www.otthonautomatika.hu/blog

Keltse életre otthonát!

5 elképesztő okosotthon hack, a Pac-man-t játszó porszívóktól az időjárás bemondó halig

2016. november 27. - Gumi Cuki

Az utóbbi időben egyre többet hallani az okosotthon eszközökről, automatizálásról.

A technika már odáig fejlődött, hogy már nem csak a telefonunk nyomogatásával indíthatunk el egy-egy funkciót, hanem egész program sorozatotokat tervezhetünk meg előre időzítve, vagy napi rutinjainknak, szokásainknak megfelelően. A programozók egészen elképesztő dolgokat tudnak kihozni egy-egy eszközből.

okos_otthon.jpg

A legtöbben a kényelmi, biztonsági vagy energia megtakarítási funkciókat használják ki egy ilyen otthonban, de néhány tulajdonos őrült tudóst játszva, egy kis kreativitással és programozással felismerte, hogy a határ a csillagos ég, és egészen zseniális ötletekkel állt elő.


1. Big Mouth Billy Bass, az éneklő, táncoló hal
Talán még emlékszel a Big Mouth Billy Bass éneklő, táncoló halra, ami a 90-es évek végén volt népszerű. Brian Kane úgy döntött, hogy ezt az igencsak retrónak mondható, mókás fali díszt szinkronizálja az okosotthon rendszerével, így a hal mondja be az intelligens asszisztens nyugtatóan modulált hangján az időjárást vagy a közlekedési híreket.

2. Roomba Pac-man
Látszólag az iRobot Roomba robot porszívói nem jók másra, csak kitakarítani a házat vagy megkergetni a macskát. A Colorado egyetem elvetemült diákjai úgy programozták a porszívókat, hogy azok a 80-as évek kedvenc Pac-Man-je ként viselkedjenek, persze Blinky-ről, Pinky-ről, Inky-ről és Clyde-ról sem feledkeztek meg.


3. A világ leggyorsabb porszívója
Úgy látszik nem csak az coloradoi diákok láttak fantáziát a robotporszívók világában, hanem Roland Saekow mérnök is, aki a Kaliforniai Egyetem konferenciáján mutatta be fejlesztését. Képzeld csak el, milyen lenne, ha a porszívód szuper gyorsan takarítana fel az egész házban. Azt nem tudni, hogy ezzel a sebességgel vajon mennyire alapos a takarítás, de igazából ez nem is számít. Csak tartsuk a gyerekeket biztonságos távolságban tőle.

4. Érintőképernyős tükör
Ryan Nelwan elképesztő ötlete volt, hogy a tükröt, egy Raspberry Pi-vel (egy bankkártya méretű készülék, ami a tévédből komputert varázsol) kombinálja össze. Hogy mi lett az eredménye? Egy hatalmas touch-screen, amelyet kezelve megnézhetjük a híreket, nézhetünk YouTube videókat, vagy megnézhetjük az útitervet a reggeli készülődés közben.
A kis demot, amit a YouTubera töltött fel, több mint 1 millióan tekintették meg.

5. Az önműködő autó
Nem lenne fantasztikus, ha minden reggel csak annyit kéne mondanod: „Lili, állj elő az autómmal!” Ekkor az autód elindul, bekapcsolódik a fűtés vagy a hűtés, kiáll a garázsból, neked csak be kell szállnod, és már gurulhatsz is.
Jason Goecke így programozta be az intelligens aszisztensét, hogy előkészítse az új Tesla Model S autóját. Persze, ez elképesztő, de Jason bevallotta, hogy ez az új funkció nem kockázatmentes. „Félek, hogy a gyerekeim neki állnak szórakozni azzal, hogy előhívják és visszaküldik a kocsit, miközben én ép alszom”.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonautomatika.blog.hu/api/trackback/id/tr7411998100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

báró Csekonics 2016.11.28. 13:46:28

A tükrös ötlet hasznos lehet, a többi elég őncélú bolondságnak tűnik.

kvp 2016.11.28. 13:54:03

A hal az vicces, egyszer. A tobbi vagy trivialis, vagy egyetemistaknak valo laborgyakorlat mint a roomba-s pacman-ezes.

Viszont ha valaki nagyon akar okosotthont, akkor erre leteznek nyilt forraskodu megoldasok, ahol mind a hardver, mind a szoftver pulbikus es nem igenyel felhot, sot alapvetoen netkapcsolatot sem. Ilyen komponensekbol mar viszonylag konnyu okosotthont epiteni. Viszont a felujitast/atepitest nem igenylo, a meglevo komponensek helyere berakhato szabvanyos elemekbol egyelore viszonylag hiany van es a legtobb koncepcio sem kepes a meglevo rendszereket jol kezelni. (pl. nem a villanyegobe rakjuk a kapcsolo logikat, hanem a villanykapcsoloba, a mechanikus felulbiralasi lehetoseggel egyutt)

Bizontsag szempontjabol radios rendszerekhez rendes titkositas es kulcs alapu azonositas kell, tehat kvazi egy teljes erteku szamitogep minden komponens moge. Vagy marad a vezetekes technologia es akkor eleg a netes gateway-t biztositani (ha van) es keszulekenkent par filleres alkatresz az egesz. E helyett szinte mindenki radios megoldasokat fejleszt filleres alkatreszekbol, biztonsag nelkul, mivel ez a divat. Raadasul meg dragan is adjak a kis eladott mennyiseg miatt.

ps: Egy jobb okos villanykapcsolo nem mas mint egy reles aramkor, amit kezzel, ket nyomogombbal is lehet kapcsolni, de ezek tavolrol is megnyomhatoak, tovabba kepes visszajelezni a rele allapotat. Vezetekes halozat eseten ez ket erositett kimenet, egy bemenet (2 ha van arammeres, hogy jelezze ha kiegett a vilagitas) es egy vezetekes mikrovezerlo. Radios halozat eseten erre jon ra egy okostelefon szintu radios egyseg, legalabb ssl-es tcp/ip kapcsolattal es a kulcsokat tarolo tpm chippel. Par ezer forint helyett par tizezerre dobva az arat. Viszont a legtobb ember nem akar ujrakabelezni mindent, ezert megveszik a draga, biztonsag nelkuli, ellenben megbizhatatlan radios cuccokat amiket radiotaviranyitos jatekokhoz valo alkatreszekbol raktak ossze kinaban.

szepipiktor 2016.11.28. 15:01:57

Erre nem gondoltam volna!
Okosotthon? Veszek is féltucat robotporszívót!
Mert egy elég a célra, de én játszani akarok velük!
És a tükör tényleg jó, azonban az alapelvet - TÜKÖR - eléggé megcsúfolja! Miért tükör a tükör? Hogy magunkat nézzük készülődés, borotválkozás, öltözködés közben.
Most majd állva bámuljuk a bulvárt!
Elképzelem, hányszor akartam az asszony agyonvágni, mert színházba indulva mindig fél órákat pempillázkodott! És valódi tükör előtt. Most majd mondhatja, hogy siettem volna, de ment a barátokközt a tükörben...
Szóval igazi jövőkép!

szepipiktor 2016.11.28. 15:03:54

@kvp: Gyakorlatilag igazad van, de ez a bloggertér!
Itt ne keress életszerű, optimális és racionális válaszokat.
Itt ostoba kockásinges mobilbuzi vonal a menő. Miközben azt sem tudják, mi az az okosotthon.

]{udarauszkasz 2016.11.28. 16:28:02

Azert frankon tele volt radiozavarral a kornyek, osszevissza boklaszott a gpses dron mellette:) meg a szel se segitett neki nyugton maradni.
süti beállítások módosítása