www.otthonautomatika.hu/blog

Keltse életre otthonát!

Okosotthon kezdőknek: 5+1 kütyü, amitől bármely szoba moziszobává válhat

2017. február 17. - miecs

Nincs is annál jobb, amikor az esti filmezést egy profi mozizásra kialakított környezetben tudod megejteni a pároddal, családoddal vagy a barátokkal. Most még lehet elképzelhetetlennek hangzik, hogy most tényleg nálad, tényleg a nappalidban, tényleg a lakásban ahol laksz egy ilyen szobát kialakítani? Itt van 5+1 tipp, hogy hogyan is turbózhatod fel a szobát igazi saját moziszobává.

fibaro-z-wave-the-button-scene-movie.jpg

LED fénycsík

A LED fénycsík a legegyszerűbb opció arra, hogy feldobd egy kicsit a mozizás élményét. A csíkot illeszd a tévé hátuljára, ezzel bevilágítja a mögötte lévő részt és még a tévé körül is fényt biztosít.

576497_bb_00_fb_eps_1000.jpg

Na de plusz fény a filmezéshez? Ez így van, szükséges. Nem egy vakító fényről beszélünk, hanem egy éppen olyan erősségű fényről, amely természetes fény hatását kelti, hogy a szem fáradását csökkentse. A tévé képernyőjének huzamosabb bámulása közben biztosan elbarangol a szemünk a készülék mellé is, és ha nem a nagyon sötétbe barangol át, hanem a természetes fénybe, akkor kevésbé fárad el egy hosszú film során. A teljes sötétség a pupilla tágulásával játszadozik, és a természetes fény lehetőséget ad arra, hogy ne éjszakai és nappali fényviszonyokhoz kelljen folyamatosan alkalmazkodnia a pupillának. 

Manapság egyszerűen és olcsón be lehet szerezni ilyen LED csíkot, sőt ha USB-s még a tévéből is meg tudod táplálni.

b2100_altpic_1.jpg

 

Sötétítő függöny

Nyilván senki nem akar verőfényes napsütésben mozizni, ezért praktikus lehet egy sötétítő függöny az ablakokra. Csinálj olyan sötétet, amilyet csak lehet. Van reluxa? Van redőny? Van valami sötétítő eszköz? Ha igazi mozit akarsz, akkor a sötétítő függönyre szavazunk!

Le a csillogó képernyővel, le a visszaverődő fénynyalábokkal. Éljen a teljes sötét! Sőt akkor is hasznos egy jó sötét színű sötétítő, ha napközben szeretnél lepihenni és enélkül kiégetné a szemedet a nap az ablakon keresztül. 

 

Hangrendszer vagy soundbar

Általánosságban mi a legrosszabb a tévés mozizásban? Szerintem a hang. Dobozos, vagy csak simán fura, mélyről jön vagy csak nem az igazi. Manapság a tévék nagyon trendik, vékonyak, modernek, szuperek csak nagyon rossz a hangminőségük. 

u_10120255.jpg

Ha igazi mozi élményre vágysz, akkor a dobozos hang mindent elronthat. Ezért érdemes beszerezni egy hangrendszert. Még ha nem is egy teljes csomagot, de ha már egy soundbar/ hangprojektorra beruházunk, már sokat tud segíteni a helyzeten. Egy hangprojektor pedig nem is egy egész hangrendszer. Nem kell több 100ezer forintokat költeni csak egyedül a hangrendszerre, már töredékéért tudunk kapni egy minőségi soundbar-t.

 

Popcorn készítő

Nem hiányozhat egy igazi mozizáshoz a rágcsálni való. Ha már mozi élmény, akkor mindenképpen a popcornra szavazunk. Lehet kapni a boltokban zacskós, csináld meg a mikróban popcornokat, de az nem az igazi. Egy popcorn pattogtató gép manapság már pár ezer forintból beszerezhető és teljesen olyan hangulatot ad, mintha a moziban lennél. Nincs is jobb a frissen pattogtatott kukorica illatánál. Máris összefolyik a nyál a szánkba és alig várjuk a film kezdetét.

10022260_1_oneconcept_rockkorn_popcornmaker.jpg popcorn.jpg

 

Z-Wave rendszer

Minden, amit eddig felsoroltam az egyetlen rendszerbe integrálható és akár együtt is aktiválható/indítható, hogy a mozizás előtt ne 20 percet kelljen készülődni, hanem elég legyen egyetlen gombnyomás és minden készen vár minket. A LED fénycsíkot, a sötétítő függönyt, a hangrendszert és a popcorn készítőt is bele lehet vonni ebbe a rendszerbe. Sőt meg tudjuk úgy is oldani, hogy a távirányítón egy gombot megnyomva a fénycsík felkapcsoljon, a függöny behúzódjon, a hangprojektor bekapcsol és a popcorn készítő is bekapcsol. Egyetlen gombnyomás 4 eszközt is tud egymás után üzemeltetni. Nevezzük el ezt "Mozi" jelenetnek, és ezek után nem kell hosszasan készülődni egy film előtt. Ez is gyorsan beszerezhető: FIBARO HC lite, relék, intelligens dugalj meg egy Button vagy Swipe vagy akár KeyFob - kinek melyik távirányító tetszik jobban. 

okosotthon-okoshaz-fibaro-33.jpg

 

+1: A kényelmes mozi kanapé

Ez már azért került a +1 kategóriába, mert se nem köthető a Z-Wave rendszerbe, se nem költségkímélő. Ha úgy érezzük van még összeg, amit elköltenénk egy hamisítatlan mozi élmény érdekében, akkor utolsó +1 tippként a kanapét ajánlom. Van fejtámla állíthatós, dönthetős, lábtartó felemelős, majdnem el tudunk benne teljesen feküdni verzió is már. Természetesen minden igénye és lehetőségei szerint válogathat számtalan fajta kanapé között.

Egy használt kanapét akár már 20 ezer forinttól is megkaparinthatunk, de a felső határ az új kanapéknál a csillagos ég.

img_7233.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonautomatika.blog.hu/api/trackback/id/tr10012265874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BNati 2017.02.20. 17:07:49

Hiába vannak csúcskütyüim, ha nem ülhetek kényelmesen! Párommal nemrég vettünk egy hasonló ülőgarnitúrát, aminek a jótékony hatásait azóta is élvezzük! www.riodesign.hu/ada-tom-tailor-ulogarnitura-kanape/ada-brussel-l-formaju-ulogarnitura

miecs 2017.02.21. 08:29:46

@BNati: Nagyon igazad van, fontos a kanapé is. Kellemes mozizást az új kanapétokon!
süti beállítások módosítása