www.otthonautomatika.hu/blog

Keltse életre otthonát!

Okosotthon kezdőknek: tudjon meg többet a világítási lehetőségekről!

2017. január 30. - miecs

A következő okosotthon lehetőség, amit bemutatok az a világítás vezérlés, a fényforrások vezérlése. Távoli vezérlésű fények? Ez is lehetséges! Itt van 3 tipp, hogy hogyan!

a73dba7da101ee6a33b83f9286335f02.jpeg

Okoslámpák:

Manapság már számtalan gyártó portfóliójában megtalálható valamilyen okos fényforrás. Az okoslámpák különálló lámpák, amiket annyi formában megtalálhatunk már, de biztos lesz olyan, ami elnyeri tetszésünket. A telefonos applikációval összepárosítva tudjuk ők vezérelni. Ahhoz, hogy ezt az egész lakásban megtudjuk tenni, ahhoz mindenhova új lámpát kell vásárolnunk, és helyet is kell kerítenünk neki a szobákban. Ezért inkább hangulatvilágításként tudnám elképzelni.

tn-l03.jpg

Első megoldás!

 

Okosizzók:

Okosizzó, okoségő, okoskörte, nevezhetjük bárminek. Olyan villanyégőket hívunk most elő, amiknél az okos technológia a foglaltban lett elrejtve. Az okosizzót becsavarjuk a régi izzónk helyére (figyeljünk azért arra, hogy E14es, vagy E27es foglalattal próbálkozunk-e), és az applikációval társítva, már irányíthatjuk is a fényeket a lakásban. Kiszámolva, hogy ár/érték arányban mennyire jön ki, inkább ezt is csak hangulatvilágításnak tudnám elképzelni.

ae-led-bulb-e27-rgb_x.jpg

Második megoldás!

 

Okos világítás vezérlés:

A régi világítási rendszerünk felokosítása is egy lehetőség. Amikor az egyszerű világítási rendszerünkhöz a kapcsolók mögé teszünk modulokat és ennek segítségével irányítjuk. Természetesen itt a lehetőségek tárháza elég nagy, csak az szabhat határt, ha az izzók egyszerű izzók és nem tudod vele a fényerősséget és a színeket. Ehhez már vannak a fény erősségét és színét is változtató villanykörték - bármelyik elektronikai boltban beszerezhetőek. Viszont a sima egyszerű mezei izzót is lehet fel-, lekapcsolgatni, ezt pedig már automatizáltan is meg tudjuk tenni egy modul és egy központ segítségével.

fibaro-dimmer-iphone.png

Harmadik megoldás!

 

Okos világítás felhasználási tippek FIBARO rendszerben:

Jelenlét szimuláció:

A FIBARO okosotthon rendszer egyik olyan funkciója ez, ami fokozott biztonságot nyújt az intelligens otthon használójának. 

Egy okosotthon tulajdonos életében is előfordul egy-egy hosszabb távollét, nyaralás, üzleti út. Vajon ilyenkor egy okosotthon hogyan viselkedik? Az intelligens ház rendszerével nyugodtabban végezheti üzleti dolgait, vakációját. Az okosotthon rendszer központi egysége sötétedés után véletlenszerűen kapcsolgatja a kültéri- és beltéri lámpákat az egyes helyiségekben, és a redőnyöket is automatikusan működteti az előre meghatározott beállítás szerint. 

867519228d1d5325856fc61d710ded0e_xl.jpg

Fogadó fény:

Kellemes hazaérést biztosít az okosotthon rendszer fogadó fény funkciója. 

Képzelje el, hogy elsőnek érkezik haza és amint kinyitja a kertkaput, kigyúlnak a kerti fények, majd beáll a garázsba és mikor belép a lakásba, kellemes zene fogadja, világítanak a lámpák a közlekedőben és a nappaliban. Mennyivel kellemesebb így hazaérkezni az okosotthon fogadó fényében, mint az üres sötét lakásban. 

9ecd376e5371efaef9aad9bc9143aed8_xl.jpg

Éjszakai fény:

Egy intelligens ház éjszaka is dolgozik tulajdonosának legnagyobb örömére. 

Ismerős az érzés, amikor hajnali kettőkor kibotorkál a mosdóba és vakító fény fogadja a villany felkapcsolásakor? 

A FIBARO okosotthon rendszer segítségével könnyen megoldható, hogy ha az érzékelő mozgást érzékel, a folyosón és a mosdóban a lámpák minimális fényerősséggel felkapcsolódnak, dolgunk végeztével pedig kísérőfényt biztosítanak amíg visszabújunk ágyunkba, végül automatikusan lekapcsolódnak. 

39eee751af30032eeece2f48de2de4ba_xl.jpg

Még számtalan felhasználási lehetőség létezik, ezek csak ízelítőként szolgálnak. Tudtok még ti is mondani tippeket?

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonautomatika.blog.hu/api/trackback/id/tr8212169082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2017.01.31. 08:27:52

Én is foglalkozok okoscuccokkal, csak inkább a kockázataira fókuszálva. A blogomon van több bejegyzés. Egy friss: ujtechkor.blog.hu/2017/01/30/okosszalloda_meghackelve_iot
süti beállítások módosítása