www.otthonautomatika.hu/blog

Keltse életre otthonát!

Okosotthon kezdőknek: felhasználási tippek 1. rész - biztonság és kényelem

2017. február 03. - miecs

Biztosan volt már neked is olyan gondolatod, hogy sokkal nagyobb biztonságban éreznéd magad és a családodat otthonod nyugalmában, ha olyankor is felügyelné valami rendszer a lakást, amikor otthon vagytok és nem éles a riasztó. A legtöbb lakásban/házban van olyan helyiség, ahonnan nem hallod ha nyitódik a bejárati ajtó, ha mozgás van egy amúgy üres szobában, vagy ha az ablakot benyomja valaki. Vagy biztosan van olyan készülék, amit mindig elfelejt az utolsó lekapcsolni, vagy kihúzni. Le merném fogadni, hogy akad még sok olyan ember, mint én, aki minden egyes neszre fülel, ami otthon történik, vagy mindent leellenőrizne szíve szerint még egyszer elalvás előtt.

Ezért itt egy példa: van egy olyan szoba, ahonnan nem hallani ha nyitódik vagy csukódik a bejárati ajtó, nem hallani, ha valami történik a nappaliban, vagy az előszobában vagy a hálószobában, és mire bármit neszt is meghallanánk a dolgozó szobában, addigra már le is tudnak ütni a saját lakásunkban. Ezt a helyzetet szeretném most felhasználni és megnézni, milyen eszközök segíthetnek, hogy biztonságosabban érezzük magunkat otthon, ha egyedül vagyunk. 734x485-fibarosmartme.jpg

Vegyünk egy belvárosi társasházi lakást a legfelső emeleten, ahol az emeletet ugyan rács védi, de nem mindenki zárja valami furcsa oknál fogva. Minden ablak gangra néz, ablakok olyan alacsonyak, hogy át lehetne egyszerűen lépni, bejárati ajtó 1 zárral van ellátva. Belépni előszobába lépünk, onnan nappali, háló, fürdő, wc nyílik és egy folyosó a konyha és a dolgozó szoba felé. A konyhán át kell menni, hogy a dolgozó szobát megközelítsük. Konyha folyosóhoz közelebb eső része valóban a konyhai funkcióknak felel meg, míg a dolgozóhoz közelebb eső része inkább csak étkező. Ez a dolgozó szoba esik a bejárattól legtávolabb, itt már nem halljuk a bejáratból jövő zajokat, vagy a nappali és háló helyiségének neszeit. Sőt, hogy halmozzuk az élvezeteket, a dolgozóban elmélyülten, zárt ajtónál dolgozunk. Hazaérkezik egy lakó és magára zárja a dolgozó szoba ajtaját, belemerül feladataiba. 

Bejárati ajtó:

A bejárati ajtót az ember nem nyitogatja minden 5-10 percbenb. A lakásba hazaérkezni maximum 2-en tudnak itt, de van még 2 pótkulcs szülőknél vészhelyzet esetére. Szülők viszont nem csak vészhelyzetben használják ezt a kulcsot, hanem váratlanul betoppanhatnak. Ha egy sötét estén, amikor csak a gangról jövő zajokat hallja az ember, de nem lát semmit, mert a redőnyök már lent vannak, nem hall semmit, mert a szoba annyira távol esik a bejárati ajtótól, akkor jogosan ijed meg, ha minden hang nélkül egyszer csak megjelenik valaki az ajtajában. Így egy nyitásérzékelővel legalább azt az információt meg tudjuk kapni a szobában ülve, hogy valaki jött. Ez teljesen természetes, ha a másik lakót abban az időszakban vártuk haza. Amennyiben ő az és tekintettel van arra, hogy dolgozunk, akkor nem fog zavarni bennünket a dolgozó szobában. Ha nem ő az és a keresésünkre indul, akkor biztosan be fog lépni a konyhába.  A konyha étkező részén felszerelt mozgásérzékelő észlelni fogja, hogy közeledik emberünk a dolgozó felé. Erről információt kapunk okostelefonunkra és felkészülünk az érkezőre. Sokat segíthet ez pár pillanat azon, hogy nem akarjon kiugrani a szívünk a helyéről, mikor az egyik pótkulccsal rendelkező rokonunk lenyomja a szobaajtó kilincsét és benéz a dolgozóba.

Mit használtunk? FIBARO nyitásérzékelő és FIBARO mozgásérzékelő

         fibaro_motion_sensor.jpg  
   fibaro-door-window-sensor-white.jpg

 

Ablakok:

Hasonló alapon, mint a bejárati ajtónál, itt is a nyitásérzékelő és a mozgásérzékelő lehet segítségünkre. Nyitásérzékelőt szerelve az ablakra, valamint a mozgásérzékelőt is az ablakra irányítva, hamar lefülelhetjük, ha valaki illetéktelenül próbál belépni az amúgy sem magas ablakon. Itt a következő fog lejátszódni: megkapjuk a jelzést a mozgásról, a riasztás jelenet pedig aktiválódik. Riasztás jelenethez világítás szabályozásra és redőnyvezérlésre van szükségünk. A világításban be tudunk állítani lakáson belül és akár kívül is olyan villogó effekteket és olyan ijesztő világítás kombinációkat, amivel a lakás felhívja magára a figyelmet, és mivel társasházról, valamelyik szomszédnak úgyis fel fog tűnni a hirtelen jött diszkó. Mindeközben a redőnyök is lemennek - mindegyik gyorsan, amelyik ablak pedig nyitva van, ott akár lassabban, hogy a nem várt vendég még távozni tudjon, mi pedig épségben megússzuk az egészet a dolgozó szobában.

Mit használtunk? FIBARO nyitásérzékelő, FIBARO mozgásérzékelő, FIBARO redőny modul és FIBARO dimmer modul

  fibaro-blindroller-shutter-fgr-222-z-wave.jpg   dimmer2_right_1.png

 

Amikor mindenki nyugovóra tér:

Megtörténhet az, hogy ha ezt a két emberes háztartást vesszük, hogy az egyik már lepihen, a másik pedig elfelejti lekapcsolni a nappaliban vasalót, vagy a konyhában a munkapult konnektorba dugott megvilágítását, esetleg a fürdőben a fűtés rásegítést bekapcsolva hagyta, és így tér nyugovóra. Ezekből az esetekből van ami tűzveszélyes, van ami csak energia megtakarítás szempontjából fontos, de abban egyetérthetünk, hogy ezeket az eszközöket le kell kapcsolni éjszakára. Ezeket az eszközöket már az ágyban fekve is le tudjuk kapcsolni ha a segítségünkre van a FIBARO intelligens fali csatlakozója.

Mit használtunk? FIBARO intelligens fali csatlakozó

pobierz_instrukcje_pl.png

 

 

 

 

 

 

 

 

Beprogramozott mosógép:

Rohanó életvitel mellett ez a kis háztartás nem tudja máskor megoldani a mosást, csak úgy ha éjszaka elindul a mosógép és reggel már a kész mosás várja az ébredőket. Jogos kérdés, hogy te nem félnek attól, hogy esetleg valami meghibásodás miatt folyni kezd a mosógép és elárasztja a fürdőszobát. Ez egy valóban kellemetlen ébredés lenne. Viszont ezt sem lehetetlen kiküszöbölni. Vízérzékelővel, relémodullal és intelligens fali csatlakozóval elkerülhető, hogy ússzon reggelre a lakás egy meghibásodott mosógép miatt. A vízérzékelő jelzi, ha a mosógép ereszt és még mielőtt átázna a padlózat és még az áram is megrázna bennünket a fürdőbe belépve, okos rendszerünk elzárja a vizet, a mosógépet is lekapcsolja áramellátásról és még idejében jelez nekünk is, hogy kisebb áradás történt a fürdőszobában.

Miket használtunk? FIBARO vízérzékelő, FIBARO relé modul és FIBARO Wallplug

flood_image_0_1.jpg 1428153792907_new_relay_1024x1024.png plug_01.jpg

 

Ez itt csak néhány példa arra, hogyan tehetjük biztonságosabbá és kényelmesebbé életünket.

További felhasználási lehetőségekért nézzetek rá a weboldalunkra.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonautomatika.blog.hu/api/trackback/id/tr8212176996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2017.02.04. 13:22:57

Az a baj, hogy a biztonsággal továbbra is nagy gond lesz, ha az okosotthon netre lesz kötve. A hacker problémát nem tudják kiiktatni. Most nemrég egy hotel szívta meg: ujtechkor.blog.hu/2017/01/30/okosszalloda_meghackelve_iot
Szóval a házat nemcsak hagyományos bűnözők próbálják majd meg megtámadni.
süti beállítások módosítása