www.otthonautomatika.hu/blog

Keltse életre otthonát!

3+1 funkció 10 FIBARO eszközzel és egy központi egységgel - 1. rész

2018. március 21. - miecs

Aki már korábban is olvasta blog bejegyzéseinket, az már biztosan ismer jónéhány felhasználási módot vezeték nélküli okosotthon eszközökre. Most bemutatjuk több részletben, hogy 10 FIBARO eszközzel és egy központi egységgel milyen funkciókat tudunk létrehozni. 

fibaro-home-2fb12.jpg

Ebben az első részben a fényvezérlést vesszük górcső alá, és 10 eszköz felhasználásával mutatunk be funkciókat a témakörben. 

A 10 eszköz a központon felül, amit még használni fogunk:

1. funkció: A fogadó fény 5 eszköz felhasználásával

A fogadó fény az egyik leghasznosabb funkciója az okosotthonnak. Képzeld el, hogy egy nehéz nap után nem egy üres és sötét lakásba érkezel haza, hanem amit kikapcsolod a riasztót felismeri a lakás, hogy itthon vagy. Felkapcsolódnak a fények az előszobában és nappaliban, vagy már mutatja is az utat a lakásod a konyha felé. Közben megszólal egy halk zene és elindul a kávéfőző is.

Ehhez csak 2 db FIBARO Dimmer 2-re (fényerőszabályzás miatt), 1 db Universal Binary Sensor-ra (ez tudja levenni a riasztó jelét) és 2 db FIBARO Wall plug-ra (a multimédia lejátszódhoz és a kávéfőzőhöz) lesz szükséged.

00000000021.jpg

2. funkció: Az éjszakai fény 4 eszközzel

Sokak kedvence az éjszakai fény. Hiszen ennek segítségével nem lesz többé gondod arra, hogy a sötétben kibotorkálj este a fürdőbe, vagy hogy kiégesse a szemed a fényár, amelyben úszik a lakás, ha felkapcsolod a villanyt. Az előző funkció során megismertek közül itt 2-3db (attól függően hány szobán mész keresztül) FIBARO Dimmer 2 modult használunk a fényerőszabályozáshoz. Ha a lakásod nagysága megengedi, vagy az útvonal, ahogy eljutsz a hálóból a mosdóig érint olyan területet, amit a fogadó fénynél már használtál, akkor nem is kell újakat beszerezned. Plusz 1db FIBARO Motion Sensor-ra lesz szükséged, amely érzékeli, hogy felkeltél és mozogsz a hálószoba ajtajában. 

Vagyis felkeltél, kiléptél az ajtón, a FIBARO Motion Sensor érzékeli a mozgásod, felkapcsol egy kellemes fényt ott ahova kilépsz, majd a folyosón is, a mosdóban is egy tompított fényt fogsz látni, amely kiszűrődik az ajtaján. Biztosan tudod az utat, nem fogsz nekimenni semminek, nem lépsz bele a gyerekek legójába és vissza fele is a hálóba beszűrődő fény segítségével elfoglalhatod a helyed az ágyban anélkül, hogy belerúgnál az ágy lábába. Békésen folytathatod álmodat, amit abbahagytál a mosdó erejéig.

39eee751af30032eeece2f48de2de4ba_xl_1.jpg

3. funkció: Kényelmes távozás 5-10 eszközből (szobák számától és okos konnektorok számától függően)

Amikor kilépsz az ajtón és felkapcsolva marad a világítás a konyhában, vagy az előszobában, vagy bedugva marad a vasaló, a lehető legkellemetlenebb pillanatok egyike. Sietősen távozol, a riasztót is épp csak sikerül aktiválnod és már rohannál is tovább, de a világítás úgy maradt! Az első funkcióból megismert 1db FIBARO Universal Binary Sensor veszi a jelet, hogy beriasztottál. Ez alapján érzékeli a rendszer, hogy távozol - a bedugva maradt eszközök lekapcsolnak, ha FIBARO Wall Plug-ba dugtad őket, az előszoba vagy konyha vagy nappali fénye kialszik fokozatosan (tetszés szerinti számú FIBARO Dimmer modul), a bejárati ajtód előtt felszerelt 1db FIBARO Motion Sensor érzékeli, hogy már elhagytad az ajtód és elsötétül az ajtó feletti fény is az itt használt 1db FIBARO Dimmer 2 modul segítségével.

Nincs otthon senki, feleslegesen nem fogyaszt a lakás áramot, nincs veszély, hogy kigyullad a vasaló vagy a hajsütő, mert bekapcsolva maradt volna. Békében lezárja magát a lakás is a sietős távozásod után, hogy erre már ne legyen gondod.

 

+1. funkció: A jelenlétszimuláció maximum 10 eszköz használatával

Volt már olyan, hogy elmentél nyaralni és ráállítottad a lakásra az anyukádat, a barátaidat, a szomszéd nénit, hogy néha mozogjon ott, nézzen rá, szellőztessen, meg csináljon úgy, mintha lenne ott mozgás a lakásodba? Nem győztél utána hálálkodni nekik, meg elárasztani őket ajándékokkal, hogy megköszönd segítségüket. És ha csak egyszer menne valaki szellőztetni 10 vagy 14 nap alatt? Megoldható és még így is első kézből biztos tudsz lenni abban, hogy otthon minden rendben van. Erre jó a jelenlétszimuláció funkció. 

Én így csinálnám: Nappaliba bekerül 1 db FIBARO Dimmer 2 modul, ami néha 50-70%-ra felkapcsolja a szoba mennyezeti lámpáját. A hálóban lévő éjjeli lámpákat 1-1 db FIBARO Wall Plug-ba dugnám, hogy néha felkapcsoljanak lefekvés időben. Az előszobai világítást 1db FIBARO Dimmer 2 modul segítségével néha 100%-ra felkapcsolnám. A gyerekek szobájában a hangulat világításra használt lámpát is 1 db FIBARO Wall Plug-gal néha üzembe helyezném.

9ecd376e5371efaef9aad9bc9143aed8_xl.jpg

Ez még mindig 10 eszköz alatti mennyiség és világításvezérlés. Ezeket az eszközöket pedig a FIBARO rendszer megadott paraméterezésnek megfelelően kapcsolgatja, állítgatja, mintha valójában otthon lennél. 

 

Az említett funkciók megfelelő működéséhez az otthon méretének és a lakó igényeinek megfelelően szükséges minden alkalommal kialakítani. Ehhez mindig fontos a személyes konzultáció egy szakemberrel, aki segít megálmodni a funkciókhoz szükséges műszaki tartalmat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonautomatika.blog.hu/api/trackback/id/tr9813752588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása