www.otthonautomatika.hu/blog

Keltse életre otthonát!

Túlélni a hőségriadót otthonunkban - 5+1 tipp

2017. augusztus 05. - miecs

Elmúlt a július és meghozta nekünk a meleg augusztust. Azt kell, hogy mondjam a kegyetlenül meleg augusztust. Pontosan augusztus első napján vezették be a hőségriadót. Mi is az a hőségriadó?

unnamed.jpg

Mit jelent a hőségriadó?
Akkor rendelik el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy akár meg is haladja a 27 fokot. 

Azt tapasztaljuk is már jó pár napja, hogy ez így is történt. Mivel ez már az egészséges, fiatal szervezet számára is megterhelő lehet, a kisebbekre, betegekre és idősekre is jobban figyeljünk ezekben a napokban. 

Néhány jó tanács:
- kerüljük a napot délelőtt 11 és délután 3 között
- védjük bőrünket a leégéstől
- gondoskodjunk a megfelelő folyadékpótlásról
- autóban használjunk légkondicionálást
- kerüljük az alkohol és nehéz ételek fogyasztását

Amennyiben mégis úgy érezed, hogy valami nem stimmel, keress fel professzionális segítséget, vagy hívd a 104-es számon a mentőket.

Bármerre is járunk a világban, ezt tapasztalhatjuk. Még akár otthonunk védelmező falai között is. Ha kint tűz a nap, nem szívesen megyünk ki a házból. Mit tegyünk, ha bent is meleg van?

 

  1. Árnyékolás (redőny, zsaluzia)

Családi házaknak általában alapfelszereltsége. Ha tényleg van, akkor használjuk is! Lakásokban is jellemző, de ha körülnézünk az új építésű lakásoknál vagy a pesti belvárosban, kevés redőnyt látunk. Pedig a redőny nem csak arra alkalmas, hogy a betörőt eltántorítsuk tettétől. Azzal, hogy a nap sugarait kint tartja, segít a nyári meleg kint tartásában is. Főleg ha nagy ablakfelületeink vannak, árnyékolás nélkül, akkor azon a hatalmas felületen csak úgy tűz be ebben a melegben a nap, ezzel egyre jobban és gyorsabban felmelegítve lakásunkat. Akár van, akár nincs árnyékolónk, azt jó tudni, hogy árnyékolást alkalmazva az ablakon beszűrődő napfény okozta felmelegedést egy déli fekvésű ablak esetében akár 65%-kal, egy nyugati fekvésű ablak esetében akár 77%-kal is csökkenthetjük.

unnamed_1.jpg

Ha még motoros is az árnyékolónk, akkor nem is kell nekünk működtettünk, hanem a FIBARO Home Center központi egységek segítségével az időjárásnak megfelelően tud automatikusan működni. Így ha nem vagyunk otthon sem fog felforrni a lakás az automatizált árnyékolás segítségével.

 

  1. Világítás, háztartási eszközök

Sokan energia takarékos vagy LED izzókat használnak. Ezek köztudottan keveset fogyasztanak, és kevés meleget árasztanak magukból. Viszont ha kint süt a nap száz ágra, akkor csak nagyon szükséges esetben kapcsoljunk lámpát bármelyik szobában is. Sőt a lakáson belül a háztartási eszközök, szórakoztató elektronikai eszközök, mindenféle kütyük is hőt adnak le. Természetesen ne egy hűtőt kapcsoljunk ki, de feleslegesen még csak stand by módban sem érdemes bekapcsolva hagyni ebben a melegben az eszközöket. Amit csak lehet, azt húzzunk ki.

Okosotthon rendszerünkbe illesztve ezeket a konnektorokat és eszközöket könnyen, egy FIBARO Button megnyomásával akár le is kapcsolhatjuk és áramtalaníthatjuk. Így nem szükséges manuálisan kihúzni, majd visszadugni. Nem fogunk megizzadni a hajolgatástól!

letoltes.jpg

 

  1. Nyissunk ablakot

Teljes őrültségnek tűnik mind azok után, amit fentebb leírtam, meg tapasztalatainkra hagyatkozva nem szívesen főnénk meg a saját levünkben a kinti melegtől. Annak tényleg nincs értelme, hogy kinyissuk az ablakot és dőljön be a meleg. Pont ezt próbáljuk elkerülni minden áron.

Annak viszont már van értelme, ha különböző stratégiákat alkalmazunk. Ugyebár a meleg levegő felfelé száll, ezt tudjuk. Vagyis, ha az árnyékos oldalon nyitunk az alsó szinten egy ablakot és a legfelső szinten ezzel ellentétesen a meleg oldalon is megtesszük ezt, akkor egy természetes levegőmozgást tudunk létrehozni a lakásban. Ha még szellő is van, akkor ő lesz a legjobb barátunk. Amerről fúj, ott ablakot nyitunk és az ellentéte oldalon is, huzatot létrehozva. Ebben a melegben aranyat érne egy kis huzat.

Viszont mindehhez meg kell mozdulnunk. Ebben a melegben? Van erre kevésbé mozgós megoldás is. Az ablakokra ablaknyitó motort szerelve és FIBARO nyitásérzékelővel ellátva, a kertben elhelyezett szélérzékelővel össze tudjuk hozni egy rendszerbe a FIBARO központok segítségével.

 

  1. Víz a hűtéshez

Kerthelyiségekben, szabadtereken már több helyen találkozhattunk párakapuval. Ezeket a párakapukat akár beltéren is lehet alkalmazni. Működési elvük, hogy a hideg víz porlasztásával permetet hoz létre, ezzel okozva felfrissülést a nagy melegben mindazoknak, akik átsétálnak alatta.

Jogosan felmerülő kérdés, hogy de mi van, ha csepeg valahol a víz a kapuból, vagy elromlik és eláraszt a víz mindent. A FIBARO Vízérzékelőjét (Flood sensor) használva megelőzhető a baj. Mikor érzékeli a problémát automatikusan parancsot ad, a párakapu víz utánpótlását elzárja a rendszer.

images.jpg

 

  1. Szobánkénti hőmérséklet mérés

Épp úgy, mint a fűtésnél, a szobánkénti hőmérséklet mérés a lakás hűvösen tartásánál is hasznos funkció. Úgy sincs szükségünk a lakás minden pontján azonos hőmérsékletre, vegyük figyelembe, hol mozgunk, mikor melyik szobában van, milyen hőmérsékletre van szükségünk. Így például egész nap hűtjük a nappalit, este pedig a hálóra fókuszálunk.

Ezt a szobánkénti hőmérést akár FIBARO univerzális érzékelővel is megoldhatjuk, de a Danfoss Z-wave-es termosztátjai is tökéletesek erre. Ugyanúgy a FIBARO rendszerbe érkeznek be az érzékelt értékek, és a FIBARO rendszer tud a kiadott parancsnak megfelelően működtetni más eszközöket.

dan_rs-z.jpg

 

+1. Hőségriadó otthonunkban

Ha otthonautomatika rendszerbe illesztettünk minden lakásban megtalálható eszközt, amire szükség lehet ahhoz, hogy le tudjuk hűteni a lakást, akkor egyszerűen be lehet programozni egy „Hőségriadó jelenetet” is. Ennek előnye, hogy amikor az előre beprogramozott hőségriadó limitet érzékeli a rendszer, akkor automatikusan elvégzi az ekkor szükséges teendőket: leengedi a redőnyöket, bekapcsolja a levegőztetőt, kinyitja az ablakot, áramtalanítja a megadott háztartási eszközöket. Ráadásul ha ez valamelyik szerettünk lakásában történik, kaphatunk erről push üzenetet telefonunkra, így felkereshetjük a szomszédot, hogy legyen olyan kedves és nézzen át szerettünkhez, hogy minden rendben van-e.

1501ec8d0b819f5468655941eca53fe4--interiordesign-stock-photos.jpg

Bármit is választunk, bárhogy is járunk el ebben a melegben a legfontosabb, hogy vigyázzunk magunkra és szeretteinkre.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonautomatika.blog.hu/api/trackback/id/tr2012721644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása