www.otthonautomatika.hu/blog

Keltse életre otthonát!

Okosotthont építettek a sebesült háborús veteránnak

2017. május 04. - Smartme

A Gary Sinise Alapítvány azért jött létre, hogy amerikai sebesült katonának segíthessenek. Létrehoztak egy külön programot, a RISE-t (Restoring Independence Supporting Empowerment), hogy segíthessenek abban, hogy a háborús hősök sérüléseik ellenére minél teljesebb életet élhessenek, és könnyebben visszailleszkedhessenek a társadalomba. A RISE keretein belül ezért főleg mozgássérülteknek kialakított, automatizált otthonokat alakítanak ki a tolószékbe kényszerült veteránoknak.

Eddig 58 ilyen otthont alakítottak ki. A legújabb Észak-Karolinában, az amerikai hadsereg őrmesterének, Gregory Hedricknek készült, aki 2011. szeptember 11. után döntött úgy, hogy szeretné szolgálni a hazáját. Két bevetésen is részt vett Irakban, de 2012-ben, Afganisztánban gránátrobbanásban súlyosan megsebesült, miközben teherautóval úton volt, hogy bajbajutott társain segítsen. Hedrick elvesztette a bal lábát, a bal kezéről pedig két ujját. Ezen kívül súlyos agysérüléssel is hosszasan kezelték. Felesége, és három gyermeke várta haza édesapjukat.

Új otthonában az ablakoktól kezdve a fényeket és fűtést – minden elektronikus eszközt – egy tablet segítségével tud vezérelni, de a legtöbb beállított automatikához még csak arra sincsen szüksége, ugyanis egy ilyen intelligens otthon alkalmazkodik a lakók hétköznapjaihoz, így a háttérben,észrevétlenül teszi a dolgát. Ha valaki csenget, annak a képét szintén látja a tableten, és be is tudja engedni egy gombnyomással. A ház természetesen úgy lett kialakítva, hogy megkönnyítse egy mozgássérült mindennapjait, így Hedrick ezentúl a lehető legnagyobb kényelemben töltheti hétköznapjait. 

„Még a zuhanyzó is úgy van kialakítva, hogy pont jó a pad magassága, így segítség nélkül ki tudok szállni a tolószékemből.” – Mondta könnyes szemekkel Hedrick. „Végre minden nap le tudok zuhanyozni úgy, hogy nincs szükségem segítségre. Ez a ház visszaadja a szabadságomat”

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonautomatika.blog.hu/api/trackback/id/tr3012480347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása