www.otthonautomatika.hu/blog

Keltse életre otthonát!

ISE 2017 - Okosotthon történelem

2017. február 09. - miecs

2017. február 7-én nyitotta meg kapuit a 4 napos Integrated Systems Europe kiállítás ebben az évben. Számtalan sok kiállító között helyett kaptak az okosotthonnal foglalkozó cégek is. Többek között a FIBAR Group is képviselteti magát, standjukon megismerkedhetünk a legújabb eszközükkel a KeyFob-bal. Ezt következő bejegyzésben én is bemutatom. Most viszont szeretném egy kicsit jobban megismertetni az olvasókkal az okosotthonok történelmét. Ez az idei kiállításon az első nap témái között volt.

Egy kis okosotthon történelem:

blog_301_20160804142619_lg2bf.jpg

1898

Biztosan meglepő ez az évszám, hiszen 119 évvel ezelőtt a Madison Square Garden-ben rendezett kiállításon Nikola Tesla bemutatta az első nem ember által vezetett hajót. Ez a hajó méretét tekintve egy kicsi hajó volt, de az első  rádiós vezérlésű távirányítós eszköz volt a világon. A kor híreit visszaolvasva bátran ki lehet jelenteni, hogy Tesla több kortársa is meg volt róla győződve, hogy Tesla a medencében a hajót gondolatátvitellel irányítja. Hihetetlen, hogy inkább hitték igaznak a gondolatátvitellel történő irányítást, mint a rádiós elven működő távirányítót.

tesla_boat1.jpg

 

1900 - 1920

Megjelentek az első elektromos háztartási eszközök. Természetesen önmagában egy háztartási eszköz nem okos, de ha azt is figyelembe vesszük, hogy az akkori kornak ez egy hatalmas előrelépést jelentett, máris okos kategóriába sorolhatjuk az ezt megelőző háztartási eszközökhöz képest. 1901-ben jelent meg az első motor hajtású porszívó és 1907-ben a továbbfejlesztett, okosabb elektromos porszívó. Ezek után sorra jelentek meg az elektromos hűtők, vasalók, pirítós készítők, mosógépek és szárítógépek, de még napokig sorolhatnánk. Ezek voltak azok a csodálatos évek mikor szeretett az ember lánya takarítónőnek állni egy tehetős családhoz. Az elektromos háztartási gépek sokban megkönnyítették a munkát és le is rövidítették a házimunkával eltöltött időt.

 

 800px-nmah_dc_img_8859.JPG  http-_2f_2fa_amz_mshcdn_com_2fwp-content_2fuploads_2f2015_2f01_2f1920home.jpg

 

1939

A Popular Mechanics Magazine már megjósolt egy jövőt, egy nem is annyira lehetetlen és elérhetetlen jövőt. A konyha felől közelítette meg, hiszen 30 évvel korábban még számtalan házimunkát két kezükkel végeztek az asszonyok, és hirtelen 30 év után már elektromos eszközök rengetegét használják. Valamint az elektromos áram is már létszükségletté vált az emberek számára, már nem tudtak meglenni áram nélkül. Statisztikába vette olyan mérőszámokat, mint a konyhában megtett lépések, a vasaló felemelésének száma, illetve olyan ötletek is előkerültek, hogy ezeket hogy lehetne csökkenteni, vagy akár teljesen megszüntetni és az elektromosság és a gépek segítségével emberi beavatkozás nélkül megoldani. Elektromos vasaló, ami magától vasal felemelés nélkül, irányító központok konyhai és mosási feladatokhoz, de akár ezek irányítása a lakás másik szobájából. Színes fények? Léghűtő berendezések? Rádió is és tv is minden otthonba? Az elektromos ipar még eléggé fiatal volt ebben az időben, de már rengeteg alkalmazottat tartott el, hogy biztosítva legyen folyamatosan az áram a felhasználókhoz, és a felhasználók száma, pedig csak növekedett és növekedett, rohamosan.

predictions_56.jpg

1966-1967

Szeretném bemutatni ECHO IV-et. ECHO IV az első otthon automatikára alkalmas számítógép. Azért készült, hogy bevásárló listát kreálni, a lakás hőmérsékletét tudja kontrollálni és bizonyos eszközöket ki és be tudjon kapcsolni. Ugyan eléggé ellentmondásosak a feljegyzések, hogy ez a szerkezet sikeres volt-e vagy sem, de valljuk be, mégis csak az első próbálkozás volt. Méretét tekintve óriási volt, kereskedelmi forgalomba nem került.

Egy évvel később bemutatták az első Konyai Számítógépet. ez receptek tárolására volt alkalmas és egy eléggé szerencsétlen jelmondatot is kapott: "“If she can only cook as well as Honeywell can computer”. Sose adtak el belőle egy darabot sem.

http-_2f_2fa_amz_mshcdn_com_2fwp-content_2fuploads_2f2015_2f01_2ffirsthomecomputer.jpg

1970-es évek

X10, az otthon automatizálás nagyapja, 1970-es években került be a köztudatba. Ez a rendszer az elektromos hálózat kábeleit használta, hogy a gépek kommunikáljanak egymással. Az egyszerű X10-es rendszerek megfizethető áron voltak elérhetők, ezek az eszközök elérhetőek voltak a nagyközönség számára, viszont csak parancsot tudtak fogadni. Még így is 7 fajta parancskódot tudtak értelmezni. Amik már oda-vissza kommunikációra voltak alkalmasak, már komolyabb hálózati kiépítést igényeltek, így a teljes megoldás ára is sokkal magasabbra szökött, ez már a túl drága kategóriába esett. Ez a rendszer már 14 parancskóddal kommunikálhatott. Viszont a rendszer hátránya volt, hogy az elektromos vezetékrendszerre támaszkodott, így elektromos interferencia volt tapasztalható. 

x10.jpg

1984

A National Association of Home Builders megalkotta a speciális érdeklődési csoportját a "Smart House" csoportot. Ebbe a csoportba kerültek azok, akiket érdekelt a háazkba építhető technológia, ezek design-ja és fejlesztése. Akkoriban ezta  csoportot inkább "cybertecture"-nek hívták vagyis ők voltak a  cyber építők, ami a számítógépek vezérléséből és az építészetből jött össze.

1990-es évek

Betört az okosotthon a pop kultúrába, már filmek szóltak a számítógép vezérelte lakásokról.

281ac201-6b3d-4a21-9cca-88f433d83829_1_fb9cd715320be1040e57872c609efed4.jpeg

Ugyanebben az évtizedbe előtérbe kerültek azok a kütyük, amelyek képesek értesíteni másokat, vagy jelezni, ha egy idős emberrel baj történt. Megjelentek az életmentő jelző berendezések főleg idősek számára.

2000-es évek

Kezdett elterjedni az okosotthon az emberek körében. Egyre tovább csiszolták a vállalatok a technikát, egyre többet fejlesztettek és keresték a megoldást arra, hogy a fogyasztók még nagyobb rétege számára elérhető legyen. Ugyan az ára még mindig magas volt, de egyre csökkenő tendenciát mutatott, aminek köszönhetően egy vagyonosabb réteg számára már elérhető megoldás lett.

houseinterface.jpg

Lakás vezérlő panel - részlet a A stepfordi feleségek (2004) c. filmből

 

A háztartási eszközök és az otthon hálózatok fejlődésével  egyre több eszközt tudtunk megvásárolni a boltok polcairól otthonunkhoz. Egyre több filmben is megjelent az otthon vezérlés, mint magától értetődő funkciója az otthonunknak. A technológia is okosodott, már mindent mindennel össze lehetett csatlakoztatni. 

 

2010

Ez az az évtized, amit meg se próbálok pár mondatban összefoglalni. 1 bekezdés nem elég hozzá, a felgyorsult technológiai lépéseket követni se tudnánk, annyira gyors tempóban következtek be a változások. Ez az az évtized, amiről biztos mindenkinek van már valami emléke, vagy információja az okosotthon területről.

Az okosotthon manapság a kényelem és az energiamegtakarítást tartja szem előtt. Legnagyobb kérdések a biztonság és az okosotthonok telepítésének költségei. A jelenlegi trendek alapján az okosotthonok iránti érdeklődést valóban a kényelem és az energiamegtakarítás mozgatja, és szerencsére az áruk is már jóval kevesebb mint a korábbi években. A hihetetlen ütemű fejlesztések során egy okosotthon rendszer ára mára drasztikusan lecsökkent körülbelül a harmadára - negyedére a korábbi lehetőségekhez képest. Az értékük pedig ezzel ellentétesen növekszik, egyre több felhasználási lehetőség kerül be a portfóliókba és egyre kreatívabbak és ésszerűbben ötletelnek a felhasználók is. 

 

 Már csak egy kérdésem lenne! Mi jön még? 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonautomatika.blog.hu/api/trackback/id/tr1012239112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása