www.otthonautomatika.hu/blog

Keltse életre otthonát!

A FIBARO újdonsága - Szénmonoxid jelző

2017. július 17. - miecs

Az elmúlt héten már elérhetővé vált a FIBARO újdonsága a Szénmonoxid jelző készülék.

packshot.jpg

FIBARO, a vezeték nélküli okosotthon és otthonautomatika eszközök gyártója most hadat üzen a szénmonoxid ellen. A FIBARO szénmonoxid érzékelője életet is menthet. Ha a megengedett határértéket meghaladó szénmonoxid mennyiség kerül a levegőben, azonnal jelez, sőt ha a CO koncentrációja még nem éri el a küszöbértéket, de már olyan mennyiségben található meg a légtérben, hogy lassan okozzon mérgezést, ez az eszköz figyelmeztet már erre a veszélyhelyzetre is.

Ugyanis ez a csendes gyilkos egy színtelen, szagtalan, szinte észrevehetetlen ellenség, aki ellen nem könnyű a harcot felvenni. A legtöbb szénmonoxid jelző készülék jelez, ha már halálos mennyiségben található meg a levegőben, a kisebb koncentráció meg csak diszkréten mérgez folyamatosan és okoz problémát így is. A FIBARO CO jelzője a levegő összetételét folyamatosan méri, így képet kaphatunk bármelyik pillanatban arról, hogy van-e szénmonoxid a levegőben és hogy milyen mennyiségben. Még ha nem is vagyunk ott, jelzést küld okostelefonunkra már alacsony CO koncentráció esetén is és megkezdi a riasztást az otthon levők életének megmentése érdekében.

interfaces.jpg

A vezeték nélküli FIBARO otthonautomatika rendszerbe könnyen illeszthető, együttműködik a FIBARO többi eszközzel is, Z-wave-en kommunikál. Így hasonló módon, mint a többi jelenetet, ennek használatával is programozhatunk fel jeleneteket, mint például CO érzékelésnél a rendszerünk nyisson ablakot, vagy indítsa be az elszívót. Sokat számíthat az a pár pillanat is, amivel hamarabb nyitja a rendszerünk az ablakot, mint mi magunk megtehetnénk. Ugyanakkor lehet, hogy az otthon tartózkodók a vészjelzés okozta pánik közben hirtelen nem is tudnák, mit tegyenek, így helyettük is cselekszik a rendszer

notification.jpg

Vészjelzés esetén a legfontosabb, hogy mi is együttműködjünk a rendszerrel és nem vonjuk kétségbe jelzését.
Kövessük az alábbi pontokat:

  • Nyissunk ablakot azonnal!
  • Kapcsoljunk le minden olyan berendezést, amelyből származhat a CO szivárgás, ezeket addig ne is kapcsoljuk vissza, míg egy szakértő le nem ellenőrizte és jóvá nem hagyta működésüket.
  • Amint lehet hagyjuk el a lakást és menjünk a friss levegőre!
  • Ellenőrizze a létszámot, mindenki elhagyta-e épségben a lakást. Ha úgy tapasztalja, valaki hiányzik, azonnal hívjon segítséget (105-ös számon)
  • Ha a mérgezés tüneteit tapasztaljuk magunkon vagy bármely családtagunkon, azonnal forduljunk orvoshoz.

silient_danger_mod.jpg

Mire figyeljünk, hogy elkerüljük az CO kialakulását?

A szénmonoxid (CO), akkor kezd keletkezni, amikor az égési levegő az elméletileg szükséges minimális érték alá csökken. Egy köbméter gáz elégetéséhez tíz köbméter levegő szükséges. Az égési levegő mennyisége csökkenhet vagy teljesen meg is szűnhet egy nem jól szellőztetett helyiségben. A huzat ha nem viszi ki a kényén az égésterméket, a helyiség ha nincs megfelelően ellátva levegőztetéssel, így ha az égéstermék a helyiség levegőjébe távozik a CO hamarosan feldúsul. Ez mind mind veszélyforrás.

A gázkészülékek szakértő általi beszerelése, folyamatos karbantartása és a helyiségek helyes szellőztetés nem elhanyagolható. Előzzük meg a bajt, és ha mégis bekövetkezne, hogy a CO koncentráció magasabb az élhetőnél, azonnal cselekedjünk!

További információk a FIBARO szénmonoxid érzékelőjéről >>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonautomatika.blog.hu/api/trackback/id/tr4112669349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása