www.otthonautomatika.hu/blog

Keltse életre otthonát!

4 eszköz, ami életet menthet egy okosotthonban

2017. július 13. - Smartme
  1. Okos asszisztens

Most már több márka termékeiből is válogathatunk (Apple, Google, Samsung) de a legkedveltebb az Amazon Alexa elnevezésű hangvezérelhető okosotthon eszköz. Bár sokan idegenkednek attól, hogy egy ilyen asszisztens mindent hall, amit mondunk, de ez a megfelelő pillanatban akár életmentő is lehet. A napokban ép Mexikóban történt egy eset, ahol a smart home asszisztens hívta fel a rendőrséget egy éppen zajló, elfajult családi incidensről, ahol az elkövető fegyverrel fenyegetőzött. Az eszköz a mesterséges intelligenciájának köszönhetően a beszélgetésből kiszűrte a beszélgetésből a „hívd a rendőrséget” szavakat, és már indította is a hívást. A diszpécser hallotta a kiabálást a háttérben, így azonnal kiküldte a rohamosztagot, akik pár órányi tárgyalás után egy nőt és a kislányát mentették meg.

itechpost-com_alexa-vs-google-assistant-amazon-echo-and-google-home-comparison-and-review_1.jpgitechpost.com
  1. Okos füstérzékelő

Nem minden füstérzékelő képes a tüzet a kialakulásakor jelezni. Pedig az idő ilyenkor nagyon sokat számít. Léteznek olyan Z-Wave-es eszközök, amelyek a tüzet már a kialakulás pillanatában képesek előre jelezni, ugyanis nem csak a füstöt hanem a hőmérsékletet és a hősebességet is figyelik. Az otthonautomatika beállítható, hogy ilyenkor áramtalanítsa a házat, ezzel is csökkentve a nagy kiterjedésű tűz keletkezését. 

smoke_sensor.jpgFibaro
  1. CO érzékelő

Sajnos minden évben hallani olyan balesetről, ahol sokszor egész családok esnek áldozatául szénmonoxid mérgezésnek. Mostmár okosotthonhoz is kapható ilyen érzékelő, a FIBARO épp a napokban hozta ki legújabb Z-wave-es eszközét. Egy ilyen rendszerbe kötött elem nem csak azért hasznos, mert jelzést kapunk a bajról, hanem elhárító programot is beállíthatunk: pl azonnal nyissa ki az ablakokat, indítsa be a ventilátort és nyissa ki az okos zárat.

cosensor_fibaro.jpgFibaro
  1. Okos vízérzékelő

Olyan helyeknél, ahol sok elektromos eszköz van, és arra is van esély, hogy beázás vagy bármilyen vízkár történhet, ott érdemes okos vízérzékelőt alkalmazni, amely abban a pillanatban, hogy mind a három lába vízbe ért, jelet küld a központnak. Rendelhetünk hozzá olyan automatikát, hogy a helységben lévő összes konnektort azonnal áramtalanítsa.

13490637_1313881758641266_5007027661755405054_o.jpg

Fibaro

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonautomatika.blog.hu/api/trackback/id/tr9712661243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása