www.otthonautomatika.hu/blog

Keltse életre otthonát!

Okosotthon kezdőknek: tudjon meg többet a fűtésről!

2017. január 27. - miecs

Biztos megfordult már a fejedben, hogy lehetne egy automatizált, egyszerű vezérlése a lakásod bizonyos rendszereinek. Ebben a hidegben sokkal jobb lenne arra hazaérni, hogy meleg van a lakásban, vagy más vár minket ebben a sötétben egy kis fény a konyhából vagy a nappaliból. Nem csak kényelmi szempontokat elégíthetünk ki ezek megoldásával, hanem akár energia megtakarítás szempontjából is sokat számíthat, ha nem egyből fűtjük 30 fokra a lakást, hanem fokozatosan fűtjük fel 21 fokra, amiben végül hazaérkezünk. Adjunk a kényelmünknek és ezzel még spóroljunk is a felhasznált energiával! Nézzük meg most a fűtést! A következő okosotthon megoldásokkal tudjuk okosítani a fűtésünket.

9ed2049849f9ebe832c50fc064d289d0.jpg

Okos termosztát:

Egy jól megválasztott okos termosztát nem csak energia megtakarításban számít, hanem a család életét is megkönnyíti, komfortosabbá varázsolja. A programozható termosztátokhoz képest egyszerűbb a kezelése és a heti rutinon kívül számtalan beállítási lehetősége van még.

 

Mitől lesz okos egy termosztát?

Minden termosztát különböző, mégis hasonlít egymásra.

1. Innovatív kezelés: okos termosztátokat egyszerűbb kezelni, mint a programozható rokonukat. A legtöbb okostermosztáthoz tartozik okostelefon applikáció, ami lehetőséget biztosít, hogy figyelemmel kísérjük otthonunk hőmérsékletét, még akkor is, ha nem vagyunk otthon. Magán a termosztáton is egy fejlettebb kezelőfelület van, mint a programozhatón - könnyebb ráérezni kezelésére.

2. Érzékelők: a hőmérséklet mérésen felül még más érzékelőkkel ellátott termosztátok is léteznek már. Ezek az érzékelők már tovább lettek fejlesztve, gyorsabban és pontosabban képesek visszaadni a mért értékeket.

3. Automatizmus: az okostermosztátok a mért értékek alapján automatikus cselekvés/akció beindítására képesek. Az okos szócska azt jelzi, hogy taníthatóak cselekvési mintákra, azonnal akciókra képesek. Ezzel segítenek hozzá, hogy még kényelmesebbek legyenek az otthon töltött órák.

71182large.jpg

Tipp a vásárolóknak:

1: Pontosabb és több információ - okosabb termosztát. Minél pontosabban tudja érzékelni a külvilágot, a szobát, a környezetet, annál pontosabban tudja kiszolgálni az igényeket.

2: Kompatibilitás más eszközökkel. A Z-Wave hálózatunkba integrált más eszközökkel is reakcióba tudjon lépni. Pl. Danfoss termosztátok a FIBARO központtal

3: Beüzemelés néha okozhat fejfájást - Radiátor termosztátok pl Danfoss living connect Z könnyedén csatlakoztatható a radiátor szelepre, a régi helyére is felszerelhető.

 

Danfoss termosztátok:

Danfoss Link Room Sensor Z-Wave 

images_4.jpg

Helyiségtermosztát Z-Wave rendszerekhez. A Danfoss RS kialakítása lehetővé teszi, hogy bármely szobába illeszthető legyen. Elemes megtáplálásával nincs szükség kábelezésre, így a termosztát egyszerűen illeszthető bármely falfelületre a lakás tetszőlegesen kiválasztott szobájában. A termosztát kijelzője mutatja a szoba hőmérsékletét, de emellett a Z-Wave központunk is megkapja az érzékelt hőmérsékletet. A fel- és le gombok alkalmasak a hőmérséklet kézi szabályozására, aminek változása azonnal megjelenik a kijelzőn és a központunkban is. A termosztát tetején van egy gomb, amely lehetővé teszi egy jelenet aktiválását. Lehet ez "távozás" vagy "megérkezés" jelenet is, bármi, amit felprogramozunk rá. A fali termosztát alkalmas az egész lakás fűtésének szabályozására.

danfoss-rs-thermostaat-fibaro-hc2.png

 

Danfoss Living Connect Termosztát:

Ez a termék egy radiátor szelepre szerelhető  fűtésszabályozó. Az adott fűtőtest működését könnyedén szabályozhatjuk ezzel a megoldással távolról is. Alkalmas szobánkénti hőmérséklet szabályozásra is. Egyszerű használatra tervezték. "Nyitott ablak" funkcióval is rendelkezik, amely az ablak kinyitását a hőmérséklet gyors változásával érzékeli és ennek megfelelően lép közbe az energia megtakarítása érdekében. Elemmel működik, így nincs szükség kábeles tápellátásra. A szoba hőmérséklete minimum 4°C és maximum 28°C között kerülhet beállításra.danfoss-living-connect-1-300x169.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonautomatika.blog.hu/api/trackback/id/tr6212159435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

New Nick 2017.01.27. 18:01:09

A radiátorra szerelhető termosztátok megoldják, hogy nem engednek át több meleg vizet, ha már nem kell, de a kazánt ilyen esetekben hogy kapcsolhatjuk ki/be? A hőmérséklet-érzékelők alapján egy scenet kellene programozni, ami egy binary controllert vezérel a régi termosztát bekötésének a helyén? Vagy Fibaro Relay-jel kellene a kazánt magát vezérelni? Ahhoz nem kell valami speciális gyártófüggő csatoló?

torró 2017.01.28. 10:27:10

@New Nick:
A modern kazánok el vannak látva vezérléssel De a régi rendszerekben is megvan a termosztatikus vezérlés. Vagyis ha a fűtőtesten (radiátor), a termosztát lecsökkenti az áramlást, a kazánon lévő hőérzékelő leállítja a kazánt. Mivel őrláng van rajta, a beállított kazán hőmérséklete az lap értéknél automatikusan újra indul. A modern kazánok áram kimaradás esetén, az áram megjötte után újra tudják magukat indítani. Lehet aztán külső érzékelőket is közbeiktatni, egy megfelelő vezérlő egység közbeiktatásával.

karit 2017.01.28. 10:28:13

Létezik wifin át mobilról vezérelhető termosztát? Jó lenne távolról átállítani, majd később leolvasni a hőmérőn a változást.

MIx 2017.01.28. 12:22:30

Őláng! Úristen, múzeumból jöttél? Az fél-egy m3 gázt fogyaszt naponta!
A termosztát nem oldja meg a lakás fűtését. Egy korszerű kazánhoz kapcsolódik külső hőmérő, ami beállítja az időjáráshoz illő kazán előremenő hőfokot, a belső termosztát programozható, s akár mobillal távolról is aktiválható. Abba a helyiségbe tesszük, ahol a legmagasabb hőfokot kívánjuk, a többi helyiségben pedig aermoszztátokkal állíthatjuk be az alacsonyabb hőfokokat. A hordozhattó RF termosztátot oda vihetjük ahol tartózkodunk

Netuddki. 2017.01.28. 14:06:32

Hát, elég szarul sikerül magyarra fordítani.

"az okostermosztátok a mért értékek alapján automatikus cselekvés/akció beindítására képesek. Az okos szócska azt jelzi, hogy taníthatóak cselekvési mintákra, azonnal akciókra képesek."

Osztánek valami irányárat se ártott volna írni! Csak elrettentésképpen.

efi 2017.01.28. 14:19:40

Nem sok értelme van szerintem helyiségenként vezérelni. A legtöbb lakásban a helyiségek ajtajai tárva-nyitva, a levegő keveredik, a termosztát meg hiába erőlködik.
A tanult "akciózás" sem ér sokat: ilyenkor szokott jönni a gazdi, akkor most bekacsolom. Aztán a gazdi 4 órával később esik be, mert sörözni volt.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.01.28. 14:40:10

A programozható is ugyanannyit tud minte egy "okos"

torró 2017.01.28. 16:21:18

@MIx:
Odavan írva! A RÉGI RENDSZERŰ !!!! Vagy olvasni nem tudsz vagy értelmezni.! Amúgy még sok helyen ilyenek működnek! Öcsi, ez még nem Amerika!

gyongyvir 2017.01.28. 17:03:15

Nem vagyok szakértő, de nehezen tudom elképzelni, hogy ha 21 fokot tartunk, akkor érdemes munkába indulás előtt lejjebb venni a fűtést, hogy aztán munkából jövet előtt nagy erőkkel újra melegítsük a lakást. Fix 21 fok, nem hűlnek le a tárgyak, a falak (aminek lehűlése penészesedés-veszéllyel is jár).
Tehát nekem a hagyományos termosztát tökéletesen elég, kombinálva a kazánból kijövő vízhőmérséklet beállítására használt külső hőmérséklet-érzékelővel (ez kondenzációs kazánoknál nagyon hasznos, mert minél alacsonyabb vízzel fűt, annál jobb a hatékonysága).
A helyiségenként radiátorok szelepére szerelt értékelőnek igenis van létjogosultsága: amelyik radiátorba előbb ér a melegvíz (így melegebb vizet kap), az ki tud kapcsolni.

KékFény6 2017.01.28. 20:10:12

A fix 21 fok tartása sokkal több energiát igényel, mint ha 16 fokra levennéd, és 8 óra múlva felfűtenéd 21-re. Ezt már 1001 cikk leírta.

]{udarauszkasz 2017.01.28. 20:51:19

@Tesztelo.hu: ez attol fugg,milyen idokozonkent hutod futod a lakast. Ha nem mesz haza egesz heten,akkor megeri a 16 fok de naponta le fel futeni a hazat mar nem.,

Lucifer Morningstar 2017.01.28. 21:41:15

A tíz éve felszerelt termosztátjaim pontosan ugyanezt tudják. Egyik sem "okos", csak végzi a dolgát. Szabályoz, oszt jónapot.
Ez nem atomfizika, a beállított hőmérsékletet kell tartania. Akkor is ha kint -10 fok van, meg akkor is ha kint +10.

"Ezek az érzékelők már tovább lettek fejlesztve, gyorsabban és pontosabban képesek visszaadni a mért értékeket."
Roppant lényeges. Azért tényleg nem mindegy, hogy a század vagy ezredmásodpercenként mérek hőmérsékletet (ami szinte a processzorok megjelenése óta akár ennél gyorsabban is megy csak tök felesleges) amivel aztán vezérlek egy 5-10 perc beavatkozási sebességű fűtőegységet. Ésszerű.

Igaz, amíg lószar van addig veréb is, amíg emberek hisznek az ilyen baromságoknak addig minden szemetet el lehet adni.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.01.28. 22:03:17

@Lucifer Morningstar: a lényeg, hogy rá kell írni okos, és a sok hülye megveszi :)

gyongyvir 2017.01.28. 22:30:59

@]{udarauszkasz: Pontosan ahogy írod.
@Tesztelo.hu: linkelj egy ilyen cikket az 1001-ből! Meg azt is érdemes figyelembe venni, hogy a lehűtés utáni felfűtés valószínűleg túl fog lőni a célon, hiszen nagyon nehéz megállapítani, hogy mikor kell abbahagyni a fűtést, hogy 21 legyen a végeredmény, ne 22. De ha még ennyire okosak is lennének ezek a készülékek, hogy még ezt is kiszámolnák, nagyon kétlem, hogy azért a minimális spórolásért megérné megvenni őket, szarakodni vele, meg kísérletezni, nézegetni, hogy hány fok van. Legyen 21 fok oszt jónapot ;) Van még annyi minden más, amivel foglalkozni kell, minek bonyolítsuk az életünket...

onderon 2017.01.28. 22:31:48

Ezt az igénytelen, nulla cikket. Másoltad valahonnan? Hol vannak az infók? Ki fogja leírni hogyan működik a termosztát? Milyen szelepre jó? Mit is csinál tulajdonképpen? Hogy 24ezer forintba kerül 1 darab? Hogy az alaprendszer 150-200ft? Hogy létezik a Honeywell is? Hogy két hetente cserélhetsz elemet, mert folyamatosan tekergeti szerencsétlen a szelepet? Hogy hiába zónázod be, a termosztát attól még a radiátor közvetlen közelében méri a hőmérsékletet, attól még a szoba túloldalán hideg lesz? Ha oda is akarsz szenzort a falra, akkor újabb tizezreket kell rákölteni?

igazi hős 2017.01.28. 23:05:27

Egy 4 csatornás zsinór nélküli termosztát alig 20 ezer és azzal már 4 külön vízkört is lehet vezérelni, ha valakinek olyan fűtése van. És nem kell annyi eszköz, ahány radiátorod van (nálam 5 radiátor van, de "csak" 2 termosztát, egy a földszinten, egy az emeleten), működik padlófűtéssel is.

igazi hős 2017.01.28. 23:10:32

@gyongyvir: Mivel a fűtésed nem állandóan megy, ezért ha felfűtéskor "túlszaladna" a beállított értéken, akkor a fix 21 fok tartásakor is túl fog. Egyébként az okos termosztátok pont abban jók, hogy előre lekapcsolnak. Ja, ha ugyanott vagy nappal, ahol alszol, akkor mindenképpen érdemes két hőmérsékletet beállítani, alváshoz 19-20 fokot ébrenléthez meg minimum 21-et.

igazi hős 2017.01.28. 23:12:45

@onderon: "a radiátor közvetlen közelében méri a hőmérsékletet, attól még a szoba túloldalán hideg lesz" Tényleg, ezt ki is hagytam az RF termosztát dicséretéből, hogy azt oda teszed, ahova akarod és ott mér.

Leooo 2017.01.28. 23:40:48

Automatikus radiátorvezérlő termosztát rátét (amely programozható, elemmel működik, beavatkozik és vannak cselekvési mintái is) gyakorlatilag 4500 Ft-tól felfelé kapható (Lidl, Conrad, Aldi, fűtéstechnikai boltok hegyei, stb)... Ezekkel aztán lehet individuálisan radiátoronként szabályozni a környezet hőmérsékletét, aki ennél többre vágyik, az csináljon okos otthon vezérlést, de ahhoz kicsit jobban zsebbe kell nyúlni!

MIx 2017.01.29. 00:29:30

Szomorú, ha "szakcikket" mer írni valaki valamiről, amiről nincs összefüggő ismerete.
Okostermosztát - buta szerző.

Tefan 2017.01.29. 08:33:53

Mennyit fizetett a Danfoss ezért a postért?

Wrex 2017.01.29. 19:27:11

Okostermosztát (vagy okostévé, okosmikró, okoshűtő, stb.) = amit kb. 5 másodperc alatt fel lehet törni. Mert a drágalátos ká.okosgyártók baxnak normális titkosított adatátvitelt meg tisztességes védelmet tenni a ká.okoseszközre, a ká.okos felhasználók meg baxnak átállítani az alapértelmezett jelszót...

GABOR2 2017.01.31. 08:27:10

Én is foglalkozok okoscuccokkal, csak inkább a kockázataira fókuszálva. A blogomon van több bejegyzés. Egy friss: ujtechkor.blog.hu/2017/01/30/okosszalloda_meghackelve_iot
süti beállítások módosítása