www.otthonautomatika.hu/blog

Keltse életre otthonát!

6 okos eszköz, a lehető legjobb élethez

2017. május 19. - Smartme

Egyre több olyan eszköz jelenik meg a piacon, amiben már benne van az „okosság”, azaz innentől kezdve nem csak a feladatát látja el, hanem arról információval is szolgál, egy telefonos applikációval pedig távolról is ellenőrizhetjük vagy elindíthatjuk. Lassacskán lecserélődnek körülöttünk ezek az eszközök, és még a hajkefénk is okos lesz – viccen kívül, hamarosan az is kapható lesz.

Okos világítás

Az okos világítás fogalma már egyáltalán nem ismeretlen számunkra. Néhány okos villanykörte beszerelésével máris telefonról vezérelhető lámpákat kapunk anélkül, hogy szétromboltuk volna a lakást. A világítás lecserélésével az egész szoba megváltozhat. A színek, a fényerősség mind állítható az alkalmazások segítségével, amivel teljesen eltérő hangulatokhoz és eseményekhez választhatjuk ki a megfelelő beállítást. A legismertebbek ezek közül a Philips és most már az Ikea termékei, de már számos gyártó megjelent a saját okos villanykörtéjével.

Okos Párna

Az alvás minőségének javítására egyre több okos eszközt találtak már fel, de erre eddig még senki nem gondolt: az okos párnára. A Sunrise Pillow tudja azt, amit az okos órák és applikációk: figyeli az alvás minőségét, nyugtató hangokat játszik, akkor ébreszt, amikor a legéberebb vagy. Ezen felül pedig képes arra, hogy a napfelkelte szimulációjával ébresszen fel.

Füstérzékelés okosan

Mindenki utálja a füstérzékelők éles hangját, ráadásul minden egyes alkalommal megszólal, ha odaégett egy kicsit a bacon. Az érzékelő jelzését a mobilodra irányíthatod, és ott azt is láthatod azonnal, hogy mekkora a baj. A Birdi okos füstérzékelő például különbséget tud tenni a kiterjedt tűz és az odaégett étel enyhe füstje közt, ezzel minimalizálva a téves riasztásokat. Mindezek mellett a Birdi szénmonoxidot is képes érzékelni.

Intelligens dugalj

Ha egyszer beszerzel egy ilyet, többé nem tudsz élni nélküle. A távolról vezérelhető konnektorral egyrészt távolról tudod irányítani az eszközeidet, másrészt pedig ellenőrizni is tudod, ha bizonytalan vagy, hogy bekapcsolva hagytad-e a kávéfőzőt vagy a hajvasalót. A FIBARO wall plug ráadásul fogyasztást is mér, így képben lehetsz, melyik eszközöd mennyit fogyaszt.

Okos hűtés/fűtés

Bár a légkondihoz is és a fűtéshez van távirányítónk vagy fali vezérlőnk, mégis a távolról irányítható funkcióval válik teljessé a kényelmünk, hiszen így a szálloda szobából is kikapcsolhatjuk a fűtést, ha ott jut eszünkbe, hogy úgy hagytuk, ezzel pedig energiát is spórolhatunk. A Danfoss termosztátoknak pedig heti programot is adhatunk, így nem is kell ezzel foglalkoznunk a hétköznapok során, csak ha valamiért megváltozik a szokott rutinunk.

Okos fogkefe

Már fogkefe is létezik mesterséges intelligenciával, mozgásérzékelővel, sebességméréssel, giroszkóppal és magnetométerrel. A mobiltelefonoddal összekötve ezentúl monitorozhatod, hogy a héten hányszor mostál fogat és mikor mennyi ideig, és melyik területet, mennyire alaposan.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonautomatika.blog.hu/api/trackback/id/tr1212526237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása