Otthonautomatika.hu

A Japán okosotthon koncepció minden képzeletet felülmúl

2017. május 25. - Smartme

Megszokhattuk már, hogyha technológiáról beszélünk, akkor Japán igencsak előttünk jár. A Panasonic most megosztja velünk, hogyan látja az okosotthonok jövőjét Japánban

Japán mindig is egy olyan ország volt, ahol az emberek sokkal fogékonyabbak a technikai újításokra és találmányokra, így az okosotthon és okos város újítások itt remek táptalajra találnak. Az intelligens otthonok univerzális felhasználási lehetőségeinek egyértelműen van létjogosultsága, a nagy népsűrűségű Japánra pedig ez fokozottan igaz.

A Panasonic víziója, hogy a smart home technológia egyrészt a termékek hatékony szállítására, és a kisméretű okos lakások értékének növelésére fog kihegyeződni.

A cég az „okos kirakat ablakokban” látja a jövőt, amely nagy felületű, interaktív megjelenési lehetőséget ad a termékeknek. Így a fogyasztók fizikailag vagy a telefonjukon keresztül is tájékozódhatnak. A jövőben így sokkal több információt megtudhatnak egy megvásárolni kívánt termékről, megnézhetik az éttermek menüjét, amit le is fordíthatnak különböző nyelvekre, hogy aztán meg tudják rendelni otthonukba.

A következő lépés az úgynevezett „Wonder Life Box” lesz, ami a házak oldalára telepített olyan rendszer lesz, amely számos, két oldalról hozzáférhető egységet foglal magába.  Az egyes dobozok meghatározott típusú fogyasztási cikkekhez lesznek beállítva aszerint, hogy melyeknek milyen feltételekre van szüksége: fagyasztásra, vagy magas páratartalomra. Ezeket az információkat láthatják is az ajtókon, sőt üzeneteket is olvashatnak az eladóktól. A vásárlók pedig mint egy postaládából, a másik oldalról könnyedén hozzájutnak a megrendelt ételekhez, divatcikkekhez vagy elektronikai eszközökhöz.

A házak minden eszközét mesterséges intelligenciával rendelkező asszisztens segítségével teszik vezérelhetővé. Megkérhetjük, a házunkat, hogy töltsön fél liter vizet a kancsóba, vagy kapcsolja be a fűtést. A rendszer képes lesz arra, hogy javaslatok is adjon a felhasználóknak.

jovobeli_vasarlas_okos_varos.jpg

businesswire.com

Az okos ház arcfelismeréssel azonosítja be a felhasználókat, és eszerint engedélyezi a hozzáféréseket a családtagoknak vagy a vendégeknek. A fény és fűtés a külső hőmérséklethez, napszakhoz és időjáráshoz igazodik majd. A szenzorok még az alvó időszakot is megfigyelik. Reggel ébredés után a plafonra kivetített információkból tájékozódhatunk a közlekedésről és az időjárásról.

Az okos tükör képes lesz felismerni a hangulatunkat, így ha nagyon komoran ébrednénk, olyan zenét játszik majd le, amitől jobb kedvünk lesz. Képes lesz a vérnyomás mérésére, ez alapján mozgás- és étkezési tanácsokat is ad. Felhasználói előnézetként felpróbálhatják, hogyan áll nekik egy bizonyos smink, öltözék vagy frizura.

A legtöbb megálmodott technikai újításra a Panasonic Központjában, Tokyo -ban már van kész koncepció, de néhányukra a megoldás még várat magára. Egyelőre még nehezen elképzelhetőnek tűnik, hogy a házak falára óriási dobozokból álló tömböket telepítsenek, melyek használata nagyban függ a projektoroktól is, amelyek az információt vetítik a dobozok ajtajára.

Ugyanakkor már egyre több ember használ mesterséges intelligenciát otthonában Siri, Alexa vagy a Google Home formájában. Mindegyik megfizethető és kompatibilis más okosotthon rendszerekkel, mint például a vezeték nélküli FIBARO-val.

A Panasonic smart home megoldásai nem valószínű, hogy rövid időn belül Európában is megjelennek. Amiben biztosak lehetünk, hogy az ország, amely szeret eltérni a szokványostól – mint ahogy tette ezt a mobiltelefon gyártásnál is 90-es évektől 2000-ig – megteheti ugyanezt az okosotthonok terén is.

Így okosítsd fel a nyaralódat

Ha nyaraló tulajdonos vagy, biztosan felkészültél már az idei nyárra. Neked lehet nem mondunk újat, de aki még csak tervezi, hogy nyaralót korszerűsít, annak összegyűjtöttünk néhány okosotthon tippet. Ezekkel a megoldásokkal nem csak vonzóvá teheted kiadó apartmanod, de még a saját dolgodat is megkönnyítheted. Van ami eleve okosotthon elem, de van ami csak integrálható a rendszerbe.

Okosításra fel!

letoltes_7.jpg

Tovább

6 okos eszköz, a lehető legjobb élethez

Egyre több olyan eszköz jelenik meg a piacon, amiben már benne van az „okosság”, azaz innentől kezdve nem csak a feladatát látja el, hanem arról információval is szolgál, egy telefonos applikációval pedig távolról is ellenőrizhetjük vagy elindíthatjuk. Lassacskán lecserélődnek körülöttünk ezek az eszközök, és még a hajkefénk is okos lesz – viccen kívül, hamarosan az is kapható lesz.

Okos világítás

Az okos világítás fogalma már egyáltalán nem ismeretlen számunkra. Néhány okos villanykörte beszerelésével máris telefonról vezérelhető lámpákat kapunk anélkül, hogy szétromboltuk volna a lakást. A világítás lecserélésével az egész szoba megváltozhat. A színek, a fényerősség mind állítható az alkalmazások segítségével, amivel teljesen eltérő hangulatokhoz és eseményekhez választhatjuk ki a megfelelő beállítást. A legismertebbek ezek közül a Philips és most már az Ikea termékei, de már számos gyártó megjelent a saját okos villanykörtéjével.

Okos Párna

Az alvás minőségének javítására egyre több okos eszközt találtak már fel, de erre eddig még senki nem gondolt: az okos párnára. A Sunrise Pillow tudja azt, amit az okos órák és applikációk: figyeli az alvás minőségét, nyugtató hangokat játszik, akkor ébreszt, amikor a legéberebb vagy. Ezen felül pedig képes arra, hogy a napfelkelte szimulációjával ébresszen fel.

Füstérzékelés okosan

Mindenki utálja a füstérzékelők éles hangját, ráadásul minden egyes alkalommal megszólal, ha odaégett egy kicsit a bacon. Az érzékelő jelzését a mobilodra irányíthatod, és ott azt is láthatod azonnal, hogy mekkora a baj. A Birdi okos füstérzékelő például különbséget tud tenni a kiterjedt tűz és az odaégett étel enyhe füstje közt, ezzel minimalizálva a téves riasztásokat. Mindezek mellett a Birdi szénmonoxidot is képes érzékelni.

Intelligens dugalj

Ha egyszer beszerzel egy ilyet, többé nem tudsz élni nélküle. A távolról vezérelhető konnektorral egyrészt távolról tudod irányítani az eszközeidet, másrészt pedig ellenőrizni is tudod, ha bizonytalan vagy, hogy bekapcsolva hagytad-e a kávéfőzőt vagy a hajvasalót. A FIBARO wall plug ráadásul fogyasztást is mér, így képben lehetsz, melyik eszközöd mennyit fogyaszt.

Okos hűtés/fűtés

Bár a légkondihoz is és a fűtéshez van távirányítónk vagy fali vezérlőnk, mégis a távolról irányítható funkcióval válik teljessé a kényelmünk, hiszen így a szálloda szobából is kikapcsolhatjuk a fűtést, ha ott jut eszünkbe, hogy úgy hagytuk, ezzel pedig energiát is spórolhatunk. A Danfoss termosztátoknak pedig heti programot is adhatunk, így nem is kell ezzel foglalkoznunk a hétköznapok során, csak ha valamiért megváltozik a szokott rutinunk.

Okos fogkefe

Már fogkefe is létezik mesterséges intelligenciával, mozgásérzékelővel, sebességméréssel, giroszkóppal és magnetométerrel. A mobiltelefonoddal összekötve ezentúl monitorozhatod, hogy a héten hányszor mostál fogat és mikor mennyi ideig, és melyik területet, mennyire alaposan.

 

 

 

 

 

Reggeli kávét azonnal - sose volt még ennyire könnyű

Reggelente sokunknak gondot okoz, hogy kimásszunk az ágyból. Többször visszadőlünk még, nehezen nyílik a szemünk. Ha már sikerült kimásznunk, akkor irány a konyha. Kávé nélkül nem indul a reggel, de mire ide eljutunk megszenvedjük az ébredést. Van pár okosotthon tippünk, hogy lehetne kellemesebben kelni és hogyan teremhet már ott a frissen főzött kávé, mikor még csak letesszük a lábunkat az ágyról. Te mire tippelsz?

letoltes_13.jpg

A technológia segítségével már sok mindent képesek vagyunk automatizálni. A reggeli rutinba is tudunk automatizálást vinni, de a reggelhez te is kellesz legalább egy kicsit. Íme néhány tipp ahhoz, hogy hogyan automatizáld a reggeled és hogyan legyen azonnal kávé a poharadban.

Tovább

A Z-Wave okosotthon segít vigyázni a gyerekekre

Minden családban eljön a várva várt idő, amikor már egyedül lehet hagyni a gyereket pár órára a lakásban. Haza tudnak jönni egyedül a tanítás és szakkörök után. A munkahelyen ülve ebben a pár órában a szülők mégis aggódva nézik az órájukat, hogy mikor csörög a telefon, hogy „Anya, rendben hazaértem.” Innentől már fellélegezhetünk, de azért nem dőlhetünk teljesen hátra, hiszen otthon is leselkednek veszélyek bőven a kis elevenségekre.

fibaro-switch2-babysitter.jpgFibaro

A Z-Wave technológia rengeteget segít ezeknek az aggodalmaknak a minimálisra csökkentésében. Egy ilyen bármikor rombolás nélkül beszerelt rendszerrel könnyedén nyomon követhetjük, mi történik otthon, miután hazaérkeztek a gyerekek. Az okos zár értesítést küld az otthon tulajdonosok mobil készülékére, így tudjuk, hogy mikor és ki használta. Így akkor is biztonságban tudhatjuk őket, ha elfelejtettek telefonálni. Az okostelefonnal elérhető funkciók segítségével monitorozhatjuk, hogy ki látogat meg minket, és kontrollálhatjuk, hogy ki mehet be és ki nem.

A megfelelő hőmérsékletről is gondoskodhatunk, a Z-Wave-es termosztátokkal, aminek adhatunk heti programot, hogy ne is kelljen mindig észben tartani a kezelését. Így a mobilos applikációra csak akkor van szükség, ha változik a heti rutin, és módosítani kell. Az okos termosztátokkal többé nem kell félnünk, hogy hideg lakásba érkeznek haza a gyerekek, és a kezelését se kell rájuk bíznunk.

A Z-Wave-es eszközök olyankor is segítenek, amikor a gyerekek elmennek otthonról. Távolról tudjuk ellenőrizni, hogy lekapcsolták-e a villanyokat és a tévét, és arról is meggyőződhetünk, hogy bezárták-e az ajtót. Ilyenkor egy gombnyomással orvosolhatjuk is a problémákat telefon, tablet vagy PC segítségével. Ha nem szeretnénk okos zárat, akkor létezik más megoldás is: a FIBARO nyitásérzékelő segítségével például értesítést kaphatunk a mozgásokról, és kamerával ellenőrizhetjük, ki érkezett haza, egy applikáción belül.

fibaro.jpg

Az okosotthon abban is segít, hogy betartassuk a szabályokat, hiszen amíg nem vagyunk otthon, addig a gyerekek hajlamosak inkább tévét nézni, vagy játszani a Play Station-el házi feladat írás helyett. Egy intelligens dugalj vagy relé érzékeli a fogyasztást, jelet küldd a központnak és értesítést küld, ha szeretnénk róla. Az áramot pedig szintén egy gombnyomással elvehetjük, hogy biztosan betartsák a játékidőt.

Mindezt érdemes egy okosotthon rendszerben megoldani, hogy ne kelljen több, a legkülönfélébb applikációkból kezelni az eszközeinket. 

4 okos tipp, hogy ne ázzon el a lakás

A lakástulajdonosok rendszeresen szeretnének annyit tudni lakásukról, hogy biztonságosan tudják üzemeltetni az eszközöket, vagy a bejövő infrastruktúrát megfelelően tudják használni. Vannak akik rengeteg pénzt ölnek abba, hogy lakásukat minél nagyobb biztonságba tudják, hogy nem történhessen semmilyen káresemény. A biztosító társaságok elmondása szerint egy általános vízkár hihetetlen nagyságú problémát tud okozni mind az utána következő felújítási munkálatokat tekintve, mind az összegre, amit ilyenkor rá kell szánni. Ezért érdemes lehet a vizes problémákat is időben felismerni és cselekedni.

Összeszedtünk 4 okosotthon tippet ahhoz, hogy minél hamarabb kiderüljön, ázik a lakás, vagy pont megelőzzük, hogy elázzon.

letoltes_11.jpg

1. FIBARO vízérzékelő a mosogató alá
Csöpög a csap? Nem kell többet erre figyelned. Vértezd fel a lakásod vízérzékelővel, automatikusan jelezze, ha vizet érzékel ott, ahol nem kellene. Ne izgulj, ne nyugtalankodj többet, biztosan tudni fogod, ha valami vizes helyzet van.

letoltes_9.jpg

2. Kapj értesítést, ha a légkondi csöpög
Volt már olyan, hogy arra értél haza, hogy a légkondi elromlott, csöpög és maga alatt már mindent elárasztott? Nincs többé ilyen. Vízérzékelő használatával minden kiküszöbölhető vagy megállítható, mielőtt költségesebb probléma lenne belőle. Üzenetet küld, figyelmeztet és cselekszik, így nincs több meglepetés.

maxresdefault.jpg

3. Folyik a wc
Nem lehetetlen, hogy a wc-ben tapasztalunk vízfolyást. A wc tartály megtört, csöpög és folyamatosan után tölt. Nem csak, hogy eláztathatja a lakást, de még a vízszámlát is megemeli azzal, hogy folyamatosan feltölti a tartályt. Pocsékolás és felesleges vízhasználat. Előzzük meg! Vízérzékelésekor zárja el a főcsapot a rendszer!

letoltes_10.jpg

4. Úszik a pince
Megtörténhet - beázik, felázik, elázik, elönti a víz. De ott tároljuk mindenünket, amit már nem tudtunk hova rakni. Ne hagyjuk elázni értékeinket. Automatikusan jelezzen a rendszer, ha ázik a pince. Nem tudunk mindent vízhatlanná tenni az biztos.

letoltes_12.jpg

 

További megoldások az Otthonautomatika weboldalon található.

 

Már a wc papír adagoló is okos

Kína elhatározta, hogy rendet tesz a wc papír tolvajok ügyében, és arc felismerő rendszert telepített a legforgalmasabb mosdókba.

Beijing-ben a Tiantan Park látogatói 60 cm hosszú papírt kapnak az automatából miután az beazonosította az arcukat. Ez a park az egyik leglátogatottabb park, turista látványosság, így sokan megfordulnak

b8aeedd129f01a3982931b.jpg.

Az eszköz úgy működik, hogy az egyén arcát beolvassa és kiad egy adag papírt. Utána 9 percet várni kell, ha több papírra lenne szükség, 9 perc után ad újra papírt az első arcfelismerés után.

A hatóságok szükségesnek vélték ennek a rendszernek a bevezetését, hiszen azt tapasztalták, hogy rengetegen loptak papírt, elvitték magukkal haza. Sokszor 20 perc alatt elfogyott a teljes nagy tekercs, vagy akár el is tűnt, mert a teljes tekercset eltulajdonították.

stealing_toilet_paper_03.jpg

Az arcfelismerő papír adagoló szerkezet hasznosnak bizonyult, már kimutatható hatékonysága - az egyik parkban 20 tekercsről 4 tekercsre csökkent a felhasználás 3 nap alatt.

Ez az új adagoló eddig csak negatív kritikákat kapott a felhasználóktól, nem mindig működik, illetve jogos kérdéseket is vet fel azokban, akiknek a 30 mp-nyi várakozás is túl sok idő sürgős dolgukban. Amióta bevezették ezt az eszközt, azóta nincs személyzet a mosdókban, így ha valakinek sietős és nem működik az automata, kellemetlen és kényes helyzetet okozhat.

A helyi Twitter-en számtalan felháborodott kommentet lehet már olvasni méltatlankodó felhasználóktól. Többen sérelmezik, hogy számukra kellemetlen szituáció, hogy még ilyen helyzetben is megfigyelik.

Még csak tesztüzem módról beszélünk, nem tudni meddig tart majd a tesztelés. Kíváncsian várjuk, hogy végül bevezetik-e véglegesre.

letoltes_8.jpg

 

Okosotthont építettek a sebesült háborús veteránnak

A Gary Sinise Alapítvány azért jött létre, hogy amerikai sebesült katonának segíthessenek. Létrehoztak egy külön programot, a RISE-t (Restoring Independence Supporting Empowerment), hogy segíthessenek abban, hogy a háborús hősök sérüléseik ellenére minél teljesebb életet élhessenek, és könnyebben visszailleszkedhessenek a társadalomba. A RISE keretein belül ezért főleg mozgássérülteknek kialakított, automatizált otthonokat alakítanak ki a tolószékbe kényszerült veteránoknak.

Eddig 58 ilyen otthont alakítottak ki. A legújabb Észak-Karolinában, az amerikai hadsereg őrmesterének, Gregory Hedricknek készült, aki 2011. szeptember 11. után döntött úgy, hogy szeretné szolgálni a hazáját. Két bevetésen is részt vett Irakban, de 2012-ben, Afganisztánban gránátrobbanásban súlyosan megsebesült, miközben teherautóval úton volt, hogy bajbajutott társain segítsen. Hedrick elvesztette a bal lábát, a bal kezéről pedig két ujját. Ezen kívül súlyos agysérüléssel is hosszasan kezelték. Felesége, és három gyermeke várta haza édesapjukat.

Új otthonában az ablakoktól kezdve a fényeket és fűtést – minden elektronikus eszközt – egy tablet segítségével tud vezérelni, de a legtöbb beállított automatikához még csak arra sincsen szüksége, ugyanis egy ilyen intelligens otthon alkalmazkodik a lakók hétköznapjaihoz, így a háttérben,észrevétlenül teszi a dolgát. Ha valaki csenget, annak a képét szintén látja a tableten, és be is tudja engedni egy gombnyomással. A ház természetesen úgy lett kialakítva, hogy megkönnyítse egy mozgássérült mindennapjait, így Hedrick ezentúl a lehető legnagyobb kényelemben töltheti hétköznapjait. 

„Még a zuhanyzó is úgy van kialakítva, hogy pont jó a pad magassága, így segítség nélkül ki tudok szállni a tolószékemből.” – Mondta könnyes szemekkel Hedrick. „Végre minden nap le tudok zuhanyozni úgy, hogy nincs szükségem segítségre. Ez a ház visszaadja a szabadságomat”

7 dolog, amit jó ha tudsz mielőtt megalkotod a saját okosotthonod

Mikor felújítunk vagy korszerűsítünk vagy csak nemes egyszerűséggel változtatunk valamit a lakásunkon, azt mindig izgalommal és várakozásokkal teli kezdjük. Ez az izgalom még jobban fokozódik ha okosotthonról beszélünk. Habár az okosotthon kialakítása nem lesz egyszerű, mégis érdemes ezt a 7 dolgot is tudni, mielőtt belevágunk. Ezen pontok segítségével zökkenőmentes lehet a folyamat.

36349359203b6dc509931e5fe24a0623.jpg

Tovább

Amazon Echo Look - a legújabb "tükör"

Az Amazon-tól már megszokhattuk a folyamatos fejlesztést, innovációt és Alexa-t. Most a legújabb termékükkel Alexa-t összeköthetjük a hálószobánkkal és még stílus tanácsadóként is funkcionálhat.

amazon-echo-look.jpg

Az Amazon a napokban mutatta be az Echo Look-ot. Egy mondatban összefoglalva ez az eszköz mindent tud, amit Alexa-nál már megkedveltünk és most még abban is segít, hogy még jobban nézzünk ki. Együtt hozzuk ki az Echo Look-kal a legjobbat magunkból.

Tovább