"OKOSOTTHON? Horror áron?"

Ez az egyik legérdekesebb mondat a piacon, amivel összetalálkozhat egy okostthonos. Pár évvel ezelőtt, amikor még csak indulóban, majd fejlődőben volt az okosotthonok piaca, egy rendszer beszerzése és beszerelése több milliós költségeket is jelenthetett. Az elmúlt időszakban számtalan fejlesztés és innováció látott napvilágot az okosotthon gyártóknál. Megkezdődött az eszközök nagyobb mennyiségben történő gyártása is. Többek között ennek a két eseménynek köszönhetően az okosotthon rendszerek ára mára drasztikusan lecsökkentek, a korábbi árak 1/3-ért lehet már egy profi rendszert venni, amit szakértők szerelnek be és hozzáértők programoznak fel. Míg korábban egy egyszerű lakás okosítása is a kábelek és az akkori eszköz árak miatt 2-3 millió között mozgott, ma már egy komolyabb rendszer is elérhető telepítéssel és programozással együtt 500 ezer és 1 millió között. Persze itt is el lehet rugaszkodni, ha az igényünk olyanokra is kiterjed, amik sokat növelnek az összegen. Egy kis 40 m2-e lakásban is lehet találni millió nagyságrendű lehetőséget, csak nem biztos, hogy mindegyik használva lesz. Manapság már egy lakásfelújítási projekt keretein belül megoldható. Számtalanszor van olyan, hogy egyik évben ezt, másik évben azt korszerűsítjük. Akkor ebben az évben miért le legyen okosotthonunk?

images_2_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonautomatika.blog.hu/api/trackback/id/tr812296613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása